„Făcut-am castelul acesta…” » câte castele sunt în Cluj? » Partea I
V-am plimbat pe la cetățile-ruine ale județului și am bătut străzile la pas în căutarea palatelor din oraș. Așa am aflat o tristă, dar frumoasă poveste a zidurilor ce ne transpun în vremurile de demult ale acestor meleaguri. Așa am descoperit întâi 10 palate în Cluj, iar apoi alte 12 clădiri istorice ale orașului care dețin acest statut. La fiecare oprire, am înțeles că istoria este relevantă în viețile noastre cotidiene în măsura în care învățăm ce-i de învățat pentru a ne croi poveștile mai departe, într-un mod mai frumos, mai uman, mai înțelept.
Cetățile medievale, palatele, conacele – așezămintele umane în general își au poveștile lor, extrase din tumultul istoric, politic și social al vremurilor pe care le reprezintă. Între zidurile lor, acolo unde a mai rămas ceva, putem doar intui cum am ajuns noi azi, aici.
De la cetăți și palate, ne îndreptăm azi privirile înspre castele din județul Cluj. Situația nu-i de vis. Am fi putut să le îngrijim mai bine, să le valorificăm. Să le cunoaștem (recomandare: vizitați castelintransilvania.ro ). Avem totuși câteva castele în Cluj, vi le prezentăm mai jos. Iar dacă știți povești locale cu privire la ele, vă rugăm să ni le trimiteți pe [email protected] , în următoarea perioadă le vom prezenta mai în detaliu pe fiecare dintre ele! 🙂
#1 Castelul Bánffy de la Bonțida
Beneficiar: Familia Bánffy
Datare: anul 1652, reconstruit între anii 1750-1850
Stil: renascentist, baroc austriac
Știați că… (sigur știați că) aici, la castelul știut odinioară ca un Versailles al Transilvaniei are loc în fiecare vară renumitul festival Electric Castle? Castelul a fost folosit de-a lungul timpului și ca bază militară, spital militar, C.A.P în perioada comunistă și depozit de materiale de construcții. Soarta castelului s-a îmbunătățit începând din anii 2000.
#2 Castelul Bánffy din Borșa
Beneficiar: Familia Bánffy
Datare construcție: secolul al XIX-lea
Stil: eclectic (îmbină elemente neoclasiciste, neobaroce şi neorenascentiste)
Știați că… după cel de-Al Doilea Război Mondial, după naționalizare, în castel a funcționat pentru o scurtă perioadă de timp o școală agrară. Apoi, clădirea a funcționat ca dispensar, iar din anul 1957 aici s-a aflat sediul Spitalului de Boli Psihice Cronice. Instituția se află în patrimoniul Consiliului Județean Cluj începând din anul 2003.
#3 Castelul Bánffy din Răscruci
Beneficiar: Familia Bánffy
Datare construcție: secolul al XVIII-lea
Stil: eclectic
Știați că… o alee de plopi făcea legătura în trecut între parcul castelului din Răscruci și cel din Bonţida? Important: în această perioadă se organizează licitația privind proiectul „Restaurarea, conservarea și punerea în valoare a ansamblului monument istoric castel Bánffy, sat Răscruci, comuna Bonțida, județul Cluj” (proiect cu finanțare europeană).
#4 Castelul Béldy din Geaca
Beneficiar: Familia Béldy
Datare construcție: 1880
Stil: neoclasic, cu elemente de arhitectură populară
Știați că… similar tuturor domeniilor nobiliare, în perioada comunistă castelul a fost confiscat, fiind găzduită aici o școală. După căderea regimului, scările, bucăți din ziduri și chenarele ușilor au „dispărut”, pereții aflându-se într-o stare accentuată de degradare. Acoperișul a cedat. Fiind revendicat de către urmașii conților Béldy, castelul a fost retrocedat, însă sunt necesare investiții majore pentru reabilitarea castelului.
#5 Castelul Bocskai din Aghireșu
Beneficiar: Familia Bocskai (construit de Bocskai György și fiul său, Bocskai István)
Datare construcție: secolul al XVI-lea (1572)
Stil: renascentist transilvănean
Știați că… deși castelul a început să se ruineze încă de la începutul anilor 1900, clădirea a fost locuită până prin 1948. Detalii: Ruinele Castelului Bocskai.
#6 Castelul din Ciucea
Beneficiari / Proprietari: Boncza Miklós, socrul scriitorului Ady Endre, este cel care a comandat construirea castelului. După Primul Război Mondial, în 1920, văduva lui Ady Endre vinde castelul către Octavian Goga. Întrucât Veturia Goga i-a supraviețuit 41 de ani soțului său, ea a fost cea care s-a ocupat de transformarea castelului într-un muzeu dedicat operei și biografiei lui Octavian Goga, Muzeul Memorial „Octavian Goga” fiind inaugurat în anul 1967, la un an după ce domeniul a fost donat de către Veturia Goga statului român – condiția fiind ca ea să poată locui acolo până la moarte, iar domeniul să devină muzeu memorial. Muzeul reprezintă un important punct de atracție pentru cei care vizitează județul Cluj, precum și un spațiu valoros din punct de vedere cultural și istoric.
Datare construcție: secolul al XIX-lea
Stil: neobizantin (după preluarea castelului de familia Goga)
Știați că… Veturia a rămas o persoană puternic implicată în comunitate, chiar și în prezent numeroși ciuceni amintindu-și de „Gogoaia”.
#7 Castelul Haller din Coplean
Beneficiar: familia Haller
Datare construcție: secolul XVII – XVIII.
Stil: baroc + ornamentații rococo
Știați că… i se mai spune și „Castelul cu scoici” datorită ornamentelor de la ferestre. Cândva, castelul era împrejurat de lacuri mici, grădini, mese din piatră, căsuțe. Azi însă…
#8 Castelul Kemény-Teleki din Jucu de Sus
Beneficiar: Familia Kemény
Datare construcție: secolul al XIX-lea
Stil: eclectic
Știați că… o altă denumire sub care este cunoscut castelul este aceea de „Castelul cu foișor”. De-a lungul timpul au funcționat aici Școala cu clase I-VIII „George Barițiu”, o grădiniță, o bibliotecă și căminul cultural.
Castele în Cluj » Partea a II-a » Castele în Cluj: 9 locuri din județ unde ruinele rezistă (încă) | #ClujulVăzutAltfel
Articol inclus în proiectul „Clădirile Clujului: o altfel de poveste”.
Fotografii: Castel în Transilvania, Simonis Laurențiu (Aghireșu), Codruța Georgescu (Ciucea).
Iar spre final, vă lăsăm câteva rânduri:
„Făcut-am castelul acesta
Fărâmă legând de fărâmă
Şi-acum când e gata, prieteni
Priviți-l ce trist se dărâmă.”(Adrian Păunescu)