Experimente de Paște: ouă vopsite natural sau cu șervețele

de | | 5 Minute

Experimente de Paște: ouă vopsite natural sau cu șervețele

Ne trimiteau ai noștri în grădină sau afară, în fața blocului, să adunăm flori și frunze mici și interesante. Era un adevărat ritual să alegem cele mai inedite plante pentru a da modele ouălor de Paște, vopsite în coji de ceapă, în ciorap. Copii fiind, simțeam că sărbătorile pascale depind în întregime de măiestria noastră de a alege cele mai frumoase firicele de flori și ierburi din fața blocului. O sarcină serioasă, asumată în mod responsabil de la primele ore ale dimineții. Și ce bucurie când vedeam rezultatul final: analizam ou cu ou și ne alegeam favoriții. 

Prafurile de vopsea de ouă apărute pe piață ne fac viața mai ușoară și pregătirile pentru sărbătorile pascale durează mai puțin, nu mai sunt o corvoadă. Dar parcă nici entuziasmul nu e același când vine vorba de vopsitul ouălor. Sigur, culorile finale sunt mai vii și mai puternice, o desfătare vizuală.

Dar ritualul și senzația că iei parte la un fel de „experiment” culinar-tradițional de laborator casnic dispare. Sentimentul că ești implicat într-o activitate comună, în sânul familiei, e de neînlocuit. Tinerii generației noastre, cel puțin, își amintesc zâmbind nostalgic de acest obicei. Totuși, dacă-i întrebi, majoritatea îți vor răspunde că au vopsit ouă acasă, cu mama. Dar că nu o fac și acum, singuri fiind. Poate cei care au deja copii și o familie aflată la început de drum se străduie să readucă anumite obiceiuri în sânul familiei.

De ce să nu ne jucăm puțin cu tradițiile și anul acesta să avem ouă vopsite natural? E o provocare atât pentru cei care n-au vopsit în viața lor ouă singuri, de capul lor (deci nu acasă, în familie, cu părinții sau bunicii), cât și pentru cei care din lipsă de timp și prea multe treburi au preferat să rezolve rapid sarcina și să cumpere vopsele din supermarket.

Am căutat pe internet prin articole și filmări, am discutat cu bunicile noastre, ne-am amintit indicațiile părinților și am rămas surprinși de varietatea culorilor pe care le putem obține vopsind ouăle în mod natural.

În primul rând e important să știm pașii necesari:

  1. Ne asigurăm că avem toate materialele necesare: ouă, ciorapi + ață, frunzulițe, flori și ierburi (dacă vrem modele), cratițe, oțet alb, sare, ulei (pentru luciul final) și desigur, ingredientele „magice” – dar naturale, totuși, pentru colorare (vezi mai jos variante). Bine de știut: ouăle de la țară, organice, au de obicei coaja mai închisă la culoare, deci e posibil ca nuanțele obținute să fie mai închise în cazul lor – depinde de la ou la ou.
  2. Fierbem ouăle – cam 7 – 10 minute și apoi le lăsăm să se răcească.
  3. Curățăm / spălăm coaja ouălor – pentru a îndepărta grăsimile naturale (se poate folosi și săpun lichid dar să fie clătite apoi bine ouăle).
  4. Preparăm vopseaua naturală (vezi mai jos variante de culori).
  5. Dacă vrem să vopsim ouă cu modele de frunzulițe, acestea trebuie umezite pe partea care se aplică pe ou, introdus oul în ciorap (cât mai întins!) și legat cu ață. Apoi introducem următorul ou cu frunzulița pe el, legăm din nou și tot așa, ca o salbă de mărgele 🙂 Modele se pot face și cu o scobitoare înmuiată în zeamă de lămâie (nu se va mai prinde culoarea la fel de intens în locurile unde trasăm liniile cu lămâie).
  6. Scufundăm ouăle în vopseaua naturală deja pregătită. Aceasta a fost fiartă, strecurată și amestecată cu o lingură de oțet / 250 ml. Să nu înghesuiți ouăle și să fie acoperite în întregime de lichid colorat. Le putem lăsa la frigider vreo trei ore – pentru culori pale sau 8-12 ore pentru culori mai intense.
  7. Pas final: le uscăm prin tamponare cu un șervețel, le ungem cu ulei pentru luciu și le tamponăm din nou.

Ce culori putem obține și care sunt ingredientele pentru vopsea naturală? 

Roșu – portocaliu – maro: coji de ceapă roșie (aprox. 1 kg de ceapă pentru 500 ml apă) fierte cam 15-30 minute (opțional și 1 lingură de sare grunjoasă – posibil să avem rezultate mai bune). Pentru diverse nuanțe de roșu, grena, maroniu, putem folosi și coji de ceapă albă sau coji amestecate (ceapă albă și ceapă roșie).

Roz închis avem nevoie de 1 sfeclă roșie, tăiată în cubulețe și fiartă în 500 ml apă + 1 lingură de sare grunjoasă. Urmați apoi pașii descriși mai sus.

Auriu-galben – se fierb 4 linguri de pudră de turmeric (curcuma) în 500 ml de apă + 1 lingură de sare grunjoasă. Se strecoară și trebuie amestecată câte o lingură de oțet alb la fiecare 250 ml lichid obținut. Se poate combina cu coji de ceapă albă, dacă vrem să obținem un portocaliu mai deschis. Dacă vrem să obținem culori de un galben pal, putem folosi ceai concentrat de mușețel!

Violet pal – suc concentrat de struguri roșii sau negri (vreo 2 căni). La fiecare cană de 250 ml se adaugă 1 lingură de oțet alb.

Albastru – diverse nuanțe (inclusiv turcoaz) – avem nevoie de o jumătate de căpățână de varză roșie mică (la 500 ml apă). Se toacă mărunt-mărunt, se fierbe 15-30 minute + 1 lingură de sare grunjoasă, se strecoară, se amestecă cu oțet.
Albastru-gri o cană de afine sau mure congelate puse în blender cu două căni de apă caldă. Amestecul se fierbe 15 minute cu 1 lingură de sare grunjoasă. Strecurăm, amestecăm cu 1 lingură de oțet la 250 ml lichid final.

Maro-auriu nu ne-am fi gândit, din ceva motiv, la asta, dar e nevoie de o cană de cafea puternică, gata preparată, pe care o vom amesteca cu o lingură de oțet.

Verde pal maroniu deschis – putem folosi spanac sau urzici, pregătite în mod similar celor de mai sus.

O alternativă inedită: ouă vopsite cu șervețele

Ouăle vopsite natural ne ajută să evităm chimicalele și ingurgitarea lor. Însă dincolo de acest aspect, e vorba de obicei în sine, de bucuria de a experimenta și așteptarea (cu sufletul la gură) de a vedea rezultatele.

Din același motiv, în căutările noastre prin vasta lume virtuală, ne-am bucurat să descoperim și o alternativă mai inedită cu infinite posibilități cromatice. Putem „vopsi” ouăle și cu șervețele. E mai simplu decât te-ai aștepta. Niște explicații concrete și foarte utile:

Alte alternative creative de vopsire a ouălor de Paște

De-a lungul anilor am tot văzut diferite metode de a vopsi ouăle acasă folosind ingrediente naturale și diferite combinații de alimente/obiecte pe care le avem prin casă. Astfel, dacă vrei să te bucuri alături de cei dragi de această activitate, dar vrei ca ouăle din coșulețul vostru să fie mai speciale, următoarele idei s-ar putea să-ți trezească creativitatea. Noi ne amintim de metoda de vopsire a ouălor cu bucăți de perdea pentru un efect de broderie, de lipirea diferitelor semințe pe coaja oului (se pot crea diferite modele cu semințele pe ou), de metoda înfășării oului într-o cravată veche/țesătură de mătase cu model (oul preia modelul de pe cravată/țesătură la fierberea în oțet), de ouăle pe care se lipesc bomboane colorate sau sclipici, de ouăle înfășurate în ață colorată, de ouăle pe care se lipesc bucăți mici de coajă de ou pentru un efect de mozaic sau de ouăle vopsite cu ajutorul orezului.

Poate e riscant să începi să vopsești ouăle de Paște prin metode naturale sau care necesită îndemânare, neavând rezultatul garantat de vreo companie producătoare de vopsele speciale. Dar poate fi ca un experiment, o joacă, un act creativ și relaxant deopotrivă. Și în plus, așa știi că fiecare ou va fi unic și va atrage priviri atunci când te pregătești să-l ciocnești :).

Dacă mai știi și alte metode, dă-ne de știre. Suntem puși pe fapte mari!

Articol scris de Iulia Marc în 2017 și actualizat de Mălina Hăineală în 2023
foto: retetetimea.ro & gandurisibucatareala.ro