Unde găsim produse locale în Cluj? | 10 recomandări

de | | 5 Minute

Unde găsim produse locale în Cluj? | 10 recomandări

Am găsit un studiu realizat în 2022 care arată că românii aleg din ce în ce mai mult să consume produse locale. Este o veste care ne bucură, pentru că astfel de comportamente provoacă doar reacții pozitive. Pe plan personal, în primul rând, căci pe termen lung consumul de produse sănătoase ne permit să ne păstrăm și noi sănătatea și starea de bine, și mai apoi la nivel de comunitate. 

Una dintre lecțiile pe care pandemia ni le-a oferit este importanța susținerii micilor comunități și a economiei locale. V-am povestit aici, chiar în pandemie, puțin mai mult despre motivele pentru care ar trebui să-ți pese de aceste lucruri, așa că păstrăm acest articol doar pentru a trece în revistă câteva recomandări de magazine unde găsim produse locale în Cluj, de băcănii, de piețe sau de târguri. 

Magazine, băcănii, piețe și târguri de produse locale la Cluj

Același studiu menționat mai sus arată și că 92% dintre respondenți achiziționează cel mai des fructe și legume de la producătorii locali, produsele alimentare prelucrate fiind următoarele pe listă. În acest caz, iată mai jos locații unde se pot găsi la Cluj astfel de produse, dar și multe altele. 

Made in Cluj. O inițiativă utilă pentru comunitate, care „reunește sub aceeași umbrelă întreaga comunitate a producătorilor din Cluj” este Made in Cluj. Magazinul lor online este pus la dispoziția producătorilor locali în mod gratuit, astfel că toți gospodarii, fie că produc produse alimentare, cosmetice, haine sau produse pentru casă și grădină, au un spațiu unde îți pot face produsele vizibile publicului larg. Ți-am povestit mai multe detalii despre ei aici

made in cluj produse locale in cluj

Nod Verde. Magazinul cu hrană din pământ odihnit! Un alt loc în care găsești produse de la gospodari și fermieri din județul Cluj și din împrejurimi este Nod Verde. Poți comanda produsele de care ai nevoie de pe site, iar ei ți le livrează acasă. Și uite așa, prin câteva click-uri, ei îi ajută pe oamenii ocupați să fie conectați cu lumea satului modern. La Nod Verde găsești atât de multe produse încât e chiar ca la supermarket 🙂.

nod verde produse locale in cluj

Băcănia Bun. Pentru că produs local nu înseamnă doar legume, fructe sau mezeluri, trebuie să vă recomandăm și ceva dulce! Trebuie să le treceți pragul celor de la Băcănia Bun și să le gustați preparatele delicioase la care băcănițele muncesc cu spor. Îi găsiți în incinta Hypermarketului Cora, iar pe Facebook puteți și să trageți cu ochiul peste bunătățile pe care le-au făcut de-a lungul timpului. 

Biobăcănia, comunitatea celor preocupați de surse de hrană bună. Transilvania e plină de oameni harnici care pregătesc pentru noi cele mai aromate băuturi și produse alimentare. Găsești la Biobăcănia produse tradiționale de toate felurile, de la panificație la mezeluri, lactate, dulcegării, legume și fructe sau sucuri și ceaiuri. Toate te așteaptă așezate ordonat pe rafturile băcăniei de pe Aleea Detunata 1 din Cluj și mai nou și în Șelimber, Sibiu.

biobacania produse locale in cluj

Colina Farms. Mai mult decât un magazin, Colina Farms, după cum îi spune și numele, este o fermă de legume crescute fără chimicale. Vă spunem drept că legumele de la Colina au gustul legumelor adevărate, care ne duc cu gândul la zilele de picnic din verile copilăriei petrecute la munte. La ei pe site poți comanda cutii de legume, siropuri, bulion sau dulceață, iar ei ți le livrează acasă.

colina-farms-produse-locale-in-cluj

Terrawell. O recomandare poate diferită, dar care trebuie menționată este magazinul Terrawell din Cluj. Misiunea lor este de a crea un stil de viață fără plastic, prietenos cu natura și care să fie implementat de către oricine. Îi găsești pe Bvd. 21 decembrie 1989, nr. 38, iar odată ce le treci pragul ai să găsești nu doar alimente pregătite cu mult drag, ci și produse de îngrijire și igienă, produse de curățenie și de casă, sau scutece reutilizabile și diferite produse pentru bebeluși.

terrawell produse locale in cluj

USAMV. Alte trei magazine în care se comercializează produse provenite de la fermele din județ sunt cele ale Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca. În cele trei locații din Gheorgheni (magazinul se află în capătul străzii Liviu Rebreanu și al liniilor de autobuz 33 și 48), în magazinul din campusul USAMV (Calea Mănăștur nr. 7) și în incinta Iulius Mall se găsesc ouă, lapte, iaurturi și alte lactate, patiserii, pâine, dar și mărfuri provenite de la partenerii locali.

Desaga cu legume. O altă recomandare pe lista noastră este Desaga cu legume care a luat naștere atunci când două ferme din Cluj (Ferma Dronea din Jucu și Ograda lui Andrei din Gherla) au decis să ne umple desagile cu legume proaspete de sezon. Astfel, desaga este o „surpriză” atunci când o comanzi, căci ea se schimbă mereu, însă cert e că în casă ai să ai mereu legumele cele mai bune. 

desaga cu legume produse locale in cluj

ROA CLUJ (Roade Online din Ardeal) este o altă inițiativă lansată de câțiva producători din Cluj care ne permite să avem acces ușor la produse proaspete. ROA Cluj este un grup de Facebook unde producătorii înscriși în grup anunță produsele pe care le au de vânzare și data, locul și ora la care vor fi distribuite către cumpărători, iar cei interesați trebuie doar să comande prin comentarii la postare. 

În plus, în zilele de marți, joi și sâmbătă putem să ne luăm trăistuțele și să mergem la vânătoare de delicatese în zona Parcului Stadion, acolo unde piața volantă adună la un loc gospodarii. Iar atunci când sărbătoarea vine la oraș, avem târgurile de primăvară, de Crăciun, sau evenimentele precum Strada Potaissa, unde căsuțele și măsuțele din zonele centrale ale orașului sunt pline de produse gata pregătite de luat acasă. 

piața volanta cluj produse locale

Suntem siguri că mai sunt și alți producători muncitori în zona Clujului, așa că vă invităm ca la rândul vostru să ne faceți și voi nouă recomandări. Noi mergem, testăm, și-apoi afișăm recomandările pe avizierul satului ca să se bucure și alții! 🙂

*Studiul celor de la iSense Solutions pe care l-am citat în articol a fost realizat pe un eșantion de 1004 respondenți din mediul urban și s-a desfășurat în perioada ianuarie-februarie a anului 2022.