Vindecatorul Apusenilor din Satul Hodisu ( III )

de | | 3 Minute

Momentul de magie continua cu Vindecatorul Apusenilor din Satul Hodisu (III)

Stau condensate-n randuri de flacoane.
Un semn, si tampla cerului se-apleaca.
Un semn, si uraganul s-a trezit.
Un semn, si neamuri noi s-au zamislit!
Dar semnul mana mea nu vrea sa-l faca!
in farmacia mea atotlecuitoare
Aleanuri am la chinurile-abia simtite,…
Pot framanta din tina si scuipat
Un nou Adam, gigantic si nerazbunat.
– Vraciul de Tudor Arghezi –

Si gongul bate ora 12.00 de amiaza zi. Era timpul. Am iesit pe drumul European E60 si am luat-o in ritm galopant spre Hodisu. La intrarea in sat, drumul parca dadea agale spre ,,intalnirea de gradul 3”. Un sentiment straniu de scepticism si curiozitate parca ma acapara tot mai acut. Nicu (Nicolae Dan Morar) a parcat masina in fata unei gospodarii simple, la o prima vedere. Am intrat pe poarta verde fad intr-o alta poveste.

vraciul din Apuseni, vindecatorul Apusenilor, satul Hodisu, comuna Poieni, judetul Cluj
Era acolo, langa calul sau alb, imbracat in straie de lucru, omul care urma sa imi raspunda la intrebari de mult talmacite si nespuse. Privirea de un albastru intens si strangerea de mana ferma parca imi creau o si mai mare curiozitate. Domnul Ioan Lazea se prezinta ca reflexoterapeut, fiind de o modestie fara cusur. Vorbele ,,curgeau rau” iar eu eram din ce in ce mai consternata. Caldura degajata din vocabularul bine ales era intr-un total contrast cu aparenta. Atunci am surprins o farama din adevarul care parca ardea a mi se dezvalui: dl. Lazea avea ceva ,,al lui” specific si poate unic.

vraciul din Apuseni, vindecatorul Apusenilor, satul Hodisu, comuna Poieni, judetul ClujDl. Lazea este un renumit reflexoterapeut in domeniu, fiind un practicant desavarsit la Centrul Medical Sina din Apahida, judetul Cluj. Pe langa cursul de specialitate in reflexoterapie si vertebroterapie, acesta dobandea si un alt tip de cunostinte pe care aveam sa le descopar direct pe pielea mea . In suita de intrebari, acesta m-a oprit si mi-a spus frumos ca ma asteapta in salonul de masaj pentru a-mi gasi singura raspunsurile asteptate.

Ca o ,,eva” sceptica dar cu o doza mortala de curiozitate, m-am debarasat de chestionarul mintal si m-am asezat pe ,,altarul” modest al Vindecatorului. Ceea ce a urmat a fost magie. Iar ca orice magie, aceasta nu trebuie dezvaluita ci descoperita cu toate simturile primate in dar de la natura. Cuvintele nu isi aveau rost in descrierea momentului. Harul si pasiunea dlui Lazea aveau sa fie descoperite in tinerete, cand acesta a preluat metodele de vindecare a vertrebrelor de la un soldat neamt, fost locotenent colonel in Al Doilea Razboi Mondial, aflat la vremea aceea pe plaiurile mioritice.

Sentimentul de usurare corporala si mintala, armonia simturilor si caldura emanata in jur erau doar cateva din senzatiile post ,,magie”. Simteam nevoia de a impartasi cu cineva acea expresie noua a corpului meu si astfel am discutat telefonic cu doi oameni distinsi (unul dintre acestia va ramane in anonimat din cauza profesiei practicate, iar cealalta persoana este dl Trif Gheorghe – reflexoterapeut recunoscut in domeniu), pe care dl Lazea i-a tratat de-a lungul timpului. Cuvintele frumoase si povestile cu o mare incarcatura emotionala se succedeau la telefon. Optimismul unor oameni incercati de viata a fost debordant in momentul in care acestia faceau referire la dl Lazea – un om cu un har care trece dincolo de perceptia noastra mintala.
Si am inteles de ce!

PS: Unui sceptic ii trebuie doar un moment nebunesc care sa-i capteze simturile pentru a crede! – Monica Gavrila

Redactor: Monica Gavrilă
Fotograf: Iosif Miclăuș 

Articol inclus in proiectul Clujul Văzut Altfel. Pentru mai multe detalii despre comuna Poieni, click aici. Multumim voluntarilor pentru culegerea informatiilor, fotografii si text. 

Întregul sejur al Monicăi, îl puteți parcurge aici:
I. GENEZA
II. Prietenia Iubu – Blaga. Final de saptamana boem
III. Vindecatorul Apusenilor din Satul Hodisu
IV. Cetatea Bologa
V. Off-road spre Lumea Pierduta (Deznodamantul: Barajul Dragan)

vraciul din Apuseni, vindecatorul Apusenilor, satul Hodisu, comuna Poieni, judetul Cluj