Zile libere în 2018: când ne mai relaxăm

de | | 5 Minute

Zile libere în 2018 – calendar și recomandări

Românii se bucură de 14 zile libere în 2018, de la stat, în total. Cu trei dintre ele deja lăsate în urmă (1, 2 și 24 ianuarie), e bine să privim înspre viitor, cu intenții bune de relaxare și de a profita la maxim de timpul nostru liber.

Nu toate zilele se potrivesc în calendar în cea mai avantajoasă manieră, trei dintre ele fiind în zile de sâmbătă-duminică și alte câteva înspre mijloc de săptămână. Însă cu o planificare bună a concediilor, putem să ne asigurăm un 2018 o idee mai relaxat.

? Marius Neag / Cetățuie

Calendar zile libere 2018 + câteva idei și recomandări de petrecere a timpului liber

8 – 9 aprilie (duminică și luni) – Paștele

#1 Fiind moment de răgaz petrecut de obicei alături de familie sau prieteni apropiați, vă recomandăm un experiment, o reîntoarcere la tradiții și un act creativ deopotrivă: vopsiți ouăle prin metode naturale sau cu tehnica șervețelului. Ne-am distrat de minune anul trecut, așa că am întocmit aici o listă de pași necesari și o listă de culori pe care le putem obține folosind anumite ingrediente naturale > Experimente de Paște: ouă vopsite natural sau cu șervețele.

experimente de paste oua vopsite natural

#2 De obicei, a doua zi de Paște este o zi petrecută în tihnă. Dacă e vreme bună și senină, puteți petrece ziua în aer liber. Poate un scurt traseu prin Cheile Turzii?

la doi pasi de cluj
Foto: Andrei Păcurar – Cheile Turzii

1 mai (marți) – Ziua Muncii

Dacă nu ai vizitat încă cetățile Bologa și Liteni din județul Cluj, poți da micii și clasicul grătar la marginea pădurii pe o zi petrecută în natură. Fă un traseu spre Cetatea Liteni – știm un drum scurt și relaxant (dificultate scăzută) > Drumul cel mai scurt spre Cetatea Liteni sau, alternativ, la doar 65 km de Cluj, se află și Cetatea Bologa. În sat, mai poți vizita și biserica ortodoxă de peste drum de cetate (are un aspect inedit, realizată în întregime din piatră neagră – dacit), precum și Moara de Apă din sat, încă funcțională și deschisă spre vizitare pentru musafiri.

Foto: Lucian Nuță – Cetatea Liteni
cetatea bologa, comuna poieni, judetul cluj
Foto: Robert Igna – Cetatea Bologa

27 – 28 mai (duminică și luni) – Rusalii

Despre Rusalii, din popor, se știe că ar fi din rândul ielelor, zânelor, șoimanelor sau împărăteselor-văzduhului, ființe din folclor, cu puteri magice. Îmbrăcate în alb, ar dansa prin văzduh, în căutare de locuri neumblate. Nu erau însă prea îndrăgite, căci aduceau boli și îi pedepseau adesea pe oameni. Pentru a-și proteja gospodăriile de grindină și de micile răutăți ale acestor zâne, se obișnuia ca în cinstea Duminicii Rusaliilor, frunze de tei să fie aduse din pădure și puse la icoane sau prin gospodării. Se mai credea că doar în această perioadă, începând cu ziua de Rusalii, până la Sânziene, plantele au puteri tămăduitoare. 

Recomandare: De rolul protectiv al teiului, dar și al altor plante medicinale, ne putem bucura și noi, în acest an. Norocoșii care pot petrece câteva zile în zona rurală a Clujului, pot să întrebe bătrânii satului despre plantele câmpului și din păduri. Altfel, ne putem face provizii din piețele din oraș, de la micii fermieri locali și putem experimenta cu ceaiuri, într-o zi dedicată 100% relaxării.

tei rusalii zile libere in 2018

1 iunie (vineri) – Ziua Copilului

Pentru bucuria celor mici, dar și distracția celor mari, recomandăm oricând așa:
Moara de Vânt, locul de lângă Cluj unde poți mângâia și hrăni animale simpatice;
– Jocuri de laser tag, iar în Cluj există câteva spații absolut grozave, fiecare cu specificul său, diferite ca stil de joc. Vă recomandăm: Laser Tag Cluj Laser Tag World Cluj.

moara de vânt cluj sălicea ciurila (2)

15 august (miercuri) – Adormirea Maicii Domnului

După două săptămâni de post, mulți români  își îndreaptă pașii înspre mănăstiri din țară, pentru a se ruga împreună pe 15 august, când are loc Adormirea Maicii Domnului. Deși este vorba de o singură zi, fiind și ultima lună de vară, majoritatea concediilor sunt planificate în preajma acestei zile. Dacă te-a prins 15 august pe Transfăgărășan, de exemplu, inocent și neștiutor, te-ai lecuit de concediu fix la mijloc de Gustar.

Pentru a ne putea toți bucura de vară, sfatul nostru – mai ales pentru cei care nu sărbătoresc ziua de 15 august într-o manieră religioasă – este să vă planificați concediul înainte / după weekendul 11-12 august (probabil atunci se vor mobiliza majoritatea celor care vor să ajungă la mănăstiri, pentru a fi acolo pe 14-15 august). Astfel, drumurile țării vor fi mai relaxante pentru toată lumea, atât pentru cei care cinstesc Adormirea Maicii Domnului, cât și pentru cei care vor doar să se bucure de concediu.

Deși fenomenul nu are loc pe 15 august, ci cu precădere în noaptea dintre 12-13 august, vă recomandăm să fiți cu ochii pe cerul nopții în perioada respectivă. Vânători de stele, urmărind Perseidele… 🙂

30 noiembrie – 1 decembrie (vineri și sâmbătă) – Sfântul Andrei și Ziua Națională a României

#1 Puteți explora Pădurea Hoia-Baciu, în ton cu tradițiile și superstițiile din folclor legate de Sf. Andrei.
#2 După cum a aflat deja toată lumea, în 2018, sărbătorim 100 de ani de la realizarea Marii Uniri. Fiți cu ochii pe evenimentele speciale care vor fi organizate în Cluj!

25 – 26 decembrie (marți și miercuri) – Crăciunul

De Crăciun, încercați să preparați niște mâncăruri tradiționale, după bunul plac. Nu în exces, ci atât cât să vă cuprindă nostalgia vremurilor de altădată, când sărbătorile ne învăluiau pe toți în arome fel și fel. Cum se prepară un cozonac cu nucă de Crăciun am aflat și noi > https://goo.gl/yf3AzZ. În rest, adunați-vă în familie sau alături de oameni dragi, adunați filme de Crăciun (Home Alone și Die Hard), faceți pomul de Crăciun și bucurați-vă de moment!

Să fie un an încântător!

pomul de craciun zile libere in 2018