Hotel Melody, o poveste a Clujului | #ClădirileClujului

de | | 3 Minute

Hotel Melody, o poveste a Clujului cu Johannes Brahms, Franz Liszt și o orchestră de jazz | #ClădirileClujului

Hotel Melody este poate una dintre cele mai dragi clădiri istorice din urbe, iar acest fapt nu se datorează frumuseții arhitecturale care, desigur, captivează și se armonizează perfect cu splendida ,,vecinătate” a Palatului Bánffy, ci faptului că inspiră ceva atemporal, nobil, etern. Această clădire, la fel ca toate lucrurile deosebite, își spune povestea în tăcere, prin sugestii imperceptibile.

Elegantă și emblematică pentru Clujul timpurilor moderne și contemporane, clădirea Hotelului Melody cucerește inima și ochii trecătorilor care se plimbă zilnic prin zona centrală a orașului.

Foto: Andrei Tamas, Rolly

hotel melody, o poveste a clujulu Artsofrolly

📸 Rolly

Hotel, caritate și jazz 

Situată în Piața Unirii, la numărul 29, acolo unde se intersectează Bulevardul 21 Decembrie 1989 și strada Regele Ferdinand, clădirea Hotelului Melody apare în peisajul urban al Clujului la jumătatea secolului al XIX-lea. Înainte de apariția maiestuoasei clădiri a hotelului, pe acel loc existau două clădiri în care funcționaseră Biroul Fiscal al Clujului, care s-a transformat ulterior în berăria ,,Fiskus” și o a doua clădire în care se afla hotelul ,,Pannónia”.
În anul 1890, această clădire a Clujului a fost reconstruită după planurile arhitecților Antal Oriold și Benedek Endstrasser care au adus câteva modificări întregului  ansamblu, conferindu-i monumentalitatea de astăzi prin unificarea celor două construcții anterioare, soluție marcată ingenios printr-un turn înalt.

Astfel, această clădire este transformată în hotelul Központi Szállo, adică Hotel Central, eveniment ce semnifică începutul unei lungi perioade în care edificiul nu își va schimba prea mult funcționalitatea.

Hotel Melody

Foto: Vechiul Cluj

Pentru câteva decenii, în perioada interbelică, clădirea Hotelului Central va deveni sediul unei organizații caritabile – „Societății Surorilor Sociale” (Szociális Nóvérek Társasága) – iar la etajul al doilea al edificului va funcționa o capelă.

După al Doilea Război Mondial și după evenimentele care s-au succedat, în clădirea frumosului hotel va funcționa un cămin studențesc și Restaurantul „Pescărușul” (Sirály). La jumătatea secolului XX, clădirea redevine hotel, unde funcționa totodată și primul bar de noapte din Clujul postbelic, loc în care evolua o orchestră profesionistă de jazz.

hotel melody, o poveste a clujului📸 Andrei Tamas stânga, Rolly dreapta

O poveste a Clujului cu Johannes Brahms și Franz Liszt

Dacă ar spune că omul sfințește locul, atunci putem considera că Hotel Melody este valoros nu doar prin frumusețea sa arhitectonică ci și prin oamenii care de-a lungul timpului l-au vizitat. Printre cele mai cunoscute personalități ale culturii universale care au venit aici, la Hotel Melody, au fost compozitorul romantic german Johannes Brahms, pianistul și compozitorul maghiar Franz Liszt și arhiepiscopul de Eger, József Samassa.

Sursă bibliografică: Ioan Ciorca, Palatele clujene și clădirile de patrimoniu, Editura Casa Cărții de Știință, Cluj-Napoca, 2017.

Hotel Melody

📸 Marius Bidi

Articole recomandate: