Enoturism la Cluj: Dealurile Durgăului și comoara din „Valea Sărată”

de | | 3 Minute

Enoturism la Cluj: Dealurile Durgăului și comoara din „Valea Sărată”

O plimbare prin via de la Crama La Salina dis-de-dimineață, acompaniată ulterior de un prânz copios la Restaurantul Sarea-n Bucate, cu un pahar de ISSA Rose, o oră împreună cu frumoșii cai din herghelia locului, o vizită la Salina Turda și un picnic cu povești și vinuri la apus… aceasta poate fi rețeta unei zile excelente pe Dealurile Durgăului. 🙂

Crama La Salina

Acum șapte ani, doi oameni de afaceri, cu vise mari și ambiție pe măsură, au început un proiect viticol care avea să devină Crama La Salina. Dacă toată lumea știe de Salina Turda, de departe unul dintre cele mai importante obiective turistice din județ, mai puțini sunt cei care știu că, în imediata ei vecinătate, crește o minunăție de podgorie, cu viță-de-vie crescută parcă din timpuri romane.

instagram.com/vlad.onit

„… este o zonă cu tradiție seculară în viticultură, ce datează din perioada Imperiului Roman, pe vremea când așezarea cunoscută astăzi sub numele de Turda se numea Potaissa.

Crama La Salina s-a născut în inima Transilvaniei, într-o zonă cu o puternică vocație pentru vinuri albe. Terroirul specific Văii Arieșului vine cu amprenta identității sale. Tocmai de aceea, aceste vinuri poartă numele ISSA, ca un omagiu adus tradițiilor viticole milenare formate aici, încă de când localitatea purta numele Potaissa.” (site-ul Crama La Salina)

Cu o investiție inițială de 3 milioane de euro, antreprenorii Simion Mureșan și Claudiu Șugar au decis să transforme Dealurile Durgăului, terasele și pantele domeniului, într-o vie roditoare, care astăzi poartă indicația geografică “Dealurile Transilvaniei”. Sursele de finanţare pentru acest proiect au provenit din credite bancare, fon­duri europene, iar mai mult de jumă­tate din investiţie a fost susţinută din con­tribuţia proprie a celor doi antreprenori.

Enoturism de Cluj

La baza dealurilor de vie, restaurantul Sarea-n Bucate își așteaptă clienții să guste din bucatele tradiționale pregătite cu migală de oamenii locului. Cele mai bune preparate merg cu cele mai bune vinuri, iar rezultatele din ultimii ani ale cramei La Salina confirmă calitatea vinurilor produse pe Dealurile Durgăului, cu o aciditate și cu arome specifice zonei de pe Valea Arieșului.

Pensiunea restaurantului pune la dispoziția vizitatorilor 13 camere moderne cu 40 de locuri de cazare. Ca cireașa de pe tort, tot în cadrul domeniului La Salina se poate vizita și o mică herghelie de cai.

Totate lucrările de la crama La Salina sunt realizate manual, strugurii sunt îngrijiți și atent culeși, iar tehnologia modernă a cramei asigură producerea unor vinuri de calitate. Anul viitor, 2019, va fi anul în care se va ajunge la capacitatea maximă de producție, când se vor îmbutelia 300 000 de sticle cu vin, de pe toată suprafața de 42 de hectare.

Managerul cramei, Ovidiu Maxim, spunea într-un interviu pentru Transilvania Business că au descoperit via veche de pe dealurile Durgăului în luna iunie 2011.

„Via a fost defrişată în totalitate, s-a pregătit terenul ca la carte, s-au luat probe de sol şi acestea au demonstrat că zona se pretează culturii de viţă-de-vie. Aşa s-a făcut că în primavara lui 2012 au fost plantate primele 20 de hectare, în toamna aceluiași an încă 12,36 ha, iar în toamna anului 2014, 9,7 ha, ajungându-se la suprafața actuală de 42 de hectare.”

La Salina are opt soiuri de vin în portofoliu: Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Noir, Riesling de Rhin, Muscat Ottonel, Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon şi Neuburger.

? instagram.com/cramalasalina, Vinul.ro, instagram.com/crushwinebarcj, instagram.com/salinaequines