Restaurant International

Charlie Pub Cluj – povestea splendidă a timpurilor noi Un film bun este mereu o plăcere. Un film cu Charlie Chaplin este mereu o încântare. Profilul deosebit al localului Charlie Pub Cluj este oferit de decorul unic, care îmbină viziunea ultramodernă cu notele vintage. Categorie: Restaurante in Cluj

Mâncarea, demențial de bine aromată și gătită, te face să te-ntrebi dacă nu cumva ești, în adâncul sufletului tău, un adevărat gurmand. În fiecare lună, în data de 25, se întâmplă ceva special aici, ceva creat pentru cei care trec pragul la 25th) downtown flavours. Categorie: Restaurante in Cluj

Vrei să îți promovezi restaurantul prin intermediul nostru? Cluj.com – Ghid Local îți pune la dispoziție un pachet complex de promovare, care poate fi personalizat în funcție de nevoile și interesele tale de business, fie că te adresezi turiștilor, fie că te adresezi localnicilor. Contactează-ne pentru detalii!

Big Belly Cluj este un restaurant care abordează bucătăria internațională, oferind o gamă largă de preparate delicioase. Pentru cei care știu că timpul este prețios, restaurantul oferă servicii de catering zilnic și delivery la locația aleasă de client. Meniul diversificat este gândit să acopere necesarul..

Restaurantul Roata Făget este locația ideală pentru cei care doresc să aibă o experiență de calitate, să încerce preparate ale bucătăriei internaționale. Din punct de vedere tehnic, restaurantul dispune de o capacitate de 170 de locuri, un sistem audio si de lumini.

Panoramic Cetățuie înglobează, pe lângă pitorescul Clujului văzut de sus, o pensiune, un restaurant & terasă. Cu alte cuvinte, intensitatea experienței vizuale care te face să exclami wow, este sporită și completată cu odihnă, confort, relaxare și desfătarea papilelor gustative.

Animat de toti cei care i-au trecut pragul, pastrat ca o mostenire a trecutului, respectat ca un etalon in materie de ospitalitate, Hotel Transilvania este un martor tacut al trecerii timpului. Iar timpul i-a oferit un spectacol ce se intinde de-a lungul a catorva sute de ani de existenta a hotelului.

Conceptul restaurantului este unic in Cluj-Napoca. Din perspectiva clientului, unicitatea sa deriva din minim 2 aspecte evidente: organizarea zonei de servire si serviciile deosebite oferite. Produsele tip paste, pizza, salate & grill sunt preparate proaspat, in fiecare zi, iar gatitul se va petrece in fata clientului..

Restaurant Wonderland se află într-un cadru natural ideal, unde orașul ți se întinde la picioare, cât vezi cu ochii. Te așteaptă aici preparate savuroase, un adevărat răsfăț al simțurilor, într-o atmosferă de basm, rafinată și prietenoasă. Meniul cu specific internațional te îmbie cu diverse..

Amplasat în cartierul Grigorescu, în proximitatea Someșului, Restaurant River Park redă atmosferă relaxantă. Gurmanzii de preparate internaționale, pentru a-și stăpâni pofta de gusturi mai sofisticate pot opta pentru variantele din meniul internațional, precum: mușchi de vită cu legume tempura, mușchiuleț de mistreț cu spanac.

Peste 1800 de clienți degustă zilnic din “preparatele culinare gătite încet” după rețete tradiționale și internaționale. Fiecare punct de lucru servește prin propria logistică preparate proaspete, inclusiv deserturi și produse de panificație. În bucătăriile Lunchbox..

Primul restaurant de acest fel din România Natuu by Nature Cluj propune variante de mese rapide sănătoase, vegetariene, vegane și raw vegane. Create pe bază de legume, rețetele sunt concepute astfel încât aromele naturale...

Cel mai mare restaurant de acest tip din România, Samsara Food House Cluj propune o alimentație sănătoasă, prin servirea unor mese echilibrate. Prin cele mai diversificate meniuri vegetariene, vegane și raw vegane...Restaurant Traditional Cluj

In incinta pensiunii Restaurant Roata Faget, aflata la liziera padurii Faget, la doar 5 minute de mers cu masina la centrul comercial VIVO! Cluj-Napoca, veti gasi un restaurant elegant și primitor.

Amplasat în cartierul Grigorescu, în proximitatea Someșului la Restaurant River Park te poți bucura de gustul autentic al tradiționalei mămăliguțe cu brânză și smântână, fie al deliciosului ciolan cu varză călită și al papricașului.

Restaurant Unguresc Cluj

Bulgakov Café vă așteaptă cu porțile deschise și cu servicii de calitate, indiferent de ocazie. Prioritatea personalului este de a stârni zâmbetul clienților! În Bulgakov Café puteți participa la o călătorie gastronomică specială. Aici găsiți bucătăria tradițională din Transilvania, cu aromele autentice de altădată.

Restaurant Asiatic

În plin centru urban, în Palatul Baboș din Cluj, India și-a concentrat toate aromele și savoarea culinară. Aflat pe Str. Regele Ferdinand, nr. 38, chiar lângă podul ce trece peste Someș, restaurantul indian Gandhi ne ademenește cu promisiunea unei călătorii inițiatice. O călătorie a simțurilor, în care papilele noastre gustative devin cei mai răsfățați turiști!

Restaurant Mexican

Sugestiv și prietenos cum îi spune și numele, Pablito Cluj este un restaurant de tip fast food ce servește mâncăruri mexicane. Ideea a pornit de la realizarea faptului că Mexicul are o bucătărie destul de exotică pentru gusturile noastre și nu reprezintă o categorie foarte exploatată în rândul clujenilor.

Vrei să îți promovezi restaurantul prin intermediul nostru? Cluj.com – Ghid Local îți pune la dispoziție un pachet complex de promovare, care poate fi personalizat în funcție de nevoile și interesele tale de business, fie că te adresezi turiștilor, fie că te adresezi localnicilor. Contactează-ne pentru detalii!

Black-Box Food Delivery: Comenzile tale de la miezul nopții

de | | 3 Minute

Black-Box Food Delivery: Comenzile tale de la miezul nopții Iată o veste bună pentru tine: Black-Box îți livrează acum mâncarea dorită chiar și la ore târzii în noapte și înainte de răsărit, până la 3 dimineața. Dacă restaurantul la care mergeai uneori cu prietenii se închide acum la 22 sau 23, iar tu încă nu…

Black-Box Food Delivery: Comenzile tale de la miezul nopții

de | | 3 Minute

Black-Box Food Delivery: Comenzile tale de la miezul nopții Iată o veste bună pentru tine: Black-Box îți livrează acum mâncarea dorită chiar și la ore târzii în noapte și înainte de răsărit, până la 3 dimineața. Dacă restaurantul la care mergeai uneori cu prietenii se închide acum la 22 sau 23, iar tu încă nu…

Restaurante Cluj

Restaurante in Cluj, o moștenire culinară valoroasă

Explorând orașul, inevitabil te întrebi dacă sunt restaurante în Cluj care să îți zdruncine cotidianul și să te cucerească iremediabil. Cu o istorie culinară străveche, Clujul a învățat de-a lungul anilor să pună pe masă tot ce-i mai bun, mai savuros, mai aromat. Din pleiada de restaurante etalate pe străzile și prin piețele orașului răzbate o moștenire culinară valoroasă, una care se împletește armonios cu noile tendințe gastronomice internaționale.

Te invităm într-o scurtă incursiune în istoria gastronomiei clujene, de la păstura și terciul Evului Mediu, până la restaurantele clujene contemporane. Căci așa cum ne întrebăm uneori „Oare ce să mănânc azi / ce să îmi comand?”, ne-am întrebat și cu ce se hrăneau clujenii din vechiul Cluj și cum au evoluat cultura gastronomică și restaurantele din Cluj.

Sarea-n bucatele clujenilor – secolele XV-XVI

În secolul al XV-lea, prin anul 1453, conform istoricilor, la Cluj exista deja o mică industrie a pâinii. Așadar, deși putem discuta despre restaurante, erau de găsit la vremea respectivă mici franzelării, plăcintării sau covrigării. Ca în mai toate centrele urbane de atunci, cerealele circulau la un preț mai scăzut, fiind deci accesibile populației indiferent de categorie socială. Desigur, pâinea albă, din grâu, era a nobililor, în timp ce pâinea neagră din orz și ovăz era specifică pentru clasele sociale inferioare. Păstura și terciul erau frecvente ca opțiuni culinare, iar mai târziu, în secolul al XVI-lea, în meniul nu foarte complex al oamenilor de rând, apare hrișca, orezul și porumbul.

Pe malul Someșului, grădinile oamenilor reprezentau o sursă importantă de hrană, iar în suburbiile orașului puteam întâlni vii și livezi. Desigur, bucătăriile depindeau de creșterea animalelor, apicultură și activitățile de vânătoare. În această perioadă, produsele lactate completau și ele opțiunile gastronomice ale clujenilor: unt proaspăt, lapte acru, brânză de oaie, brânză dulce, brânza de vară sau de toamnă.

Iar dacă puburile, barurile și cafenelele atât de apreciate azi, nu existau încă, aprecierea pentru calitate se prefigura deja. Așadar, nu încheiem această scurtă incursiune fără a aminti aprecierea clujenilor pentru licoarea preparată din strugurii viilor din împrejurimile orașului. Vinurile erau acre, astfel că erau completate cu miere și mentă. Berea se prepara din orz, ovăz sau grâu, miedul rezulta în urma fermentării mierii, iar clujenii mai consumau de asemenea și cidru sau alte băuturi din fructe.

Restaurante in Cluj 3-19
Bibliografie: Cristian-Cornel Luca, „Alimentația în Europa Centrală și de Sud-Est (secolele XV-XVII)”, Teză de doctorat, Cluj-Napoca, 2013. | Imagini: Vechiul Cluj & FoodHistory

Sărim în Clujul interbelic: restaurante elegante, cafenele boeme

Patru secole mai târziu, restaurante, magazine specifice și cafenele boeme încep, încet, încet, a se răspândi în orașul-comoară al Transilvaniei. Prima parte a secolului al XX-lea, cu precădere perioada interbelică, a fost pentru clujeni o perioadă a vieții trăite în tihnă. Au rămas de-atunci amintirile unor restaurante precum cel al lui Varga Márton, iar mai apoi ale restaurantelor Darvas (aflat pe strada Dacia, cu priveliște spre Someș) sau Savoy, aflat pe strada Memorandumului.

Restaurante Cluj interbelic
Imagini (de la stânga la dreapta): restaurantul lui Varga Márton (în 1912), restaurantul Darvas și restaurantul Savoy

Era o lume a ieșirilor relaxante în oraș, la spectacole de teatru sau de acrobații, la baluri sau la cinematograf. Eleganța specifică perioadei interbelice era zărită în sânul elitei clujene, în cafenele, în restaurante. Inovația era și ea prezentă, încă de pe-atunci. De exemplu, tavanul din sticlă al restaurantului Hotelului New York se deschidea automat pentru a permite aerisirea sălii! Din rândul altor restaurante cunoscute ale vremii putem aminti, desigur, de Restaurant Ursus sau Restaurant Bufnița.

Restaurante Cluj interbelic 2
Imagini (stânga – dreapta): Restaurant Hotel New York, Restaurant Ursus, Restaurant Bufnița

Desigur, nu toată lumea își permitea aceste extravaganțe. Clujul era, ca și acum, un armonios amestec de oameni, etnii și pasiuni. Cetățenii de etnie romă erau foarte apreciați chiar de elita Clujului pentru talentul lor muzical, fiind căutați prin restaurantele și localurile vremii pentru atmosfera de voioșie și emoție pe care reușeau să o creeze. Studenții, intelectualii, grădinarii, muncitorii – interacțiunile dintre toți aceștia contribuiau la dezvoltarea culturii de-acum.

Anii ‘70: mâncare tradițională în restaurantele din Cluj

Câteva decenii mai târziu, în plină perioadă comunistă, restaurantele clujene s-au adaptat vremurilor. Mai aglomerate, mai accesibile, într-o competiție nedeclarată (capitalismul mai avea de așteptat…), localurile și restaurantele își aveau fiecare clientela specifică. Restaurantul Hotelului Continental (fostul New York) era și în această perioadă un reper de eleganță. Pe lângă restaurant, în vechiul „Conti” clujenii puteau frecventa și un bar și o braserie. În imediata vecinătate, cafeneaua Arizona își câștiga admiratorii și oaspeții. Toate personalitățile acelei vremi puteau fi zărite, într-un moment sau altul al zilei, în aceste două localuri.

În ceea ce privește gastronomia locală și specificul culinar, restaurantele din Clujul comunist puneau accent pe produse locale, mâncare și preparate culinare bine gătite, un meniu tradițional, cu arome și gusturi autohtone. Ca exemplu, știm că în localul București se serveau chiftele, fudulii, fasole cu ciolan, friptură la tavă, cotlet fraged la grătar sau crap la grătar, cârnați proaspeți afumați sau limbă afumată cu hrean (bibliografie: Petru Poantă, Clujul meu, anii șaptezeci, Editura Casa Cărții de Știință, Cluj-Napoca, 2007).

Secolul al XXI-lea: restaurante cu personalitate

Perioada post-comunistă lasă frâu liber nu doar exprimării și individului, ci și poftelor culinare. Multe dintre vechile restaurante își încetează activitatea, nereușind să facă tranziția la actuala dinamică socială și urbană. Unele, în schimb, își conturează mai bine personalitatea și devin embleme ale Clujului din perioada post-comunistă, iar mai apoi ale Clujului anilor 2000.

Comparativ cu paleta de restaurante de care dispune Clujul azi, trecerea în secolul XXI surprindea orașul cu mult mai puține… meniuri. Cu toate acestea, nu există clujean care să nu-și amintească cu nostalgie și cu drag de momentele petrecute în cofetăria Carpați, Maimuța Plângătoare, New Croco sau Vărzărie. Acestea au depășit provocările trecerii timpului și încă fac parte din peisajul culinar clujean. Cofetăria Castellari sau Hungry Bunny au pavat și ele traseul și dezvoltarea gastronomiei locale.

Restaurantele din Clujul de azi…

În prezent, diversitatea culinară din meniurile și restaurantele din Cluj reflectă întocmai dimensiunea multiculturală a orașului din inima Transilvaniei. Avem restaurante indiene, restaurante italiene sau cu specific mexican. Vei găsi restaurante cu specific ardelenesc și unguresc, restaurante vegetariene sau cu focus pe preparatele din carne. Vei fi impresionat de acele restaurante care iau bucătăria românească și o reinventează cu totul, păstrând aromele-i specifice, dar în rețete ce debordează de originalitate și măiestrie culinară.

Noi, echipa Cluj.com – Ghid Local, nu putem decât să îți îndrumăm pașii prin ceea ce numim #ClujulDelicios. Să te provocăm să explorezi bunătățile de prin restaurante, să testezi cele mai inedite preparate din meniu, să îndrăznești. Să descoperi Clujul Văzut Altfel, prin răsfățul papilelor gustative!

mancare restaurante cluj 3-19