Prietenia Iubu – Blaga. Final de saptamana boem ( II )

de | | 3 Minute

Primul moment al sejurului – Prietenia Iubu – Blaga. Final de saptamana boem ( II )

,,Si stau pe stanca langa rau….
Un rai in departare….
Si-o voce blanda de cristal
Imi murmura in geana….
– Moment de Monica Gavrila –

…si Lucian zburda descult prin iarba incarcata de roua diminetii, cuprins de o bucurie nesfarsita; era in coltul lui de Rai – Valea Draganului. Casa primitoare a faimosului profesor doctor Iubu se scalda intr-o baie de soare si totul parea ca un vis.

Asa imi imaginez una din sumedeniile de dimineti ale prieteniei stranse dintre Lucian Blaga si profesorul dr. Iubu; amandoi bucurandu-se de armonia oferita de natura Vaii, construind caramida cu caramida o prietenie ce avea sa dureze o lunga perioada de timp.

Dl. Constantin Dumitras (copilul Dumitraşilor, rămas orfan la vârsta de 8 ani), proprietarul Pensiunii IUBU din Valea Draganului, este un adevarat martor al relatiei speciale dezvoltate de prof. dr. Iubu si Lucian Blaga. Cu ajutorul acestuia am reusit sa reconstruim mintal si fotografic cateva momente esentiale ale sfarsiturilor de saptamana petrecute de Blaga si Iubu intr-un stil boem.

Pensiunea Iubu - Lucian Blaga, Valea Draganului, comuna Poieni, Cluj

De la mesele copioase cu pastravi proaspeti pescuiti de unul din cei mai renumiti pescari ai Vaii, pana la lungile drumetii care porneau de la calea ferata pana in josul raului Dragan, Iubu si Blaga aveau o conexiune speciala, mai presus de diferenta de varsta dintre cei doi (aprox. 25 de ani).

Lucian Blaga, comuna Poieni, Valea Draganului

Desi Valea Draganului a servit ca scop diferit pentru cele doua personalitati romane (pentru Iubu, Draganul devenise un loc protector impotriva regimului comunist, iar pentru Blaga, Valea era oaza lui de creatie) – insemnatatea locului era aceeasi pentru amandoi. Profesorul a declarat intr-un moment de maxima emotie (la revenirea acestuia din inchisoare, dupa 6 ani de detentie sub regimul comunist):

,,O Dragan multumesc! Pentru Tine traiesc!”

De asemenea, Valea raului Dragan l-a ispitit pe Blaga atat prin alura paradisiaca a naturii cat si prin frumusetea pamanteasca a Femeii. Marele scriitor a fost fascinat de catre o Doamna a Draganului, care a devenit pe parcursul sederilor frecvente ale acestuia – Muza:

,,Frumoaso, ti-s ochii-asa de negri…” – Lucian Blaga, Izvorul Noptii.

Lucian Blaga, comuna Poieni, Valea Draganului

…urmand sunetul pasilor grabiti, ridic privirea si vad o lumina difuza venind din dormitorul cu vedere la ulita. Ma apropiu subtil si aud hohote de ras, pline de viata. Deschid usa din stejar masiv, si raman uimita langa usa dormitorului. Erau cei doi boemi, povestind de zor si facand bancuri subtile la adresa regimului care impaienjenea tara Ardealului tot mai acut. Se simt bine, se bucura unul de compania celuilalt ca si cum timpul nu ar fi trecut….

Toate stau la locul lor,
sta paianjenul in plasa
ca-ntr-o lume de matasa.
Nu-l incearca nici un dor
din ocolul lui sa iasa.

Toate stau la locul lor,
piatra, floare si ulcior,
vatra si amnar si iasca.
Asta-i legea tuturor:
Zari sa-si faca din pridvor,
sa se simta bine-acasa.
,,Inscriptie pe o casa noua” de Lucian Blaga

Redactor: Monica Gavrilă
Fotograf: Mihai Bârsan, Iosif Miclăuș 

Articol inclus in proiectul Clujul Văzut Altfel. Pentru mai multe detalii despre comuna Poieni, click aici. Multumim voluntarilor pentru culegerea informatiilor, fotografii si text. 

Întregul sejur al Monicăi, îl puteți parcurge aici:
I. GENEZA
II. Prietenia Iubu – Blaga. Final de saptamana boem
III. Vindecatorul Apusenilor din Satul Hodisu
IV. Cetatea Bologa
V. Off-road spre Lumea Pierduta (Deznodamantul: Barajul Dragan)

Lucian Blaga, comuna Poieni, Valea Draganului