Vizită la casele nobililor transilvăneni: Castelul Bánffy din Răscruci

de | | 6 Minute

Vizită la casele nobililor transilvăneni: Castelul Bánffy din Răscruci

Nu departe de Clujul aglomerat, cam la 25 de kilometri de agitația urbană, se află unul din cele mai frumoase edificii din județ – castelul Bánffy din satul Răscruci. Spre deosebire de fratele său din comuna Bonțida, acest castel este cufundat în liniște, în perfectă armonie cu peisajul rural, care îl face să pară doar o construcție dispusă pe marginea unui drum. 

A fost condamnat la tăcere timp de foarte mulți ani, însă după lucrările de reabilitare castelul strălucește și din ce în ce mai mulți vizitatori îi trec pragul. 

Castelul Bánffy din Răscruci și-a recăpătat strălucirea cover

📸 CJ Cluj

Reabilitarea castelului

La data de 28 septembrie 2017, Ministerul delegat pentru fonduri europene a semnat contractul de finanțare a proiectului european prin intermediul căruia castelul a fost restaurat și conservat. A fost un proiect grandios, cu finanțare nerambursabilă în proporție de 98%, inclus în Programul Operațional Regional 2014-2020, cu durata de execuție de 42 de luni.

Casele nobililor transilvaneni Castelul Banffy din Răscruci

📸 CJ Cluj

În timpul acestor lucrări s-au restaurat zidurile interioare și cele exterioare, finisajele, tâmplăriile, mobilierul, sobele din teracotă, șemineul, inscripțiile, vitraliile – toate în perfectă armonie cu trecutul acestui monument istoric, cu ceea ce reprezenta odinioară. Curtea a fost reamenajată și ea: a fost valorificat lacul, s-a construit un ponton de lemn, s-au restaurat porumbarul și fântâna arteziană și au fost amenajate spații pentru mașini și pietonale. 

Acum, castelul a fost redat comunității nerăbdătoare să-i admire splendoarea, și a devenit un spațiu dedicat evenimentelor culturale și nu numai, relansând acest monument istoric în circuitul turistic. 

Vizita-la-casele-nobililor-transilvaneni-Castelul-Banffy-din-Rascruci-dan-izvoreanu

📸 Dan Izvoreanu

Moșia din Răscruci 

La fel ca și în cazul domeniului de la Bonțida, moșia de la Răscruci a cunoscut succesive transformări, trecând în stăpânirea mai multor reprezentanți de seamă a familiei Bánffy. Teritoriul ocupat de castel, aflat chiar la intrarea în satul Răscruci, a fost proprietatea acestei familii nobiliare transilvănene, care intră în posesia-i în anul 1405. Nu se cunosc date exacte despre construcția conacului anterior, dar se presupune că acesta datează din perioada baronului György Bánffy (1739 – 1805), cel care a fost comite de Dăbâca și Crasna.

Vizita-la-casele-nobililor-transilvaneni-Castelul-Banffy-din-Rascruci-dan-izvoreanu-6.j

📸 Dan Izvoreanu

După moartea baronului, survenită în anul 1805, proprietatea intră în posesia fiului său, baronul György Bánffy (1772–1832), comite de Zărand, care, între anii 1810 – 1812,  arendează moșia contelui Ferenc Bánffy. Apoi este cedată contelui Dénes Bánffy pentru ca în anul 1850 să intre în posesia baronului Albert Bánffy, cel care a și comandat reconstrucțiile clădirii afectate de evenimentele Revoluției pașoptiste. 

Penultimul proprietar al castelului a fost fiul lui Albert, Ádám Bánffy, cel care redă castelului înfățișarea pe care o cunoaștem astăzi. Ultimul moștenitor al castelului a fost fiul lui Ádám, baronul Albert Bánffy, care devine proprietarul castelului la sfârșitul secolului XIX.

După al Doilea Război Mondial castelul a fost naționalizat, iar din 1960 în incinta edificiului a funcționat o școală de copiii cu dizabilități. La momentul actual, castelul este proprietatea Consiliului Județean Cluj.

Vizita-la-casele-nobililor-transilvaneni-Castelul-Banffy-din-Rascruci-tudor-giurgiu.

📸 Tudor Giurgiu

Înapoi în timp. Transformarea castelului

Făuritorul unuia dintre cele mai frumoase interioare de castele din Transilvania, nobilul Ádám Bánffy a fost o figură atipică în genealogia acestei familii ilustre. Deși a primit o educație bună, urmând cursurile Colegiului Reformat din Cluj și din Berlin mai apoi, acest descendent al celebrei familii nobiliare nu și-a dedicat energia și inteligența domeniului politic, ci a ales arta. 

Pasionat de tâmplărie, pasiune ce și-o dezvoltă în timpul unei călătorii de studiu în Germania și Franța, își amenajează propriul atelier la moșia sa din Răscruci. Specialiștii spun că tavanul sălii de mese, elementele de tâmplărie din holul central, lambriurile și anumite piese de mobilier din interiorul castelului au fost realizate chiar de mâna nobilului Ádám.

Vizita-la-casele-nobililor-transilvaneni-Castelul-Banffy-din-Rascruci-tudor-giurgiu-8

📸 Tudor Giurgiu

Transformarea interiorului castelului sub îndrumarea talentatului și îndemânaticului baron Ádám Bánffy începe în anul 1875. El realizează tavanul casetat din lemn și sala de mese, parchetul sălii, soba din teracotă verde pe care sunt reprezentate scene din istoria Ungariei: alegerea lui Arpad, întemeierea Ungariei, adunarea de la Ópusztaszer și scene din bătălia de la Mohács, din 1526. 

De asemenea, baronul este creatorul impresionantului mobilier în stil neorenascentist care decorează sala de primire. În etapa următoare, în colaborare cu arhitectul clujean Lajos Horváth, au fost construite sălile de la etaj, a fost amenajată casa scării, introduse vitraliile.

Decorațiile din lemn care împodobesc pereții sălii de primire au fost realizate de neamțul Leopold Kaffer și românul Ioan Câmpean, iar sobele sunt lucrarea maghiarului István Lakatos din Deja.

Vizită la casele nobililor transilvăneni Castelul Bánffy din Răscruci tudor giurgiu (6)

📸 Tudor Giurgiu

A fost odată… povestea uitată 

Impunătoare însă suplă prin elementele decorative în stil eclectic, clădirea, vopsită în tonuri pastelate de crem și maro care-i sporesc și mai mult frumusețea și îi pun în valoare trăsăturile, datează din anul 1809. Construit pe locul unei vechi reședințe de vară, edificiul își păstrează și acum noblețea, mai ales după reabilitare. 

Rămâne sfidător și cuceritor, chiar dacă înainte de restaurare pereții și interioarele sale au fost supuse multor barbarii ale timpului, ale vremii, ale indiferenței. Făcând un tur în jurul lui, te minunezi de frumusețea lucrurilor care ne-au fost încredințate spre păstrare și cazi fără să vrei într-un soi de reverie imaginându-ți scenele care animau curtea imensă, balconul, sălile acestui castel desprins din povești.

📸 CJ Cluj

Vara era minunată aici! Totul pare să fie creat pentru odihna sufletului, pentru detașare, pentru cufundarea ființei în calmul și idilicul peisaj al naturii. Odinioară, curtea și interiorul acestui castel delectau privirea baronului Adam Bánffy, un fin cunoscător și un înfocat pasionat al artelor. În fapt, pășind în interiorul clădirii nu este greu să deduci pasiunile baronului, evident expuse în decorațiile masive și sofisticate din lemn și, în general, în amenajarea perfectă a încăperilor.

Vizită la casele nobililor transilvăneni Castelul Bánffy din Răscruci consiliul judetean (1)

📸 CJ Cluj

În prima noastră vizită la castel, în 2018, salonul de primire te făcea să te simți rușinat de indiferența multor generații care au lăsat în mod deliberat această comoară în „grija” timpului, singură în fața vicisitudinilor istoriei. Perfecțiunea decorului, detaliile elaborate copleșeau. Întreg ansamblul producea o impresie atât de puternică asupra privitorului, prin grandoarea construcției și prin anduranța sa în fața vremii, încât era imposibil să nu te lași fascinat de ceea ce vezi și să aștepți cu nerăbdare momentul în care acest castel va fi restaurat și va fi deschis publicului larg.

În prezent, deși încă interiorul castelului este destul de golaș la prima impresie, lucrările de reabilitare au scos în evidență exact ceea ce ne doream să fie castelul în 2018. 

casele-nobililor-transilvaneni-castelul-banffy-din-rascruci

📸 Iulia Marc, Veronica Onea (2018)

Program de vizitare

Castelul este deschis publicului de luni până duminică între orele 09:00 și 22:00. Vizitarea se poate face individual sau în grupuri, iar intrarea este gratuită.

Grupurile sau persoanele care doresc să desfășoare activități în incinta obiectivului, cum ar fi sesiuni de fotografie pentru nunți, absolvire, prezentări de modă, filmări diverse, emisiuni sau evenimente organizate de instituții sau entități – simpozioane, manifestări, evenimente din cadrul unor festivaluri etc., vor trebui să depună o cerere prealabilă adresată președintelui Consiliului Județean Cluj. Mai multe detalii găsiți într-un alt articol.

Vezi turul virtual al Castelului Banffy din Răscruci

Sănătate celor care intră, pace celor care ies

Ideea inițială a acestui articol a fost inspirată de Info Trip-ul desfășurat în luna mai 2018, organizat de Consiliul Județean Cluj în colaborare cu Asociația Națională a Agențiilor de Turism. 

Adresă Castel Bánffy: Str. Principală nr. 484, sat Răscruci, județul Cluj

Articol publicat de Veronica Onea în mai 2018 și actualizat de Mălina Hăineală în 2024