muzeul memorial octavian goga ciucea cluj Castelul de la Ciucea

Muzeul memorial Octavian Goga Ciucea

Muzeul memorial Octavian Goga din Ciucea se întinde pe un domeniu de aproximativ 24 de hectare. Muzeul include clădirea-castel, emblematica structură cunoscută drept casa de pe stâncă, Mausoleul Iubirii soților Goga (Octavian și Veturia), Casa Albă (Muzeul de Artă Etnografică), folosită în trecut pentru oaspeți, Casa Ady Endre, precum și bisericuța de la Gălpâia și mânăstirea aflată pe terenul acestui domeniu.

Proprietatea a fost achiziționată de familia Goga în anul 1920, de la văduva poetului maghiar Ady Endre. Soții Octavian și Veturia au locuit aici până la moarte (survenită în 1938 și, respectiv, în 1979). Veturia a rămas o persoană puternic implicată în comunitate, chiar și în prezent numeroși ciuceni amintindu-și de „Gogoaia”.

Întrucât Veturia Goga i-a supraviețuit 41 de ani soțului său, ea a fost cea care s-a ocupat de transformarea castelului într-un muzeu dedicat operei și biografiei lui Octavian Goga, Muzeul Memorial „Octavian Goga” fiind inaugurat în anul 1967, la un an după ce domeniul a fost donat de către Veturia Goga statului român – condiția fiind ca ea să poată locui acolo până la moarte, iar domeniul să devină muzeu memorial.

Obiectiv turistic inclus în proiectul Clujul Văzut Altfel. Pentru detalii despre comuna Ciucea, click aici.
Mulțumim voluntarilor Bogdan Lucian și Codruța Georgescu pentru culegerea informațiilor și realizarea fotografiilor. 

Date de contact:

Website
Grup „Prietenii Muzeului Memorial Octavian Goga Ciucea”
Program: Marți-Duminică: 09:00-17:00 (ultima intrare se face la ora 16:30)
Telefon: 0264 259 003
Email: [email protected]

Informatii de contact

Aceasta locatie nu are date de contact deoarece proprietarul nu a revendicat acest anunt. Daca sunteti proprietarul acestei afaceri si doriti sa aveti drepturi depline la acesta locatie (adaugare poze, date de contact, descriere si altele), va rugam sa ne contactati.

Va multumim!

User Reviews

{{ reviewsOverall }} / 5 Utilizatori (0 voturi)
Rating0
Scrie o recenzie

Ultimele Articole