Cluj Bucket List: 50 de chestii de făcut prin Cluj într-o viață – Partea a II-a

de | | 8 Minute

Cluj Bucket List: 50 de chestii de făcut prin Cluj într-o viață – Partea a II-a

Ne continuăm șezătoarea diurnă din redacție și înșirăm încă 25 de chestii de făcut prin Cluj într-o viață. De fapt, preferabil, de făcut cât mai curând, căci mai mereu apar lucruri noi și interesante, proiecte inedite și evenimente ce promit să ne aducă cel puțin un zâmbet pe față.

Primele 25 de idei, recomandări și chestii pe care tânjim să le facem le-am trecut deja în revistă: vezi Cluj Bucket List Partea I – AICI. Așadar, să continuăm:

26. Să participi la evenimente sportive

Numeroase competiții sportive au început să fie găzduite, în ultimii ani, aici la Cluj. Dincolo de meciurile echipelor de fotbal de suflet ale clujenilor, poți să te bucuri și de meciuri de baschet, de exemplu. Sau, alternativ fotbalului „clasic”, poți încerca să participi la fotbal feminin sau la competiții sportive inedite!

karate tradițional fudokan 2017 are loc la Cluj

27. Să reciclezi

Dacă până nu demult era cam dificil să reciclezi, în sensul că nu prea aveai unde și cum, deja avem și prin Cluj stații de reciclare inteligente. Chiar și marile și micile festivaluri clujene au încorporat în cadrul lor puncte de reciclare și acordă atenție acestui aspect. Așadar, de făcut: colectarea deșeurilor în scopul reciclării lor.

În Cluj, ne-au atras atenția stațiile SIGUREC, una la VIVO! Cluj-Napoca, una la Cora. Stațiile Sigurec „identifică și înregistrează deșeurile aduse și răsplătesc cu vouchere de cumpărături utilizatorii. În plus, asigură trasabilitatea deșeurilor până la fabricile de reciclare.”. La Cora pot fi reciclate doze de aluminiu, baterii, becuri, DEEE (deșeuri de echipamente electrice și electronice) și PET-uri, iar la VIVO! pot fi reciclate, pe lângă cele menționate, și neoane, sticlă, hârtie și carton, sacoșe și folie, recipiente de polietilenă, din polipropilenă, din polistiren și polistiren expandat.

28. Poze cu iepurașul

Da, cu celebrul iepuraș pufos, vedetă prin târgurile Clujului, pe la diverse evenimente, când e scos la plimbare și, ca un adevărat ardelean, stă liniștit și calm la poze.

29. Vizită în „Bârlogul lui Faust” – o cămăruță unde a scris Lucian Blaga

Așa-numitul Bârlog al lui Faust este o cameră aflată în Biblioteca Centrală Universitară, sub „nebănuitele trepte”, locul în care Lucian Blaga a tradus „Faust” și și-a revizuit propriile-i scrieri. Biroul, canapeaua, scaunele tapițate și cufărul au rămas martori trecerii timpului și prezenței lui Lucian Blaga.

Versurile lui Blaga au fost poate primele care au reușit să ajungă la mine din tărâmul neînțeles (mie) al poeziei. Așa că Blaga ocupă un loc aparte în rafturile cu nume de poeți. Ce ascunde “Bârlogul lui Faust” putem afla dintr-un articol Monitorul de Cluj, dar se cere o vizită, cândva, cumva.

30. Ia-ți prânzul la o cantină studențească

Face parte din rândul experiențelor studențești, da, însă rămânem de părere că nu-i prea târziu să faci asta nici după ani de zile de la terminarea facultății.

31. Călătorește cu tramvaiele colorate

Arta e în mișcare la Cluj, iar odată cu ea, se mișcă și orașul. Al doilea tramvai colorat de artiști circulă în oraș. Realizat cu ajutorul Com’ON Cluj-Napoca și a unor artiști talentați (Ocu și Kero Zen), tramvaiul animă străzile din Cluj, încurajând transportul în comun. Vedem tramvaiele colorate prin trafic și prin fotografii, însă încă nu am circulat cu ele.

? Emil Boc, Primăria Cluj-Napoca

32. Karting

Câteva minute de adrenalină într-un kart sună tentant. Am văzut karturi pe la VIVO! Cluj, la Metro, erau cândva în capătul liniei 3, în Gheorgheni. Nu prea știm unde și cum, dar rămâne pe listă.

33. Petrece-ți o zi întreagă la Bibliotecă, citind o carte

De zile petrecute la BCU, în pragul sesiunii de examene, au avut parte mulți studenți în Cluj. Ce ne-am propus noi să facem e să petrecem o zi întreagă la bibliotecă, citind ficțiune. Ne place atmosfera relaxată de la Biblioteca Județeană Octavian Goga, iar filiala Mărăști e una dintre opririle noastre lunare – de obicei, însă, în grabă.

? @rux.o

34. Lalele în floare la Grădina Botanică

Grădina Botanică e deja renumită pentru spectacolul pe care-l dă în fiecare primăvară, când florile își fac de cap și devin vedete în adevăratul sens al cuvântului. Iar dacă în restul orașului lalelele nu sunt foarte des întâlnite, la Grădina Botanică e o adevărată explozie de culoare. Neapărat de mers acolo când lalelele sunt în floare!

Avem lalele și în Cluj (1)
? Mela Pestean

35. Rooftop Party

Că avem multe party-uri sau concerte în cluburile și puburile clujene, nu-i vreo noutate. În ultimii ani însă a prins avânt fenomenul petrecerilor aflate la înălțime, pe diverse acoperișuri. Măcar o dată, ai putea să participi la un rooftop party – e un cadru plăcut, o petrecere în aer liber, la înălțime, conectată însă cu atmosfera orașului.

36. Zbor în tandem cu parapanta

Nu e nevoie să te specializezi în zborul cu parapanta pentru a te putea bucura de o astfel de experiență. Se fac zboruri în tandem și prin împrejurimile Clujului, destul de aproape, alături de persoane calificate, care vor avea grijă să ajungi înapoi cu picioarele pe pământ în siguranță.

De exemplu, în Florești și în Dezmir, se poate zbura alături de Transilvania eXtreme Adventures, precum și la Liteni sau în Vidolm, pe Valea Arieșului. În Cheile Turzii, Dezmir sau chiar la Rimetea, pe lângă Piatra Secuiului, se poate zbura alături de PGtandem.

cluj bucket list 50 chestii
? @Tarfin Æé

37. Participă la festivalurile clujene dedicate muzicii

„Clujenii sunt petrecăreți și găzduiesc anual zeci de festivaluri de muzică ce atrag turiști din toată lumea.”, ziceam noi într-un alt articol. Festivalurile muzicale nu sunt de ignorat. Desigur, avem Untold și Electric Castle, două mari festivaluri deja consacrate. Apoi, jazz-ul pare să se strecoare în inima clujenilor și e musai de ajuns pe la Jazz in the Park sau Smida Jazz Festival. Tot în aer liber, ne ademenește și MOX an de an, iar pe-aici, mai aproape de oraș, pe Aleea Parcului Etnografic, e Mioritmic. Și pentru că ne tot descoperim pasiuni pentru muzica clasică, se cere o minimă prezență și la Toamna Muzicală Clujeană.

38. Călare pe dealurile Clujului

Îl urmărim pe Mugur Pop (singurul dac pe care-l știm noi) pe Facebook și pe Instagram și… viața pare atât de frumoasă alături de cai, relația dintre om și animal are beneficii nebănuite pentru sănătatea noastră, pentru felul în care ne raportăm la ce se întâmplă în jurul nostru. Poate „echitație” e mult spus. Însă Clujul are câteva locuri ce-ți vor rămâne în suflet datorită interacțiunilor pe care le poți avea nu doar cu oameni, ci și cu animale.

? Mugur Pop

39. Picnic nocturn pe Cetă

După ce admiri orașul de sus, de la înălțime, nu-i neapărat să fii convențional și să iei cina acasă sau în vreun restaurant. Cum ar fi un picnic nocturn pe Cetă? 🙂

40. Tras cu arma la Poligon

Fără a fi nevoie de cunoștințe sau abilități speciale, prin Cluj putem încerca emoțiile folosirii unei arme adevărate, la un poligon special de trageri.

poligon tir cluj airsoft magazin arme squad store (13)
Squad Store Shooting Range

41. Proiecții de filme în aer liber / Maraton de filme

Și da, Clujul e cinefil, deci de mers la TIFF sau la Cluj Shorts, de exemplu. De vizitat și cinematografele de cartier când au loc proiecții (intrarea e gratuită) – Cinema Mărăști și Cinema Dacia. Noi avem de bifat și un maraton de filme AllNighter la Cinema Florin Piersic, căci ultima tentativă s-a lăsat cu somnolență neprevăzută și capitulare rapidă. 

Un proiect tare frumos pe care îl tot urmărim de o vreme este Cinemobilul, o caravană cinematografică pe roți ce ajunge în cele mai neașteptate locuri, în rândul comunității.

„Ideea cinematografului pe roţi mi-a venit în timpul vizionării unui film în sala mare a Casei de Cultură din Cluj. M-am văzut stand lângă un VW Transporter din care este proiectat pe un ecran mare, mobil, un film cu Charlie Chaplin, iar în faţa acestui ecran stă un grup de copii, cu zâmbetele pe buze, uitându-se la Charlie cum se face de ras. Am dezvoltat ideea, am adăugat filme în playlist şi am scris un proiect.” – Tudor Baciu

42. Planetariu

Din păcate, Clujul nu are un planetariu. Totuși, prin primăvara 2017, câțiva oameni au pus mâna – la propriu – și au construit unul. Astfel, Tranzit.ro/Cluj împreună cu Societatea Astronomică „Andromeda” le-au dat ocazia clujenilor să privească Universul pe o boltă cerească artificială construită special pentru ei. Deși expoziția de astronomie nu a durat mult, am rămas cu promisiunea că planetariul va fi disponibil publicului și cu alte ocazii speciale, în speranța găsirii unei soluții stabile pentru acesta.

Până una-alta, un planetariu mobil educațional ajunge la Cluj în mod regulat. Programele sunt dedicate în mod special copiilor, dar nici adulții nu sunt lăsați deoparte dacă există interes. De mers!

Expoziție astronomică și Planetariu în Cluj
? Tarfin Æé & Gabi Roșca

43. Vizită la Observator

„O vizită la Observatorul Astronomic din oraş este o modalitate plăcută şi deloc costisitoare pentru ocuparea timpului liber, dar totodată utilă pentru îmbogăţirea cunoştinţelor generale, întrucât în incinta clădirii funcţionează şi Biblioteca de Astronomie. Observatorul se află pe strada Cireşilor nr.19, aproape de Grădina Botanică şi face parte din patrimoniul Universităţii „Babeş-Bolyai”(UBB).” – Mai multe detalii aici: https://goo.gl/KmaAWi

44. Participă la un maraton

Ok, semimaraton. Sau măcar un cros 😛 Clujul e în mișcare. În ultimii ani, alergatul a devenit un stil de viață pentru tot mai mulți dintre clujeni, iar ideea de a participa la o competiție sportivă conferă acea disciplină și motivație de a-ți menține obiceiurile sănătoase și de a te alătura comunității.

45. Iarna pe Piezișă, cu sacul

Din rândul experiențelor specifice sezonului rece, dar nu neapărat din rândul experiențelor strict studențești. Probabil vom „vâna” o noapte geroasă și pustie pentru activitatea aceasta, totuși.

46. Să-ți pierzi 3 zile și 3 nopți pe Piezișă

Rămânem pe Piezișă. Dacă ai fost student prin Cluj și ai frecventat Piezișa, probabil ai bifat deja această experiență. Dacă nu, niciodată nu-i prea târziu, cu mențiunea că zilele și nopțile nu vor fi cu adevărat pierdute, căci vei cunoaște oameni interesanți și, cine știe, vei lega prietenii frumoase.

47. Să dormi într-un cămin studențesc

La fel, clasic studențesc 😀

48. Ascultă discuțiile de pe troleibuz

Personal, mă fac vinovată de a prefera personajele vreunui roman sci-fi prin urechi ( -> audiobooks ftw) în defavoarea discuțiilor de pe mijloacele de transport în comun. Umblă vorba prin redacție, însă, că ar fi o experiență interesantă să chiar stai să asculți activ, pe durate mai lungi de timp, ce se vorbește pe autobuz, troleibuz sau tramvai, că tot aminteam de tramvaiele colorate mai sus.

Panouri care indică timpul de sosire
? Primăria Cluj-Napoca

49. Teatrul senzorial 

„Aici, mai mult decât oriunde, vei învăța să asculți, să respecți, să te încrezi în alți oameni și să te abandonezi în propria imaginație fără frică. Fiecare spectacol are o temă prestabilită; actorii construiesc un personaj pe parcursul piesei în derulare, iar spectatorii legați la ochi cu o eșarfă sunt ajutați să traiască o experiență personală fantastică doar de sunete, mirosuri, gusturi, texturi și replici.” – despre teatrul senzorial la Cluj, puteți afla mai multe din acest articol: https://goo.gl/puJqJ8 

teatru senzorial cluj
? Centrul de Resurse pt Comunitate

50. Turul muzeelor clujene

Pe final, ne îndreptăm atenția înspre cele mai vizate obiective turistice culturale la orice vizită într-un oraș: muzeele. Avem multe muzee în Cluj, atât în oraș, cât și în împrejurimi. Pentru început, de vizitat ar trebui măcar cele din oraș, cele la îndemână. Ne-am putea rezerva o zi, două, special pentru un tur complet sau putem urmări evenimentele și expozițiile speciale care se organizează la muzee.

Cam atâtea idei am avut noi la șezătoare. Voi ce-ați mai face prin Cluj? 

Iulia Marc, redactor Cluj.com
Cu ajutorul colegelor din redacție și alte departamente: Veronica Onea, Loredana Giță & Adela Crișan