Clujul – capitala muzicii

de | | 4 Minute

Clujul – capitala muzicii

„Nimic din ce a făcut Omul nu-i mai aproape de Dumnezeu ca muzica.”

spunea Tudor Chirilă pe blogul său, transpus mai apoi în file de carte. Cuvintele au puterea să pornească războaie sau să înceapă povești de dragoste însă muzica ne influențează starea de spirit mai mult decât previziunile meteorologice.

Uneori căștile își pierd utilitatea și aceeași melodie sau formație adună laolaltă zeci de mii de oameni ce experimentează pielea de găină. Chiar dacă spațiul nu îți permite întotdeauna să îți exprimi trăirile, corpul reține fiorii notelor muzicale, ale basului și cuvintelor ce ating și cele mai uscate petice de piele sau suflet.

Muzica îndeplinește funcții psihologice la nivel emoțional și social iar indivizii își educă gusturile muzicale de-a lungul întregii vieți. Consumul de muzică poate să ofere multe informații despre ascultători, astfel concertele la care mergi, biletele pe care le cumperi la festivaluri sau piesele pe care le descarci gratuit îți reflectă personalitatea.

Acum că am căzut de acord asupra importanței muzicii în viețile noastre, aproape că putem muta munții din loc, când descoperim o piesă nouă ce ne face să țopăim la birou. Clujenii sunt petrecăreți și găzduiesc anual zeci de festivaluri de muzică ce atrag turiști din toată lumea.

Unde putem merge să ascultăm muzică bună?

Asta depinde de gusturile fiecăruia, însă Clujul le cuprinde pe toate!

Începem călătoria muzicală cu Untold, cel mai mare festival de muzică din Europa, chiar aici, în inima Clujului, unde s-au scris primele file ale poveștilor magice. Protagoniștii sunt cei mai căutați artiști din lume, cei mai talentați cântăreți, cele mai bune trupe sau cei mai bine cotați DJ ai lumii, totul la superlativ. Scene imense, decoruri de poveste, lumini, sunetiști, aparatură performantă, fotografi, sute de voluntari și un public în extaz. Clujul devine pentru patru zile un furnicar plin de energie și voie bună. Și vestea bună e că festivalul crește de la an la an, adunând tot mai mulți artiști și iubitori de muzică.

untold capitala muzicii

Într-o locație de poveste a început și Electric Castle să zguduie pereții și pulsul participanților. Ploile nu au reușit să oprească boxele ce înghițeau zarea din Bonțida, nu au oprit nici picioarele să danseze în bălțile unde puteai pescui și nici nu au astupat timpanele electricilor veniți să readucă la viață pereții Castelului Banffy.

electric capitala muzicii

Conceptul de Jazz in the Park importat din New York, pentru prima dată în România, la Cluj, este un festival verde a muzicii jazz. Scenele mici, târgurile vintage și ringurile de dans împrăștiate în natură, creează o atmosferă intimă, specifică acestui festival.

program jazz in the park

Un alt festival marcă a la Cluj, este Mioritmic, definit ca un festival de muzică electronică de avangardă. Organizat pe Aleea Muzeului Etnografic, Mioritmic adună artiști inovativi din toată lumea. Versurile sunt inhibate de ritmurile muzicii electronice iar mâinile spectatorilor se leagănă până răsare soarele din nou și din nou.

mioritmic capitala muzicii

Pe principiul că nu betoanele găzduiesc cele mai tari concerte, MOX încurajează ieșitul în natură, combinat cu acustica de la munte ale pieselor artiștilor preferați. În prețul biletului intră și campingul, participanții sărbătorind voia bună la corturi, alături de prieteni și cerul înstelat.

mox capitala muzicii

Tot în natură, în inima Apusenilor, pe timpul verii, un mic sătuc de munte devine o gazdă primitoare pentru iubitorii de Jazz. Smida Jazz Festival este cel mai tânăr festival muzical clujean, aflat la cea de-a doua ediție anul acesta, în august. Pentru câteva zile, munții răsună melodios în ritmuri inovative de jazz contemporan…

smida jazz festival tea visan
foto: Tea Visan

Nu neglijăm nici muzica clasică, recomandând Toamna Muzicală Clujeană, cel mai longeviv festival de muzică clasică din România. Cu o tradiție începută în anul 1965, festivalul aduce publicului concerte simfonice, vocal-simfonice, recitaluri camerale și solistice, abordând întreaga istorie a muzicii clasice și compozițiilor contemporane. Anual, se aduce în prim-plan câte un mare compozitor, contribuind astfel la educarea publicului iubitor de muzică clasică.

toamna muzicala clujeana capitala muzicii
foto: Robert Puțeanu

Acestea nu sunt însă singurele evenimente muzicale ce animă Clujul și nu trebuiesc puse pe ranguri ori în competiție. Fiecare concert, artist nou apărut, concept sau festival va primi votul de încredere că aduce un plus vieții culturale a comunității noastre.

Loredana Giță, redactor Cluj.com
Fotografii – din cadrul festivalurilor menționate

jazz in the street capitala muzicii