10 palate în Cluj: descoperim clădirile istorice ale orașului (Partea I)

de | | 5 Minute

10 palate în Cluj: descoperim clădirile istorice ale orașului (Partea I)

Cuvânt de-o rezonanță puternică, „palatul” nu e singular în Cluj. Orașul își destăinuie povestea de secole, o găsim printre legende și mituri, pitită pe vreo stradă de demult, înfăptuită zi de zi de clujeni, zidită-n case, clădiri, palate.

Clădiri somptuoase, vechi reședințe nobiliare, palatele Clujului își păstrează încă frumusețea de odinioară, cu toate că, familiarizați fiind cu ele, nu conștientizăm mereu câte comori avem în cetate. Unele și-au schimbat rolul de-a lungul istoriei. Altele și-au pierdut într-adevăr din eleganță. Iar altele își mențin încă demnitatea și concurează cu noile tendințe arhitecturale și cu dinamica urbană.

Le-am dat întâlnire, lor, palatelor, așa cum inviți vechi prieteni la un ceai. Am căutat să le aflăm poveștile – iar tolba e bogată. Vi le prezentăm succint, facem din nou cunoștință cu ele. Iar în perioada care urmează, le vom cunoaște individual și pe îndelete pe fiecare dintre ele.

Așadar, iată palatele Clujului. Înșir-te mărgăritari… de la A la Z. Azi, vă prezentăm 10 palate din Cluj.

Actualizare: am făcut și o a doua incursiune prin oraș > Palate în Cluj: alte 12 clădiri istorice ale orașului (Partea a II-a)

#1 Palatul Arhiepiscopiei Ortodoxe

Construit în anul 1887, inițial palatul servea drept sediu pentru Administrația Domeniilor Forestiere. Clădirea a fost donată Bisericii Ortodoxe Române odată cu finalizarea Catedralei Ortodoxe din Piața Avram Iancu. Din anul 1938, în palat se află Muzeul Episcopiei Ortodoxe a Clujului, iar începând din anul 1952, clădirea găzduiește și Seminarul Teologic Ortodox, precum și o capelă.

Palatul Arhiepiscopiei Ortodoxe Palate in Cluj Palatul Arhiepiscopiei Ortodoxe Cluj (4)

#2 Palatul Babos

Edificiul aflat pe str. Regele Ferdinand, nr. 38, este un reprezentant de seamă al arhitecturii Belle Époque din Cluj. Palatul este construit într-o formă similară literei V și este unul dintre cele 4 palate de pe Podul Mare peste Someș. La etajul II al clădirii, până în anul 1944, își avea sediul o breaslă artistică transilvană.

Palatul Babos Palate in Cluj

palatele clujului - babos

#3 Palatul Bánffy

Probabil unul dintre cele mai renumite și ușor de recunoscut palate ale Clujului, Palatul Banffy este și unul dintre cele mai reprezentative edificii în stil baroc din Cluj, dar și din Transilvania. Construcția palatului a durat 11 ani, între anii 1774 – 1785, la inițiativa contelui Gheorghe (György) Banffy, avându-l ca arhitect pe Johann Eberhard Blaumann. Se remarcă frontispiciul central, cu veranda sa, iar deasupra acesteia putem admira blazonul familiei Banffy alături de doi grifoni, precum și statui ale unor personaje mitologice, zeități și eroi: Hercule, Apollo, Marte, Minerva, Diana și Perseu.

Oaspeți de seamă au fost luați în primire în Palatul Banffy: împăratul Francisc I și soția sa, Augusta, împăratul Franz Iosif, iar clădirea a răsunat melodios în timpul concertului susținut de Franz Liszt. După anii 1930, un palat destinat chiriașilor a fost ridicat în locul grajdurilor, iar la parter, spre actuala Piața Unirii, funcționau cafenele și prăvălii. Din 1951, somptuosul palat găzduiește Muzeul de Artă Cluj-Napoca.

palatele clujului banffy

#4 Palatul Béldi

Aflat pe str. I.C. Brătianu, la nr. 22, Palatul Béldi adăpostește în prezent Institutul Francez Cluj. Cu o curte interioară intimă, palatul și-a păstrat câte puțin din farmecul de odinioară, găzduind azi cursuri și ateliere tematice în limba franceză, precum și expoziții artistice și alte evenimente culturale.

Palatele clujului beldi

#5 Palatul Berde

Reprezentant de seamă al perioadei Belle Époque din Cluj, Palatul Berde a fost ridicat în contextul în care la sfârșitul secolului al XIX-lea se dorea modernizarea străzii Mari a orașului (Nagy utca). A fost construit în stil Secession, fiind parte dintr-un complex arhitectural, alături de Palatul Széki, Palatul Elian și Palatul Babos. Îl găsim pe str. Horea, nr. 1.

Palatul Berde

palatele clujului berde

#6 Palatul de Finanțe

Clădirea a fost construită în 1880, conform planurilor arhitectului Friedrich Mätz. Este unul dintre puținele palate din Cluj care și-a păstrat de-a lungul timpului funcția inițială.

Palatul de finante

#7 Palatul de Justiție

La intersecția Pieței Ștefan cel Mare cu Dorobanților, găsim un palat construit în stil eclectic. Palatul de Justiție găzduiește în prezent Curtea de Apel Cluj, precum și alte instanțe judecătorești. Clădirea a fost ridicată între anii 1898 – 1902, avându-l ca arhitect pe Gyula Wagner.
Palatul are nu mai puțin de 13 curți interioare! Există două intrări, ambele fațade fiind ornamentate și având câte un portic a câte patru coloane dorice ce susțin un balcon.
Pentru o perioadă, palatul a găzduit și alte instituții de stat, precum Biblioteca Județeană Octavian Goga din Cluj, Facultatea de Științe Economice, Editura Kriterion, însă în prezent și-a reluat activitățile în scopul cărora a fost proiectat inițial – cele din domeniul justiției.

palatul de Justiție Curtea de Apel Cluj

palatele clujului palatul de justiție

#8 Palatul Elian

Construit în urmă cu aproape 130 de ani, în anul 1891, în stil Secession, de către un negustor de vinuri, Palatul Elian (str. Horea, nr. 2) este o adevărată bijuterie arhitecturală.

Palatul Elian Palate in Cluj

#9 Palatul Jósika

Casa cu picioare, cum mai este denumit palatul, se află lângă o altă clădire reprezentativă a Clujului, anume Palatul Rhedey. Edificiul se află în Piața Unirii, nr. 10, ocupând spațiul unei foste reședințe clujene (Casa Kakas) a principilor Transilvaniei. În secolul al XVIII-lea, clădirea devine reședința comitelui Clujului, Antal Jósika. În anul 1828 (cunoaștem toți inscripția de pe clădire: MDCCCXXVIII), palatul a fost refăcut de către János Jósika, guvernatorul Transilvaniei, primind înfățișarea după care o recunoaștem și azi.
În Palatul Jósika a funcționat cazinoul maghiar din Cluj, iar apoi, între anii 1880-1902, Tabla regească.

Palatul Josika Palate in Cluj

#10 Palatul Mikes

Palatul Mikes se află pe latura nordică a Pieței Muzeului, în imediata vecinătate a obeliscului. Clădirea a fost construită în secolul al XVIII-lea, după modelul Palatului Bánffy, fiind unul dintre palatele reprezentative ale barocului din Cluj. Palatul avea o serie de apartamente și spații de închiriat ce asigurau o sursă de venit pentru familia Mikes. În secolul al XIX-lea, edificiul era cunoscut ca fiind „Casa pentru nașteri”. Acest fapt se datora închirierii a numeroase astfel de spații pentru maternitatea spitalului din vecinătate.

Palatele clujului - palatul mikes

Iulia Marc
Redactor Cluj.com Ghid Local
Fotografii: Béla Balla