Traseu de weekend: castele Bánffy » Gherla » Dej » Sic | #ClujulVăzutAltfel

de | | 4 Minute

Traseu de weekend: castele Bánffy » Gherla » Dej » Sic | #ClujulVăzutAltfel

Ne apropiem de weekend și zile de vară (mai) libere, motiv pentru care mintea ne zboară tot mai des înspre plimbări și drumeții. Județul Cluj și imediatele sale împrejurimi sunt o sursă inepuizabilă de locuri ce-ți încântă sufletul. Unele au devenit adevărate obiective turistice, altele au un potențial enorm și își așteaptă musafirii în tăcere.

La începutul lunii mai 2018, Consiliul Județean Cluj organiza în colaborare cu Asociația Națională a Agențiilor de Turism un Info Trip pe raza județului Cluj, menit să pună în legătură directă reprezentanții agențiilor de turism și ai revistelor și platformelor de specialitate cu reprezentanți ai sectorului turistic clujean (centre de informare turistică, hoteluri, pensiuni, restaurante, obiective turistice și culturale). Într-una din zile, acest #InfoTrip ne-a purtat pe un traseu poate nu la fel de popular precum drumul spre Beliș, Mărișel sau Valea Drăganului – zonele montane ale județului.

Traseul este însă unul plăcut și liniștit. Un traseu de weekend, cu opriri tihnite pe la castele, în orășele cu istorie bogată, la un parc balnear, o mănăstire și un apus de soare prin vestitul stufăriș din Sic.

07:30 Pornire din Cluj
08:00 – 08:30 Castelul Bánffy din Răscruci (sat Răscruci, comuna Bonțida). Castelul intră în program de restaurare, conservare și valorificare. Cu excepția unor evenimente speciale, probabil că accesul nu va fi deschis publicului până la momentul finalizării lucrărilor. Totuși, vă recomandăm să-l reperați vizual și să-l puneți pe harta personală. Vă putem spune că interiorul a fost o adevărată surpriză pentru cei care l-au vizitat în cadrul #InfoTrip, datorită unor impunătoare elemente de mobilier și decor interior, iar intrarea din spate este și ea… ca de castel. Merită o oprire, chiar și pentru iscodiri de la distanță. Îi vom urmări evoluția îndeaproape! Detalii aici » Vizită la casele nobililor transilvăneni: Castelul Bánffy din Răscruci.

casele-nobililor-transilvaneni-castelul-banffy-din-rascruci

09:00 – 10:00 Castelul Bánffy din Bonțida – poate fi vizitat și în restul anului, nu doar cu ocazia vestitului festival „electric”. Vizitele se pot face zilnic, între orele 10:00 – 20:00, iar tariful este simbolic: 3 lei / persoană. La programări făcute în prealabil, se asigură și ghid turistic. Telefon: + 40 (264) 439 858. Detalii despre castel aici » Vizită la casele nobililor transilvăneni: Castelul Bánffy din Bonțida.

Casele nobililor transilvaneni - Castelul Banffy din Bonțida

10:30 – 12:00 Municipiul Dej: se pot vizita: Muzeul Municipal Dej, Sinagoga (povestea comunității evreiești nu este de ocolit, deși este tristă), Muzeul Locomotivelor Depoul Dej și Muzeul Militar. Despre Sinagoga din Dej » La pas prin județul Cluj: Sinagoga din Dej și (alte) povești uitate în timp. Despre Dej, ca modalități de petrecere a timpului liber » Dej, de la oraș poluat la oraș turistic? Trei strategii de luat în calcul.

dej centru muzeul militar

La pas prin județul Cluj Sinagoga din Dej

12:30 – 15:30 Parcul Balnear Toroc

16:00 – 17:00 Gherla » vizită la Catedrala Armeano-Catolică. Am avut marea bucurie de a fi ghidați de domnul Ioan Esztegar, administratorul civil al catedralei, precum și președintele sucursalei Gherla a Uniunii Armenilor din România. Vizita aceasta s-a dovedit mult mai interesantă decât am anticipat. Vă recomandăm cu drag, dar neapărat cu domnul Esztegar. Despre experiența noastră » De vorbă cu un armean la Gherla: o neașteptat de savuroasă vizită la Catedrala Armeano-Catolică | VIDEO. Iar despre comunitatea de armeni din Transilvania » Povestea armenilor din zona Transilvaniei: de unde vin și cine sunt? | Universul etniilor din județul Cluj.

catedrala armeano-catolica din gherla ok

17:30 – 18:30 Mănăstirea Nicula (la 5 km distanță de Gherla). Mănăstirile își deschid mereu porțile călătorilor, indiferent dacă aceștia ajung acolo în căutarea liniștii sufletești sau dintr-o curiozitate turistică și culturală. Experiența noastră » Un altfel de pelerinaj spre Mănăstirea Nicula.

manastirea nicula ok

19:00 – 21:00 Stufărișurile de la Sic (și Muzeul Dansului!) » De încheiat o zi frumoasă aici, în stufăriș. Și dacă tot sunteți prin Sic, faceți un drum și până la Muzeul Dansului, un spațiu inedit într-un sat, o pasiune adusă la viață de un olandez îndrăgostit de aceste meleaguri și tradiții (întrebați de Csipkeszeg Bed & Breakfast). Experiența noastră din anii trecuți » Stufărișurile de la Sic și Muzeul Dansului.

stufărișurile de la sic 111

stufărișurile de la sic și muzeul dansului Cluj (21)

p.s. Și noi ce mâncăm?  » Am luat masa de prânz la Restaurant Trofeul din Gherla, însă ar fi de încercat și în Parcul Balnear Toroc sau dacă prindeți vreun târg local / sărbători în Gherla sau în Dej, de testat mâncarea, bineînțeles. Mâncare se mai găsește și pe drum înspre Sic, la Lacul Știucii din Săcălaia (pensiunea este chiar la șosea).

p.p.s Traseul poate fi extins pe 2 zile. Se poate sta mai mult la Parcul Balnear Toroc, cazare în zona Dejului și continuat a doua zi. După timp și preferințe. Drum bun!