Masa de Crăciun , un adevărat răsfăț! Ce mâncăm de sărbători?

de | | 6 Minute

Masa de Crăciun este un prilej minunat de a sta cu familia și de a savura niște delicatese specifice sărbătorilor!

Foto sus: FoodStory

Sărbătorile de iarnă pot fi definite de mai multe lucruri: colinde, brăduț împodobit, cadouri și, nu în ultimul rând, masa de Crăciun luată în familie, care completează perfect spiritul sărbătorilor. Tuturor ne este drag mirosul cozonacului, al sarmalelor și al prăjiturilor care ne transportă pe vremea copilăriei și care ne umple sufletul de bucurie și de magia Crăciunului. Tocmai aceste lucruri fac masa de Crăciun specială, iar noi vă propunem câteva rețete de mâncare ideale pentru masa de Crăciun.

Piftie

Piftie pentru masa de Crăciun

Foto: retetepractice.ro

Cunoscută și ca răcitură, piftia este nelipsită de la masa de Crăciun din orice casă. Este o mâncare ce necesită timp pentru a fi făcută, însă nu este greu de preparat și nu trebuie să vă preocupați prea mult. De fapt întreg procesul de preparare este mult mai ușor decât pare! Ca să pregătiți piftie, aveți nevoie de:

1 rasol de porc
urechi de porc
2 picioare de porc
1 țelină
ceapă
2-3 morcovi
5 căței usturoi
sare

Mod de preparare: puneți carnea la fiert la foc mic în apă. Asigurați-vă că este suficientă apă cât să acopere ingredientele în totalitate. Puteți înlătura spuma de pe carne periodic, iar, atunci când aceasta nu mai apare, verificați dacă furculița intră în carne. Atunci când se întâmplă asta, adăugați legumele curățate și lăsați să fiarbă în continuare, la foc mic. Verificați din nou carnea iar, când aceasta se desprinde cu ușurință de oase, opriți focul. Folosind o spumieră, scoateți carnea și legumele din apă și lăsați-le să răcească puțin. În timpul acesta, adăugați usturoiul mărunțit în apă și lăsați-l așa timp de câteva minute.

După ce carnea s-a răcit, separați-o de oase pentru a putea fi manevrată mai ușor în bucățele mici, apoi puneți-o în recipientele dorite (se recomandă folosirea farfurioarelor adânci), alături de legumele fierte, tăiate în bucățele mari. Strecurați apoi zeama în care a fiert carnea și înlăturați usturoiul, apoi turnați-o în vase peste carne și legume. Adăugați sare după gust și lăsați toată compoziția câteva ore la rece. Când aceasta va fi solidă, piftia e gata de servit.

Recomandăm prepararea acestei rețete în ziua de Ajun, pentru ca de Crăciun să puteți savura piftia proaspătă, alături de cei dragi vouă.

Friptură de porc

Friptură de porc pentru masa de Crăciun

Foto: gustos.ro

Ignatul este o tradiție foarte apreciată în întreaga țară ce încă se păstrează în majoritatea gospodăriilor de peste tot, iar friptura de porc este un preparat ce definește masa de Crăciun la noi. Deși nu e necesar să urmăm tradiția Ignatului și practicile sale, putem prepara și noi, în casă sau în apartament, o friptură de porc cu rozmarin absolut delicioasă. Ingredientele de care aveți nevoie sunt:

1 kg mușchi porc
2 căței usturoi zdrobiți
2 linguri rozmarin tocat
o crenguță rozmarin
250 ml vin alb sec

Mod de preparare: încingeți cuptorul la 230 de grade. Înțepați carnea pe toate părțile cu o scobitoare și presărați sare, piper, usturoi și rozmarin. Apoi, puneți carnea într-o tavă cu crenguța de rozmarin deasupra și lăsați-o în cuptor pentru circa 20 de minute, până se topește grăsimea. După aceea, reduceți temperatura cuptorului la 190 de grade, adăugați vinul în tavă și lăsați friptura la copt pentru o oră și 40 de minute, iar din când în când ungeți carnea cu sosul din tavă.

Deși necesită timp și atenție, această friptură de porc este ideală pentru masa de Crăciun, având o aromă specifică sărbătorii de iarnă ce vă va bucura întreaga familie.

Salată de vinete cu pâine prăjită

Salată de vinete pentru masa de Crăciun

Foto: casaluica.ro

Pentru cei vegetarieni există diferite opțiuni de mâncare ce nu își pierd deloc din savoarea și gustul sărbătorilor. Putem oricând să preparăm o salată de boeuf ca la mama acasă fără carne, dar avem și alte opțiuni. O variantă delicioasă și foarte ușoară pentru masa de Crăciun este salata de vinete. Pe aceasta, noi o recomandăm servită pe pâine prăjită, pentru că aceasta îi sporește savoarea și vă satisface apetitul. Pentru a o prepara, ingredientele de care aveți nevoie sunt:

2 vinete
200 gr iaurt
Zeama de la ½ lămâie
3 căței de usturoi
o ceapă tocată
o linguriță frunze de coriandru proaspăt tocate
sare de mare
ulei de măsline cu aroma de lămâie
felii de pâine

Mod de preparare: puneți vinetele la copt într-un cuptor încălzit la 200 de grade. Lăsați-le timp de 50-60 de minute, până când se înmoaie. Apoi, scoteți-le din cuptor, curățați-le de coajă și lăsați-le să se răcească complet. Puneți după aceea vinetele în blender, împreună cu iaurtul, zeama de lămâie, 2 căței de usturoi, ceapa, frunzele de coriandru și sarea de mare, după gust. Pasați totul până obțineți o compoziție omogenă, adăugând și câteva lingurițe de ulei de măsline în aceasta. Puneți pasta obținută într-un bol și stropiți cu puțin ulei de măsline, apoi lăsați-o să se răcească cel puțin o oră.

Luați apoi feliile de pâine și frecați-le cu cățelul de usturoi rămas, stropiți-le cu puțin ulei de măsline și apoi puneți-le la copt pentru circa 10 minute, până când devin crocante și rumene. Așadar, puteți obține o mâncare delicioasă de sărbători, cu care vă puteți surprinde familia și invitații.

Cozonac cu nucă

Cozonac cu nucă pentru masa de Crăciun

Foto: 1000reteteculinare.com

La masa de Crăciun, pentru desert, cel mai bine este să ne îndreptăm spre lada bunicii, de unde luăm făină, ouă și nuci pentru a prepara un cozonac de Crăciun întocmai ca în vremurile copilăriei. Ceea ce ni se părea, poate, o adevărată artă atunci când o vedeam pe mama sau pe bunica cum prepara cozonacul ni se poate părea o joacă acum. Pentru a pregăti un cozonac, avem nevoie de:

Pentru aluat:
1 kg făină
50 g drojdie proaspătă
500 ml lapte
100 g unt
250 g zahăr
5 gălbenușuri
1 linguriță sare
coajă de lămâie și portocală
2 plicuri de zahăr vanilat
Pentru umplutură:
250 g miez de nucă măcinată
5 albușuri
100 g zahăr
2 linguri de cacao
1 praf de sare
esență de rom

Pentru uns cozonacii:
un ou
o linguriță de zahăr

Mod de preparare:

Pentru ca să vă iasă cozonacul cât mai bun și mai pufos, cerneți făina de vreo 3 ori, cu câteva ore înainte de preparare. De asemenea, scoateți untul cu o oră înainte și lăsați-l la temperatura camerei.

Încălziți apoi laptele și adăugați coaja de lămâie și portocală, împreună cu două plicuri de zahăr vanilat. Amestecați apoi toate ingredientele bine. Amestecați apoi gălbenușurile cu cele 250 de grame de zahăr până când acesta se topește. Amestecați drojdia cu o lingură de zahăr până la omogenizare, apoi adăugați trei linguri de lapte cald și o lingură de făină. Amestecați, iar compoziția aceasta o veți turna, pe urmă, într-un cuib pe care îl facem într-un vas mare cu făină. Lăsați compoziția astfel pentru aproximativ 10-15 minute la dospit. Această plămădeală va crește în volum. După ce observați o creștere dublă, adăugați 1 praf de sare, laptele cald și gălbenușurile pe care le frecați cu zahăr înainte. Tot aluatul pe care îl obțineți îl frământați timp de 20-30 de minute, apoi îl lăsați la dospit timp de o oră, lângă o sursă de căldură.

Pentru compoziție, bateți albușurile până devin spumă împreună cu un praf de sare, peste care adăugați treptat 100 de grame de zahăr. Amestecați ușor nuca măcinată cu două linguri de cacao, o linguriță de esență de rom și albușurile spumă de mai devreme.

Mai apoi, împărțiți aluatul crescut în 4 porții egale și presărați făină pe masă. Puneți aluatul în baia de făină și întindeți aluatul cu sucitorul până ajunge la dimensiunile unui cozonac. Puneți apoi compoziția umpluturii peste aluat și îl rulăm. Apoi, puneți cozonacii într-o tavă și lăsați-i să crească până volumul acestora se dublează. După aceasta, ungeți cozonacii cu un ou bătut cu o linguriță de zahăr și lăsați-i la cuptor timp de o oră.

Când s-au terminat de copt, scoateți-i din cuptor și stropiți-i cu puțină apă. Acoperiți cozonacii cu prosoape de bucătărie și lăsați-i să se răcească. Veți avea parte de niște cozonaci delicioși cu aromă de Crăciun și copilărie. Bucurați-vă atât pe dumneavoastră, cât și pe cei dragi cu aceste delicatese sau, ca să fiți în ton cu spiritul sărbătorilor, oferiți felii de cozonaci copiilor care vin să vă colinde.

Nu vă rămâne decât să încercați una dintre minunatele rețete propuse de noi și să vă bucurați de sărbătoarea Crăciunului. Vă dorim poftă bună și sărbători fericite!