5 motive să vizitezi Clujul

de | | 6 Minute

5 motive să vizitezi Clujul

Mi se părea dificil, în trecut, să le răspund amicilor de prin alte colțuri de țară și lume la o întrebare, până la urmă, banală. „ De ce să vizitez Clujul? ”. E un fel de blocaj pe care-l ai când vine vorba să-ți argumentezi dragul de unele lucruri, oameni sau locuri. Îți sunt dragi sufletului, sunt preferințe subiective.

E orașul în care am crescut, în care mi-am cunoscut cei mai buni prieteni, în care mi-am primit și porția de dezamăgiri, în care am depășit obstacole și m-am dezvoltat. E orașul prin care mă pot plimba la pas cu ochii închiși și capul în nori, visând la te miri ce idei și întâmplări științifico-fantastice. Dar care mă surprinde mereu cu vreo stradă pe care nu am mai fost niciodată, cu vreo clădire sau vreun detaliu arhitectural ce șade acolo de când lumea, parcă, dar pe care eu doar azi le observ.

Însă e un exercițiu bun acela de a-ți privi orașul cu ochi de turist. Începi să-l vezi într-o altă lumină. Începi să-i vezi punctele forte, dar și cele slabe. Și vezi că sunt destule motive să vizitezi Clujul – poate la fel de subiective, dar care poate i-ar interesa și pe alții 😀

Cafeaua

Bun, de menționat că ordinea e aleatorie. Și în niciun caz cafeaua nu-i vreun motiv esențial și principal pentru a vizita Clujul. DAR dacă străbați țara în lung și-n lat, în regim de patru roți și vreo două corturi, timp de vreo două săptămâni, te plesnește realitatea în față. Cât de bună-i cafeaua la Cluj, cât de dor ți-e de ea! Da, așa-i, prețurile sunt pe măsură. Cam greu să găsești cafea în Cluj la 2 lei, cum ai avut „norocul” prin jumătatea de țară vizitată-n vară (zic de cafea servită, nu de cea de la automatul din magazinul de pe colț), dar cât de bună e!

5 motive să vizitezi clujul

Cultura cafelei a prins rădăcini și se dezvoltă frumos la Cluj de-o vreme. Apar cafenele care se specializează la modul real pe servirea cafelei, avem coffee to go-uri diverse. Nici măcar nu-i nevoie să mergi la o cafenea, căci orice bar, pub sau restaurant care se respectă acordă atenție cafelei. Iar oamenii au început să aprecieze o cafea de calitate, să își selecteze și ei cafeaua mai atent, să testeze diverse specialități.

Obiectivele turistice

5 motive să vizitezi clujul daniel mîrlea clădirile clujului

Acum că ne-am băut cafeaua, să fim serioși 🙂 Avem celebra stradă în oglindă (Iuliu Maniu), chiar lângă Piața Unirii cu a ei Biserică Catolică Sf. Mihail și grupul statuar Matei Corvin, un adevărat simbol pentru orașul din inima Transilvaniei. Rămânem în zonă și admirăm Palatul Banffy și, de altfel, toate clădirile de pe laturile pieței.

Avem Parcul Central cu lacul și clădirea vechiului-noului Casino, devenit între timp un adevărat centru de cultură urbană. De urcat apoi pe Cetățuie, căci de-acolo poți zări OZN-ul de lângă parc (Cluj Arena) și Sala Polivalentă, două spații ce-au adus sportul la Cluj, dar și concerte memorabile.

5 motive să vizitezi clujul andrei bagacean clujarena

În Piața Muzeului e un amalgam ciudat și adesea plăcut de oameni relaxați și oameni grăbiți. Simți aici pulsul orașului, în extremele lui. Să nu uităm de Casa Matia, locul în care s-a născut regele Matia Corvin, dar și unicul palat din Cluj reprezentant al epocii de tranziție de la stilul gotic la stilul renascentist. La capitolul clădiri, trebuie să fii cu ochii-n patru. Palatele Clujului și casele vechiului Cluj sunt impresionante și le găsești la tot pasul. Biserica Reformată-Calvină (str. Mihail Kogălniceanu) merită și ea o vizită, mai ales dacă are loc vreun concert de orgă…

andrei pletea bis reformata centrala mihail kogalniceanu

Someșul e departe de-a fi la potențialul său maxim, dar Plaja Grigorescu și aleile amenajate pe malurile lui, îl transformă treptat într-un punct de atracție nu doar pentru clujeni, ci și pentru turiști. Turnul Croitorilor (și, în curând, chiar și Turnul Pompierilor), străzile din zona vechiului zid al Cetății (str. Potaissa), Biserica cu Cocoș, Bulevardul Eroilor, Piața Avram Iancu, Piața Mihai Viteazu, Iulius Parc și lacul Gheorgheni… sunt atât de multe locuri frumoase pentru care merită să bați Clujul la pas!

5 motive să vizitezi clujul lucian nutza martie

Scenele artistice neconvenționale

Un motiv serios de-a vizita un oraș, mai ales dacă ești căutător de frumos cu acte în regulă, e viața artistică și culturală. Clujul a fost numit unul dintre orașele artistice ale viitorului, în mare parte datorită scenelor sale neconvenționale. Fabrica de Pensule e poate cel mai celebru caz în acest sens: o fostă fabrică ce-a devenit un adevărat centru cultural independent. Casa Tranzit, un alt spațiu destinat evenimentelor și artei contemporane, a fost inițial o sinagogă.

Teatrul independent dă un alt sens spectacolelor clasice culturale. Avem în Cluj un REACTOR de creație și experiment, dar și alte spații și proiecte inedite de punere în scenă a actului artistic. Zug.zone, Urania Palace, Create.Act.Enjoy sunt câteva dintre proiectele ce ies din tiparul cultural standard.

Iar uneori, străzile Clujului devin adevărate scene pentru artiștii locali, dar și pentru publicul ce devine și el participant activ la actul de creație (> Jazz in the Street).

fabrica de pensule cluj

Jazz in the Street. Află unde... program Musician playing ukulele on the street

Evenimente, evenimente, evenimente

Din aceeași gamă de motive să vizitezi Clujul… ar fi evenimentele. Zeci, zilnic, variate, pentru toată lumea. E minunat să descoperi un oraș prin intermediul evenimentelor care se desfășoară zi de zi. Evenimente mici, medii, mari și foarte mari. Festivaluri, evenimente culturale, sportive, concerte, workshop-uri, spectacole, în aer liber, în cafenele și baruri, pe stradă, în piețe, în parcuri.

Deja mai toată lumea știe de festivalul de la Castelul Banffy din Bonțida sau de festivalul ce învăluie ca-ntr-o vrajă întreg orașul și-i cântă povești nespuse. Iar clujenii, cu mic cu mare, învață an de an să iubească jazz-ul, că o fi în parcuri, la Smida sau pe străzile orașului.

Jazz in the Park Riverside plaja grigorescu

Sunt exemplele clasice, însă dacă dai o șansă și evenimentelor de mici dimensiuni vei descoperi și Clujul intim, Clujul unei zile de duminică petrecute prin cartierele orașului, la o plimbare organizată. Vei descoperi Clujul serilor petrecute la un ceai, discutând cu alți oameni despre cărți și filme, sau te vei surprinde împăturind hârtii colorate în încercări amuzante de-a face și tu niște origami. 

Muzeele și colecțiile muzeale inedite

Trebuie să împărtășesc asta cu voi. În urmă cu vreo câțiva ani, în a doua mea zi de muncă la Cluj.com, pe vremea când nu eram foarte la curent cu ce comori ascunde orașul acesta, a sunat telefonul. Era o dimineață mohorâtă de octombrie, încă nu-mi băusem cafeaua (pe-atunci mai găseai coffee to go relativ decentă, la 2-3 lei 😛 ). Domnul de la celălalt capăt al firului și al țării – sunase din Iași – era puțin agitat.

-Da, bună ziua, când pot veni să văd meteoriții la dvs.? 
-Mă scuzați, ce anume? 
-Meteoriții. Vin mâine în Cluj, pot să-i văd? 

Evident, nu la noi dorea domnul să vadă meteoriții, ci la Muzeul de Mineralogie UBB. Se pare că la Cluj avem singura colecție propriu-zisă de meteoriți din România!

Iar dacă iei la rând toate muzeele din oraș, vei rămâne surprins de colecțiile inedite pe care acestea le dețin.

  • Muzeul de Artă
  • Muzeul Etnografic al Transilvaniei
  • Parcul Etnografic al Transilvaniei
  • Colecția de Istorie a Farmaciei (Muzeul Farmaciei)
  • Muzeul Botanic UBB (din Grădina Botanică)
  • Muzeul Zoologic UBB
  • Muzeul de Paleontologie și Stratigrafie UBB
  • Muzeul de Mineralogie UBB

+ Vivariul UBB, care nu e un muzeu, ci un fel de micuță grădină zoologică.

vivariul-ubb-1

În tolba cu motive să vizitezi Clujul, mai avem încă pe-atâtea. Vi le spunem data viitoare, iar între timp adunăm și părerile voastre și ale altora. Ne puteți chiar trimite idei pe [email protected] , le așteptăm cu drag și curiozitate.

Iulia Marc, redactor Cluj.com
Imagini: Lucian Nuță, Captain Bean, Daniel Mîrlea, Transylvania Cam,
Andrei Băgăcean, Andrei Pletea, Irina Iacob & Jazz in the Street