Cluj Bucket List: 50 de chestii de făcut prin Cluj într-o viață – Partea a II-a

de | | 8 Minute

Cluj Bucket List: 50 de chestii de făcut prin Cluj într-o viață – Partea a II-a

Ne continuăm șezătoarea diurnă din redacție și înșirăm încă 25 de chestii de făcut prin Cluj într-o viață. De fapt, preferabil, de făcut cât mai curând, căci mai mereu apar lucruri noi și interesante, proiecte inedite și evenimente ce promit să ne aducă cel puțin un zâmbet pe față.

Primele 25 de idei, recomandări și chestii pe care tânjim să le facem le-am trecut deja în revistă: vezi Cluj Bucket List Partea I – AICI. Așadar, să continuăm:

26. Să participi la evenimente sportive

Numeroase competiții sportive sunt găzduite la Cluj. Dincolo de meciurile echipelor de fotbal de suflet ale clujenilor, poți să te bucuri și de meciuri de baschet, de exemplu. Sau, alternativ fotbalului „clasic”, poți încerca să participi la fotbal feminin sau la competiții sportive inedite! Orașul găzduiește de câțiva ani și Sports Festival, un eveniment plin competiții și demonstrații sportive, concerte și multă distracție.

karate tradițional fudokan 2017 are loc la Cluj

27. Să reciclezi

Dacă în trecut era cam dificil să reciclezi, în sensul că nu prea aveai unde și cum, deja avem mult mai multe cunoștințe despre metodele de reciclare selectivă prin Cluj, și, desigur, mai multe stații de reciclare inteligente. Chiar și marile și micile festivaluri clujene au încorporat în cadrul lor puncte de reciclare și acordă atenție acestui aspect. Așadar, de făcut: colectarea deșeurilor în scopul reciclării lor.

În Cluj, ne-au atras atenția stațiile SIGUREC, una în Piața Flora, una în Piața Zorilor. Stațiile Sigurec „identifică și înregistrează deșeurile aduse și răsplătesc cu vouchere de cumpărături utilizatorii. În plus, asigură trasabilitatea deșeurilor până la fabricile de reciclare.”. Pot fi reciclate doze de aluminiu și PET-uri (sticle de plastic până la 3l).

28. Poze cu iepurașul

Da, cu celebrul iepuraș pufos, vedetă prin târgurile Clujului, pe la diverse evenimente, când e scos la plimbare și, ca un adevărat ardelean, stă liniștit și calm la poze.

Cluj-Bucket-List-50-de-chestii-de-facut-prin-Cluj-intr-o-viata-–-Partea-a-II-a (1)
@vermllllon

29. Vizită în „Bârlogul lui Faust” – o cămăruță unde a scris Lucian Blaga

Așa-numitul Bârlog al lui Faust este o cameră aflată în Biblioteca Centrală Universitară, sub „nebănuitele trepte”, locul în care Lucian Blaga a tradus „Faust” și și-a revizuit propriile-i scrieri. Biroul, canapeaua, scaunele tapițate și cufărul au rămas martori trecerii timpului și prezenței lui Lucian Blaga.

Versurile lui Blaga au fost poate primele care au reușit să ajungă la mine din tărâmul neînțeles (mie) al poeziei. Așa că Blaga ocupă un loc aparte în rafturile cu nume de poeți. Ce ascunde “Bârlogul lui Faust” putem afla dintr-un articol Monitorul de Cluj, dar se cere o vizită, cândva, cumva.

30. Ia-ți prânzul la o cantină studențească

Face parte din rândul experiențelor studențești, da, însă rămânem de părere că nu-i prea târziu să faci asta nici după ani de zile de la terminarea facultății. Se poate să rămâi surprins de voioșia studenților, căci acolo se dezbat adevăratele griji studențești de după cursuri :D.

31. Karting

Câteva minute de adrenalină într-un kart sună tentant. Nu prea știm unde și cum pentru că încă avem de bifat asta pe lista noastră, dar rămâne ideea!

32. Petrece-ți o zi întreagă la Bibliotecă, citind o carte

De zile petrecute la BCU, în pragul sesiunii de examene, au avut parte mulți studenți în Cluj. Ce ne-am propus noi să facem e să petrecem o zi întreagă la bibliotecă, citind ficțiune. Ne place atmosfera relaxată de la Biblioteca Județeană Octavian Goga, iar filiala Mărăști e una dintre opririle noastre lunare – de obicei, însă, în grabă.

? @rux.o

33. Lalele în floare la Grădina Botanică

Grădina Botanică e deja renumită pentru spectacolul pe care-l dă în fiecare primăvară, când florile își fac de cap și devin vedete în adevăratul sens al cuvântului. E o adevărată explozie de culoare, așa că e neapărat de mers acolo când lalelele sunt în floare!

Cluj Bucket List 50 de chestii de făcut prin Cluj într-o viață – Partea a II-a gradina botanica (2)
@meeralu

34. Rooftop Party

Că avem multe party-uri sau concerte în cluburile și puburile clujene, nu-i vreo noutate. Petrecerilor aflate la înălțime, totuși, pe diverse acoperișuri ne dau parcă alt vibe. Măcar o dată, ai putea să participi la un rooftop party – e un cadru plăcut, o petrecere în aer liber, la înălțime, conectată însă cu atmosfera orașului.

35. Zbor în tandem cu parapanta

Nu e nevoie să te specializezi în zborul cu parapanta pentru a te putea bucura de o astfel de experiență. Se fac zboruri în tandem și prin împrejurimile Clujului, destul de aproape, alături de persoane calificate, care vor avea grijă să ajungi înapoi cu picioarele pe pământ în siguranță.

De exemplu, în Florești și în Dezmir, se poate zbura alături de Transilvania eXtreme Adventures, precum și la Liteni sau în Vidolm, pe Valea Arieșului.

cluj bucket list 50 chestii
? @Tarfin Æé

36. Participă la festivalurile clujene dedicate muzicii

„Clujenii sunt petrecăreți și găzduiesc anual zeci de festivaluri de muzică ce atrag turiști din toată lumea.”, ziceam noi într-un alt articol. Festivalurile muzicale nu sunt de ignorat. Desigur, avem Untold și Electric Castle, două mari festivaluri deja consacrate, dar și Cluj Symphony Experience.  Apoi, jazz-ul pare să se strecoare în inima clujenilor și e musai de ajuns pe la Jazz in the Park sau Smida Jazz Festival.

37. Călare pe dealurile Clujului

Îl urmărim pe Mugur Pop (singurul dac pe care-l știm noi) pe Facebook și pe Instagram și… viața pare atât de frumoasă alături de cai, relația dintre om și animal are beneficii nebănuite pentru sănătatea noastră, pentru felul în care ne raportăm la ce se întâmplă în jurul nostru. Poate „echitație” e mult spus. Însă Clujul are câteva locuri ce-ți vor rămâne în suflet datorită interacțiunilor pe care le poți avea nu doar cu oameni, ci și cu animale. Pe lângă Mugur Pop, îi mai știm pe cei de la Terramont, unde experiența alături de cai poate dura două zile sau poate include și alte activități, precum tir cu arcul.

? Mugur Pop

38. Picnic nocturn pe Cetățuie

După ce admiri orașul de sus, de la înălțime, nu-i neapărat să fii convențional și să iei cina acasă sau în vreun restaurant. Cum ar fi un picnic nocturn pe Cetățuie? 🙂

39. Tras cu arma la Poligon

Fără a fi nevoie de cunoștințe sau abilități speciale, prin Cluj putem încerca emoțiile folosirii unei arme adevărate, la un poligon special de trageri.

poligon tir cluj airsoft magazin arme squad store (13)
Squad Store Shooting Range

40. Proiecții de filme în aer liber / Maraton de filme

Și da, Clujul e cinefil, deci de mers la TIFF sau la Cluj Shorts, de exemplu. De vizitat și cinematografele de cartier când au loc proiecții (intrarea e gratuită) – Cinema Mărăști, Cinema Dacia, Cinema Florin Piersic sau Cinema ARTA și de urmărit evenimentele sezoniere, precum proiecțiile de film din parcul de lângă Iulius Mall. 

Un proiect tare frumos pe care îl tot urmărim de o vreme este Cinemobilul, o caravană cinematografică pe roți ce ajunge în cele mai neașteptate locuri, în rândul comunității.

„Ideea cinematografului pe roţi mi-a venit în timpul vizionării unui film în sala mare a Casei de Cultură din Cluj. M-am văzut stand lângă un VW Transporter din care este proiectat pe un ecran mare, mobil, un film cu Charlie Chaplin, iar în faţa acestui ecran stă un grup de copii, cu zâmbetele pe buze, uitându-se la Charlie cum se face de ras. Am dezvoltat ideea, am adăugat filme în playlist şi am scris un proiect.” – Tudor Baciu

41. Planetariu

Din păcate, Clujul nu are un planetariu. Prin primăvara lui 2017, câțiva oameni au pus mâna – la propriu – și au construit unul. Astfel, Tranzit.ro/Cluj împreună cu Societatea Astronomică „Andromeda” le-au dat ocazia clujenilor să privească Universul pe o boltă cerească artificială construită special pentru ei. Deși expoziția de astronomie nu a durat mult, am rămas cu promisiunea că planetariul va fi disponibil publicului și cu alte ocazii speciale, în speranța găsirii unei soluții stabile pentru acesta.

Expoziție astronomică și Planetariu în Cluj
? Tarfin Æé & Gabi Roșca

42. Vizită la Observator

Dacă încă nu avem un planetariu, până una-alta, atunci când vrem să explorăm cosmosul, putem merge la Observatorul astronomic :). „O vizită la Observatorul Astronomic din oraş este o modalitate plăcută şi deloc costisitoare pentru ocuparea timpului liber, dar totodată utilă pentru îmbogăţirea cunoştinţelor generale, întrucât în incinta clădirii funcţionează şi Biblioteca de Astronomie. Observatorul se află pe strada Cireşilor nr.19, aproape de Grădina Botanică şi face parte din patrimoniul Universităţii „Babeş-Bolyai”(UBB).” – Mai multe detalii aici.

43. Participă la un maraton

Ok, semimaraton. Sau măcar un cros :). Clujul e în mișcare. În ultimii ani, alergatul a devenit un stil de viață pentru tot mai mulți dintre clujeni, iar ideea de a participa la o competiție sportivă conferă acea disciplină și motivație de a-ți menține obiceiurile sănătoase și de a te alătura comunității.

44. Să-ți pierzi 3 zile și 3 nopți pe Piezișă

Dacă ai fost student prin Cluj și ai frecventat Piezișa, probabil ai bifat deja această experiență. Dacă nu, niciodată nu-i prea târziu, cu mențiunea că zilele și nopțile nu vor fi cu adevărat pierdute, căci vei cunoaște oameni interesanți și, cine știe, vei lega prietenii frumoase.

45. Să dormi într-un cămin studențesc

La fel, clasic studențesc :D.

46. Ascultă discuțiile de pe troleibuz

Personal, mă fac vinovată de a prefera personajele vreunui roman sci-fi prin urechi ( -> audiobooks ftw) în defavoarea discuțiilor de pe mijloacele de transport în comun. Umblă vorba prin redacție, însă, că ar fi o experiență interesantă să chiar stai să asculți activ, pe durate mai lungi de timp, ce se vorbește pe autobuz, troleibuz sau tramvai.

Panouri care indică timpul de sosire
? Primăria Cluj-Napoca

47. Participă la un spectacol de teatru independent

E plin orașul de artiști și oameni creativi, iar scenele artistice neconvenționale ne pun la dispoziție spectacole altfel. E musai să experimentezi pe pielea ta un spectacol de teatru performativ în care nu se ține cont de reguli, iar ceea ce vei vedea sunt gândurile și ideile năstrușnice ale creatorilor.

48. Călătorește prin împrejurimile orașului

Atât de multe locuri faine am descoperit de-a lungul timpului pe lângă oraș, încât e un must să includem în recomandările noastre de activități și călătoriile pe lângă oraș. La doi pași de Cluj găsești nu doar cele mai populare destinații turistice, ci și comori ascunse pe unde nu calcă atât de mulți drumeți. Pregătește-ți rucsacul și inspiră-te din articolele noastre de călătorie. Promitem că vei găsi destinații pentru toate gusturile :).

49. Cumpără-ți un suvenir local

Nu contează dacă ești turist sau localnic. Important e să ai un suvenir care să-ți amintească de Cluj. Cel mai drăguț ar fi ceva care să fie realizat de un artist local.

Dacă ai nevoie de inspirație poți verifica articolele noastre din seria Artistul altfel. Am scris de-a lungul timpului despre câțiva clujeni creativi a căror lucrări fac parte din seria suvenirurilor deloc basic :D.

50. Turul muzeelor clujene

Pe final, ne îndreptăm atenția înspre cele mai vizate obiective turistice culturale la orice vizită într-un oraș: muzeele. Avem multe muzee în Cluj, atât în oraș, cât și în împrejurimi. Pentru început, de vizitat ar trebui măcar cele din oraș, cele la îndemână. Ne-am putea rezerva o zi, două, special pentru un tur complet sau putem urmări evenimentele și expozițiile speciale care se organizează la muzee.

Cam atâtea idei am avut noi la șezătoare. Voi ce-ați mai face prin Cluj? 

Articol scris de Iulia Marc în 2017 și actualizat de Mălina Hăineală în 2023
Cu ajutorul colegelor din redacție și alte departamente: Veronica Onea, Loredana Giță & Adela Crișan
Sursă foto reprezentativă: Cluj Symphony Experience, Iulius Mall Cluj-Napoca