Hotel Melody, o poveste a Clujului cu Johannes Brahms, Franz Liszt și o orchestră de jazz | #ClădirileClujului
Hotel Melody este poate una dintre cele mai dragi clădiri istorice din urbe, iar acest fapt nu se datorează frumuseții arhitecturale care, desigur, captivează și se armonizează perfect cu splendida ,,vecinătate” a Palatului Bánffy, ci faptului că inspiră ceva atemporal, nobil, etern. Această clădire, la fel ca toate lucrurile deosebite, își spune povestea în tăcere, prin sugestii imperceptibile.
Elegantă și emblematică pentru Clujul timpurilor moderne și contemporane, clădirea Hotelului Melody cucerește inima și ochii trecătorilor care se plimbă zilnic prin zona centrală a orașului.
Foto: Andrei Tamas, Rolly
📸 Rolly
Hotel, caritate și jazz
Situată în Piața Unirii, la numărul 29, acolo unde se intersectează Bulevardul 21 Decembrie 1989 și strada Regele Ferdinand, clădirea Hotelului Melody apare în peisajul urban al Clujului la jumătatea secolului al XIX-lea. Înainte de apariția maiestuoasei clădiri a hotelului, pe acel loc existau două clădiri în care funcționaseră Biroul Fiscal al Clujului, care s-a transformat ulterior în berăria ,,Fiskus” și o a doua clădire în care se afla hotelul ,,Pannónia”.
În anul 1890, această clădire a Clujului a fost reconstruită după planurile arhitecților Antal Oriold și Benedek Endstrasser care au adus câteva modificări întregului ansamblu, conferindu-i monumentalitatea de astăzi prin unificarea celor două construcții anterioare, soluție marcată ingenios printr-un turn înalt.
Astfel, această clădire este transformată în hotelul Központi Szállo, adică Hotel Central, eveniment ce semnifică începutul unei lungi perioade în care edificiul nu își va schimba prea mult funcționalitatea.
Foto: Vechiul Cluj
Pentru câteva decenii, în perioada interbelică, clădirea Hotelului Central va deveni sediul unei organizații caritabile – „Societății Surorilor Sociale” (Szociális Nóvérek Társasága) – iar la etajul al doilea al edificului va funcționa o capelă.
După al Doilea Război Mondial și după evenimentele care s-au succedat, în clădirea frumosului hotel va funcționa un cămin studențesc și Restaurantul „Pescărușul” (Sirály). La jumătatea secolului XX, clădirea redevine hotel, unde funcționa totodată și primul bar de noapte din Clujul postbelic, loc în care evolua o orchestră profesionistă de jazz.
📸 Andrei Tamas stânga, Rolly dreapta
O poveste a Clujului cu Johannes Brahms și Franz Liszt
Dacă ar spune că omul sfințește locul, atunci putem considera că Hotel Melody este valoros nu doar prin frumusețea sa arhitectonică ci și prin oamenii care de-a lungul timpului l-au vizitat. Printre cele mai cunoscute personalități ale culturii universale care au venit aici, la Hotel Melody, au fost compozitorul romantic german Johannes Brahms, pianistul și compozitorul maghiar Franz Liszt și arhiepiscopul de Eger, József Samassa.
Sursă bibliografică: Ioan Ciorca, Palatele clujene și clădirile de patrimoniu, Editura Casa Cărții de Știință, Cluj-Napoca, 2017.
📸 Marius Bidi
În prezent, Hotel Melody nu mai funcționează ca unitate de cazare deoarece clădirea a fost vândută în 2020 Fundației Sapienția și se află încă în renovare.
Articole recomandate:
- Vechea Primărie din Piața Unirii nr. 1: povestea clădirii cu 50 de maxime și proverbe în latină
- Vizavi de Urania, la Astoria, pe strada Horea. Dacă clădirile Clujului ar putea vorbi…
- Sinagoga Neologă de pe strada Horea sau despre destinul tragic al comunității evreiești din Cluj
- Câteva capodopere ale arhitecturii Art Nouveau | #ClădirileClujului
- Clădirea de pe str. Republicii: Filiala Cluj a Academiei Române reabilitată
- Palatul Rhédey din Cluj: „casa cu lanțuri” devenită sală de teatru
- 10 palate în Cluj: descoperim clădirile istorice ale orașului (Partea I)
- Palate în Cluj: alte 12 clădiri istorice ale orașului (Partea a II-a)
- Castelul Kornis (cu inorogi) sau despre poveștile care rămân nemuritoare
- Castelul Rákóczi-Bánffy din Gilău: istorie, memorie, realitate
- Vizită la casele nobililor transilvăneni: Castelul Bánffy din Bonțida
- Vizită la casele nobililor transilvăneni: Castelul Bánffy din Răscruci
- „Făcut-am castelul acesta…” » Câte castele sunt în Cluj?
- Castele în Cluj: 9 locuri din județ unde ruinele rezistă (încă)