Castele în Cluj: 9 locuri din județ unde ruinele rezistă (încă) | #ClujulVăzutAltfel

de | | 4 Minute

Castele în Cluj: 9 locuri din județ unde ruinele rezistă (încă) | #ClujulVăzutAltfel

Știți câte castele avem prin Cluj? Nu sunt tocmai puține, dar soarta lor nu este dintre cele mai fericite. În ruină, neglijate și uitate de lume, vechile ziduri se mai încăpățânează să-și spună povestea. Uneori, încăpățânarea dă rezultate.

Un exemplu pozitiv care dă speranțe este castelul Bánffy din Răscruci (da, în comuna Bonțida există nu unul, ci două castele valoroase!). În toamna anului 2017, a fost semnat contractul de finanțare a proiectului european care va permite restaurarea, conservarea și valorificarea ansamblului arhitectural din satul Răscruci. Am avut ocazia să vizităm castelul și lucrurile arată bine, la propriu (deosebitul mobilier a fost păstrat) » Vizită la casele nobililor transilvăneni: Castelul Bánffy din Răscruci.

În urmă cu o lună, atrăgeam atenția asupra a opt castele din județul Cluj, le puteți admira aici, în partea I a acestei serii » „Făcut-am castelul acesta…” » câte castele sunt în Cluj?”. A venit momentul să vi le prezentăm și pe celelalte. Apoi, devenim musafiri de weekend, în vizită la casele nobililor transilvăneni, câte-un castel pe rând.#Recomandare: răsfoiți proiectul Castel în Transilvania pentru numeroase alte castele din zonă, precum și pentru date istorice relevante cu privire la acestea.

#9 Castelul Inczédy din Corneni

Datare: secolul XVIII – XIX
Stil: baroc
Proprietate: privată
Știați că… inscripția regăsită la castel, cu majuscule: L.B.N.V, reprezintă o prescurtare de la „Liber Baron din Oradea Mare”, indiciu al faptul că exista aici un conac, în secolul al XVIII-lea.

#10 Castelul Jósika din Moldovenești

Datare: sec. XVI – XIX
Proprietate: privată
Stil: baroc
Știați că… În anul 1912, în timpul baronului Gábor Jósika, în decursul unor lucrări de plantare, a fost descoperit în grădina castelului un cimitir de inhumație, cu 57 de morminte din epoca medievală timpurie.

castelul josika manastireni

#11 Castelul Kemény-Bánffy din Luncani

Datare: sec. XVIII
Proprietate: privată
Știați că… În perioada comunismului, castelul a fost sediul CAP-ului, o bună parte din clădirile anexe fiind demolate. Castelul dispune în forma actuală de 44 de camere – în ruină, însă!

castele in cluj

#12 Castelul Kornis din Mănăstirea

Datare: secol XVI, reconstruire sec. XIX
Proprietate: privată
Stil: renascentist
Știați că… Intrarea în castel avea în trecut o punte suspendată, iar poarta era încadrată de inorogi (aceștia apar și pe blazonul familiei Kornis). Inorogii își primeau vizitatorii la intrarea în castel până recent, când au fost demontați în urma unei încercări de furt. Spre sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial (1944), descendenții familiei Kornis au evacuat forțat castelul, bunurile acestuia fiind prădate sau incendiate de comuniști. Din păcate, o colecție de 9000 de volume din biblioteca din castel a fost aruncată în Someș.

Foto: Daria Virbanescu – Operă proprie, CC BY-SA 3.0 ro

#13 Castelul Lészai din Nădășelu

Datare: sec. XVIII – XIX
Proprietate: publică
Știați că… Pe mormântul celui care a fost fiul proprietarilor castelului la început de secol XX, în Cimitirul Hajongard din Cluj-Napoca, putem găsi inscripția „az utolsó kalotaszegi nagyúr” – adică „ultimul Domnitor al Țării Călatei”. (Lészai (VII.) Ferenc, 1913-1993).

leszai nadaselu castele in cluj

#14 Castelul Mikes din Săvădisla

Datare: sec. XIX
Stil: neogotic
Știați că… Ultimul proprietar al castelului, contele Szécsen Miklós folosea clădirea ca reședință de vară. Castelul era înconjurat odinioară de un parc dendrologic de 14 acri. Începând cu anul 1931, în castel se află Sanatoriul TBC.

castele in cluj castel mikes savadisla

#15 Castelul Rákóczi-Bánffy din Gilău

Datare: sec. XV-XVII, transformări în sec. XIX.
Proprietate: privată; Barcsay Tamás a reintrat în posesia castelului în anul 2012; proprietarul actual al castelului este omul de afaceri Nagy Elek.
Știați că… În anul 1702, guvernatorul Transilvaniei – Bánffy György, a organizat la castel o nuntă impresionantă pentru fiica sa. În prezent, castelul începe să fie redat comunității locale și turiștilor, prin intermediul evenimentelor culturale care au loc aici periodic.

castel gilau banffy castele in cluj

#16 Castelul Szentkereszty-Bethlen din Câmpia Turzii

Datare: secolul XVIII
Proprietate: publică
Știați că… În prezent, biblioteca Liceului Teoretic „Pavel Dan” este găzduită în clădirea vechiului castel?

castel campia turzii

#17 Castelul Teleki din Luna de Jos

Datare: sec. XVIII
Proprietate: privată
Știați că… Din castel a mai rămas doar turnul de vânătoare, de 35 m înălțime, ale cărui rămășițe le mai putem admira și azi…

teleki luna de jos castele in cluj

Articol inclus în proiectul „Clădirile Clujului: o altfel de poveste”.
Fotografii și informații: Castel în Transilvania

Articole similare: