Descoperă Clujul: singura colecție de meteoriți din România

de | | 3 Minute

Descopera Clujul: SINGURA COLECȚIE DE METEORIȚI DIN ROMANIA

Daca o iei la pas prin Cluj-Napoca si observi, intrebi, descoperi, ii afli povestile. Si, Doamne, cate are Clujul de povestit! Secrete ascunse in cladiri, muzee, oameni, care abia asteapta sa iasa la iveala. Secrete pe care foarte putini clujeni le cunosc. Trebuie sa stim cat mai multe despre orasul nostru, sa-i aflam povestile si sa le povestim si altora. Pentru ca doar impreuna putem sa punem Clujul in mintile si sufletele altora, ca sa se indragosteasca de el si sa isi doreasca sa (re)vina.

Unul dintre secretele Clujului e singura colectie de meteoriti din Romania. Ascunsa intr-o incapere a Muzeului de Mineralogie, gazduit la sediul Universitatii Babes-Bolyai (strada Mihail Kogalniceanu, nr. 1), colectia intruneste aproximativ 250 de exponate din intreaga lume, meteoriti cazuti pe toate cele 5 continente, unii dintre ei raritati la nivel mondial.

„E adevarat ca aici gasim cea mai mare colectie de meteoriti din Romania?”, am intrebat-o pe doamna Luminita Zaharia, cea care se ocupa de muzeu, cand am fost sa ne documentam.

„Nu, aici gasiti singura colectie de meteoriti din Romania!”, ne-a raspuns cu mandrie, conducandu-ne printre exponatele Muzeului de Mineralogie pana la raftul unde „pietrele ceresti” ne asteptau cuminti, constiente parca de importanta cunostintelor pe care le inglobeaza: misterele universului.

Muzeul de mineralogie cluj

De-a lungul timpului, pe teritoriul Romaniei au fost inregistrate 9 caderi de meteoriti si 4 meteori, cea mai veche mentiune datand din anul 1962. Dintre acestia, doar pentru 8 s-a pastrat material, iar in cadrul colectiei de la Muzeul de Mineralogie se gasesc fragmente din 6 meteoriti romanesti: Mezo-Madaras (Madaras, Mures), Ohaba (Alba), Zsadany (Cornesti, Timisoara), Mocs (Mociu, Cluj), Sopot (Dolj) si Plescoi (Buzau).

Cateva informatii despre meteoritii din colectie:

– toti sunt de tip pietrosi condritici
– cele mai vechi fragmente meteoritice propriu-zise recuperate sunt din 1852, de la Madaras, judetul Mures
– cea mai mare cantitate a rezultat din caderea de la Mociu – denumirea stiintifica este „meteoritul de la Mocs”, judetul Cluj (anul caderii: 1882)
– cel mai “tanar” meteorit este “Plescoi”, cazut in 2008 in localitatea cu acelasi nume din jud.  Buzau, cu o greutate initiala de 6.9 kg si aflat la acest moment in custodia muzeului.

Siderit-Baia Sprie, România
Siderit, Baia Sprie

Meteoritul de la Mociu, judetul Cluj – Meteoritul initial (minim 300 kg) se presupune ca a explodat de 3 ori succesiv pana sa aterizeze la suprafata, sub forma de fragmente. Aceasta presupunere se bazeaza pe caracteristicile suprafetei crustei de topire (neagra) de la suprafata fragmentelor meteoritice.

Extra info:

Meteoritii sunt materiale planetare provenite din sistemul solar care:

1. Au fost expulzate din corpurile ceresti de origine.
2. Au traversat spatiul cosmic sub forma de meteoroizi.
3. Au “supravietuit” trecerii prin atmosfera Pamantului.
4. Au cazut pe suprafata acestuia.

Muzeul de mineralogie cluj

Meteoriţii sunt materiale naturale

rare: conservarea si colectarea lor depinde de foarte multi factori
extrem de valoroase: sunt purtatorii unor informatii, altfel greu accesibile, despre Cosmos si evolutia acestuia, inclusiv a Pamantului.

Pentru a descoperi acest „secret” al Clujului, vizitati Muzeul de Mineralogie, gazduit in sediul Universitatii Babes-Bolyai, strada Mihail Kogalniceanu, numarul 1.

Simplu și rapid, pe Cluj.com găsiți informațiile de care aveți nevoie! De asemenea, pentru a fii în pas cu noutățile, vă invităm să ne urmăriți și pe Facebook

 

DSC_2386_1DSC_0410_1