Palatul Wass, o istorie a aristocrației clujene | Clădirile Clujului

de | | 4 Minute

Palatul Wass, istorie și memorie | Clădirile Clujului

Poate cea mai enigmatică și misterioasă clădire din centrul Clujului, Palatul Wass este cu siguranță unul dintre cele mai frumoase edificii din Piața Unirii.

foto: Cristina Itul, Travel with passion

Splendidă prin elementele decorative neorenascentiste ce se împletesc armonios pe fațada de factură eclectică, clădirea este și azi integrată în centrul vieții cotidiene, fiind unul dintre locurile de întâlnire a localnicilor și a vizitatorilor orașului atunci când au de împărtășit povești.

Palatul Wass. O istorie

Străjuită la dreapta de Casa Frölich, clădirea palatului are origini ce coboară în timp până în secolele XV-XVI-lea și de genealogia familiei aristocratice Wass, cea care a deținut și Casa Filstich – Kémeny. Totuși, la început, istoria palatului se leagă de numele altei familii – Gyulai –  cea care stăpânește edificiul în secolul al XVIII-lea. În al doilea gang al clădirii mai poate fi admirat și astăzi blazonul familiei Gyulai.

Palatul Wass Clădirile Clujului
                                                                                                                                                                Foto: Cristina Itul

Numită și Casa cu cap de bour…

În secolele XVIII-XIX, construcția este transformată radical devenind un palat baroc impunător, cu două curți interioare. După moartea contelui Gyulai, sora sa, contesa Franciska Gyulai și soţia contelui György Wass, devine noua proprietară a edificiului din Piața Unirii numărul 11. O iubitoare a vieții mondene și o femeie erudită, contesa Franciska Gyulai a rămas în istorie prin corespondența purtată cu scriitorul Ferenc Kazinczy și al salonului literar pe care l-a organizat și găzduit în această clădire.

După moartea contesei, palatul este moștenit de cele două fiice ale sale – Ottília şi Zsuzsanna Wass. Ottília Wass, ultimul proprietar al casei, s-a făcut remarcată prin vasta sa cultură și pentru ideile ei progresiste. O fire artistică și o pasionată de literatură, ea a rămas cunoscută și pentru traducerea poeziilor (vorbea fluent germana, franceza, engleza și italiana).

Tot în perioada vieții contesei Ottília Wass, fațada clădirii este transformată renunânțându-se la decorul baroc în favoarea celui istoricist de astăzi. Datorită blazonului familiei Wass, aflat pe frontispiciul edificiului, palatul Wass mai este cunoscut și sub numele de „Casa cu cap de bour”.

Palatele clujului Palatul Wass

Palatul Wass și fraţii Dunky

După moartea eruditei contese Ottília Wass, valoroasa colecție constând în piese de mobilier și artă decorativă ce datează din secolele XVIII – XIX a revenit Muzeului Ardelean, lăsată prin testament de contesă. În prezent, aceste obiecte se află în patrimoniul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca.

Un alt fapt interesant referitor la istoria acestei clădiri a Clujului se referă la activitatea fraților Dunky, fondatorii fotografiei de reportaj din Transilvania. Pentru a lungă perioadă de timp, încadrată între sfârșitul secolului al XIX-lea și până la Primul Război Mondial, Kálmán şi Ferenc Dunky au închiriat spațiile aflate la parterul palatului Wass, unde și-au deschis atelierul de fotografie.

Acestor doi pioneri ai fotografiei de reportaj din Transilvania li se datorează imortalizarea câtorva dintre cele mai importante evenimente din viața urbei în secolul al XIX-lea: vizita împăratului Franz Josef în anul 1895 și spectacolul baletului vienez de la Cluj. Aprecierea pentru muncă a fost confirmată și de distincția de Fotografi de Curte pe care frații Dunky o primesc în anul 1898.

Surse bibliografice: Ioan Ciorca, Palatele clujene și clădirile de patrimoniu, Editura Casa Cărții de Știință, Cluj-Napoca, 2017, Enciclopedia virtuală 
Palatul Wass Clădirile Clujului
Foto: Vechiul Cluj
Articole recomandate: