Cluj Bucket List: 50 de chestii de făcut prin Cluj într-o viață – Partea I
Ne plac listele (cel puțin unora dintre noi). Avem listă de trasee montane de abordat curajos, listă de cafenele de pierdut vremea prin Cluj, listă de făcut într-o viață de om. Și suntem zi de zi cu ochii pe Cluj: ce se întâmplă în oraș, ce proiecte răsar, ce locuri se reinventează, ce oameni îl animă.
(Sursă foto: Wonderland, @ciprianmihai, @daanmaxxim)
Inevitabil, tot zi de zi, se aude prin redacție: „Și eu vreau să merg acolo!”, „Hai să încercăm și noi!”, „Eu nu am foost acolo niciodată!”, „Am tot zis că mergem și n-am mers”.
Azi am făcut șezătoare diurnă și am adunat împreună câteva chestii de făcut prin Cluj într-o viață. Vreo 50, mai exact :).
Nu sunt în vreo ordine anume, nu sunt dintr-o categorie anume. Unele sunt serioase, altele mărunte și neserioase, dar care ne fac să zâmbim și să ne apreciem orașul și mai mult. Unele le-am făcut deja unii dintre noi, dar nu le-au făcut ceilalți – și invers. Iată-le mai jos și așteptăm și de la voi idei – serios, scrieți-ne pe [email protected] .
1. Să punem un lacăt pe Podul Elisabeta
Lacătele de pe Podul Elisabeta ne-au atras atenția într-o toamnă-iarnă, le-am trecut în revistă (la propriu și la figurat) și ne-am zis că trebuie să ne ferecăm și afirmăm și noi iubirea… pentru Cluj.
Sursă foto: Paul Tomos
2. Cu bărcuțele pe Chios sau pe Lacul Gheorgheni
Dacă ajungi prin Cluj ca turist sau ca student, ori dacă ești localnic și vrei să te bucuri de zilele însorite, e musai o plimbare cu barca pe Lacul Chios sau pe lacul Gheorgheni de lângă Iulius Mall. Plimbările sunt relaxante și distractive și îți oferă perspective noi de a admira parcurile pe care de obicei le explorăm la pas. În trecut am putut vedea chiar și pe Someș ambarcațiuni – bărci și hidrobiciclete sau chiar canoe la evenimentele celor de la Someș Delivery. Așa că dacă ai ratat mult dorita plimbare pe Someș, rămâi cu ochii deschiși oportunităților!
3. Bronz pe plaja din Grigorescu
Rămânem în zona Someșului. Deja de mult timp, pe malul din Grigorescu s-a amenajat o plajă. Nu ne dăm niciunul în vânt după această activitate estivală, statul în soare, însă ideea ne surâde și rămâne de încercat (poate cu o carte la purtător).
4. Să admirăm orașul din turnul Bisericii Sf. Mihail
Turnul devine accesibil publicului, de obicei, cu ocazia Zilelor Culturale Maghiare, trebuie doar să fim pe fază și să-l luăm cu „asalt” când avem ocazia.
5. Să zbori cu balonul deasupra Clujului
Dacă ai copilărit cu romanele lui Jules Verne și ți-a ajuns în brațe „Cinci săptămâni în balon”, cu siguranță ar fi un vis împlinit! ? Da, de-o vreme avem și oportunitatea aceasta în Cluj și măcar o dată în viață trebuie văzut orașul din inima Transilvaniei de la înălțime, din balonul cu aer cald. Sună bine? Mai multe informații vezi aici.
6. Tur nocturn în Pădurea Hoia Baciu
Prin Pădurea Hoia-Baciu, spre rușinea unora dintre noi, am ajuns destul de târziu. Pe la finalul anilor de studenție, mai exact. A fost o experiență frumoasă, alături de echipa Hoia-Baciu Project. Însă experiența în celebra pădure nu e întreagă dacă nu petreci și o noapte pe-acolo, în liniștea întunericului. Pădurea în sine ne e dragă oricum, cu sau fără experiențe paranormale, așa că ne rezervăm cât de curând o noapte pe-acolo.
7. La pas prin Parcul Etnografic
Trebuie vizitat pe îndelete, în pas molcom, ardelenesc, cu oprire la fiecare poartă și căsuță, cu momente-n tihnă pe pridvor. Și dacă nu ați făcut-o încă, noi zicem să vă grăbiți, căci măgărușul e nerăbdător să întâmpine noi vizitatori.
8. Pata Rât
Ne e drag Clujul, dar are părțile lui triste și gri. Pata Rât e totuși o realitate, una cu care e bine să ne confruntăm, să o conștientizăm și, apoi, să încercăm să ne implicăm pentru un oraș mai bun. Unii dintre noi, din redacție, au ajuns deja pe-acolo, fie pentru a se debarasa de prejudecăți și lucruri nefolositoare, fie pentru a urma ritmurile de jazz prin groapa de gunoi. Pentru alții, rămâne o lume străină și îndepărtată, pe care ne-o vom apropia în curând.
9. De explorat spații și proiecte artistice neconvenționale
Cândva, Fabrica de Pensule a dat startul, și de-atunci și alte vechi clădiri industriale din Cluj s-au transformat și au devenit adevărate centre artistice și culturale. De vizitat este Centru de Interes, o fostă clădire industrială din zona Gării unde admirăm arta și unde ne simțim mereu bine la evenimentele pe care le găzduiesc. Ca proiecte artistice independente, se cade măcar o vizită la spectacolele sau proiectele marca REACTOR, Create.Act.Enjoy, Urania Palace, Cercul Întreg. De bifat și o vizită scurtă la White Cuib, indiferent de evenimentul găzduit. Mai multe galerii de artă neconvenționale găsești aici.
10. Arta stradală și Omul Micro Macro Cosmos
În Cluj am avut până în 2021 cea mai mare pictură murală din țară: Omul Micro Macro Cosmos. Înainte ne puteam bucura de mural pe strada Horea 33 la H33, însă odată cu noua locație de pe strada Traian 23, locația s-a trasnformat în T-emporary 23. Acolo au refăcut parțial Omul Cosmos, așa că acum avem două murale similare.
11. Stai și ascultă artiștii stradali
Auzim muzica artiștilor stradali, de multe ori alergând grăbiți prin oraș. Măcar o dată, trebuie să ne așezăm pe o bancă pe Eroilor, pe-un trotuar pe strada Bolyai Janos sau la o terasă în Piața Muzeului în mod special pentru a-i asculta.
12. Negocieri prin OSER
Nu te poți numi clujean, fiu adoptat sau vizitator de lungă durată al orașului, dacă nu ajungi prin piața de vechituri a Clujului. Ce mai găsești prin OSER poți afla din acest articol, sau câteva experiențe amuzante ale vânzătorilor din piață poți citi în acest articol, dar se cade să îți programezi măcar vreo 3-4 vizite consecutive. Vei învăța arta negocierii!
13. Interiorul Bisericii Franciscane
Biserica se pierde uneori în imaginea de ansamblu a Pieței Muzeului, însă cei care îndrăznesc a păși înăuntru, am auzit noi, au parte de o surpriză plăcută. Desigur, ar fi de intrat în multe alte edificii religioase din Cluj, mai ales dacă nu ați făcut-o încă, însă credem că Biserica Franciscană ar fi una dintre cele mai la îndemână, dar „omise”.
14. Participă la Jam sessions
Muzicienii de prin Cluj sunt talentați și e o plăcere să îi prinzi pe la jam sessions, prin diverse puburi. Fie că-i weekend sau suntem în cursul săptămânii, în oraș sunt în fiecare zi evenimente. Pentru a fi mereu la curent cu ce se întâmplă-n oraș urmărește pagina de evenimente de pe site. Acolo postăm zilnic recomandări faine.
15. Plimbare în liniște prin Cimitirul Central
Cimitirul Hajongard, cum mai este el știut, a fost declarat monument istoric, cu cel mai vechi mormânt datând din anul 1599. Dincolo de conotația tristă a locului, Cimitirul Central e un loc pitoresc.
16. Varza a la Cluj
Varza a la Cluj e ca și cărțile sau filmele alea celebre despre care știi atât de multe, încât ai impresia că te-ai hrănit deja cu ele. Nefiind fani declarați ai verzei, unii nici în ziua de astăzi nu au testat tradiționala varză a la Cluj. De bifat o dată-n viață, iar dacă totul iese bine, poate învățăm și să o gătim.
17. Să admiri Clujul de pe Feleac
Pe Dealul Feleacului se ajunge ușor cu mașina, iar locul clasic de observație, pe drumul ce duce înspre observatorul astronomic, oferă priveliști impresionante asupra Clujului atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte. De altfel, am adunat o listă de 7 locuri de unde poți vedea Clujul panoramic, vezi aici.
18. Să te plimbi cu bicicleta dintr-un capăt în altul al orașului
Pe porțiuni scurte sau pe anumite străzi unde pistele pentru bicicliști au continuitate, am îndrăznit. Încă nu am trecut orașul dintr-un capăt în altul pe bicicletă, însă. E de încercat și cine știe, de adoptat ca stil de viață. Aici poți găsi opțiuni de închiriat biciclete cu care poți să explorezi orașul, sau de ce nu, împrejurimile lui.
19. Să te joci toate jocurile de evadare din Cluj
Am încercat (vezi experiența noastră într-un astfel de joc), ne-a plăcut și ne-am propus să le testăm pe toate! Urmează să le încercăm pe cele de la The Dungeon, ParaPark Cluj și Escape Factory. Fii cu ochii pe site, căci aici îți povestim tot ce facem și-ți arătăm tot ce-i de văzut la Cluj!
20. Să mergi la Laser Tag cu o gașcă de copii
Dacă nu ești invitat la petrecerile de copii, se acceptă și gașca de prieteni – e momentul să vă îmbrățișați ludicul și să vă bucurați de joacă! În Cluj, poți încerca la Laser Tag Cluj. Alte variante de activități similare pot fi paintball și airsoft (le-am încercat deja și confirmăm: e distracție cât cuprinde!). Iar dacă ești curios și de alte activități sportive distractive, am făcut o listă și cu unde le poți practica la Cluj.
21. Stai o zi întreagă în Parcul Central, pe iarbă
Atât, doar stai. Nu în trecere, nu într-o scurtă pauză. O zi întreagă dedicată relaxării în parc. Poți merge cu hamacul sau cu păturica de picnic și recomandăm să iei cu tine și o carte. Sau poate un board game, dacă te însoțesc și pritenii.
22. Să fii voluntar în Cluj
Uneori nu ne dăm seama cât de norocoși suntem să avem atât de multe asociații și proiecte în cadrul cărora putem să devenim voluntari, indiferent că e vorba de evenimente, proiecte caritabile, culturale, turistice sau de impact comunitar. Voluntariatul te dezvoltă ca om, iar experiența acumulată e de neprețuit, indiferent de vârsta pe care o ai. Nu mai suntem liceeni, nici studenți, însă niciodată nu-i prea târziu să fim voluntari. Câte ceva despre de ce ai vrea să fii voluntar la Cluj, în acest articol.
23. Interacționează cu animalele din Vivariu sau du-ți animăluțul aici
VIvariul e un colț viu al Clujului, cu aproximativ 60 de specii de animale – reptile și amfibieni, pești, micromamifere și artropode – pe care le poți admira. Cu unele poți chiar interacționa. În plus, știați că Vivariul oferă, cu titlu de voluntariat, asistenţă de specialitate (veterinară) pentru reptile și păsări bolnave sau accidentate? Totodată, dacă aveți animale de companie de talie mică și plecați din localitate (de exemplu pe perioada concediului), acestea pot fi găzduite temporar aici, la Vivariul UBB. Detalii aici: Scurtă vizită la Vivariul din Cluj.
24. Piețele volante
Noi, reprezentanții generațiilor actuale, trebuie să facem cumva să ajungem prin piețele volante ale Clujului, să cumpărăm produse direct de la producători. Acum e mai important ca niciodată să consumăm alimente sănătoase și să susținem producătorii care ne oferă produse proaspete și netratate cu cine știe ce. Așadar, nu doar că-i de mers prin piețele volante, dar ideal ar fi să-ți găsești un producător local autentic, din satele Clujului, de la care să te aprovizionezi. Îți îmbunătățești calitatea vieții și îi susții totodată activitatea agricolă și cotidiană. Recomandările noastre le găsești în acest articol.
25. Participă la un tur ghidat
Dacă ești turist înseamnă că sunt multe lucruri pe care trebuie să le descoperi încă despre oraș, iar dacă ești localnic, de ce să nu fi turist în propriul oraș? Noi am încercat asta acum ceva vreme și ne-a plăcut. Găsești argumentele pentru care susținem participarea la un tur ghidat în acest articol. Tot acolo ai să vezi și cum a fost experiența noastră cu cei de la Cluj Guided Tours 🙂.
Vezi partea a II-a aici!
Articol redactat de Iulia Marc în 2017 și actualizat de Mălina Hăineală în 2023
Cu ajutorul colegelor din redacție și alte departamente: Veronica Onea, Loredana Giță & Adela Crișan