Clujul neștiut (încă)
Încercăm să explorăm orașul și împrejurimile lui cât de mult putem. Mereu descoperim vreo poveste de care nu știam, vreun loc ascuns privirilor, vreun om valoros, vreo idee năstrușnică ce schimbă mentalități, vreo activitate rară sau nou-venită în orașul din inima Transilvaniei. Și încercăm să le arătăm și altora micile comori urbane.
De data aceasta, vă prezentăm, într-un fel, Clujul neștiut. O selecție de activități recurente / constante și locuri din Cluj cărora li se asociază cel mai frecvent reacții de tipul: „Avem așa ceva în Cluj? Nu știam!”, „Nu am observat niciodată locul.”, „Aș fi venit mai devreme, dacă aș fi știut…” și altele asemenea. Ați prins ideea. De exemplu, cum ar fi…
#1 Un zbor cu balonul deasupra Clujului
Ideea ne stârnește nostalgii, din vremea când, copii fiind, am zburat „Cinci săptămâni în balon”, sub vizionara îndrumare din condei a lui Jules Verne. De ani buni, avem oportunitatea aceasta și în Cluj: să vedem orașul și lumea de la înălțime. Grozăvia se întâmplă la Wonderland Cluj.
#2 Street Art Cluj: Cea mai mare pictură murală din România
Rămânem cu capul… mai sus de nori și vă recomandăm o vizită scurtă la Omul Micro Macro Cosmos – cea mai mare pictură murală din țara noastră, la ora actuală. Adresa: str. Horea, nr. 33 (H33). Pe temă: Arta stradală în Cluj vs vandalizarea clădirilor – la pas, printre mâzgălituri.
#3 Galerie de artă pe roți
Ne întoarcem pe pământ, în plin trafic urban. Ați călătorit cu tramvaiele colorate ale Clujului? Sunt realizate de artiștii stradali Ocu și Kero Zen și reprezintă un exemplu în mișcare a modului în care arta stradală poate revitaliza spațiile și peisajele urbane.
#4 White Cuib
Încă o galerie de artă inedită pe care insistăm să o observați când mai treceți prin Piața Muzeului. White Cuib este o cameră micuță și albă, cu peretele dinspre str. F.D.Roosevelt din sticlă, fapt ce permite o vizibilitate în regim non-stop a lucrărilor de artă expuse aici. Expozițiile sunt inedite și bine ancorate în dinamica urbană a Clujului.
#5 Pictură pe ceramică, modelaj lut sau string art
Dacă vă simțiți inspirați de arta neconvențională a Clujului și vreți să vă descoperiți / dezvoltați propriile idei și abilități artistice, există câteva localuri clujene în care puteți să faceți primii pași înspre eul vostru artistic. Se organizează ateliere de pictură pe ceramică, modelaj lut sau ateliere de string art. La restaurantul Bricks se organizează astfel de ateliere de pictură și creație în mod regulat.
#6 Laser Tag
Jocul de laser tag este una dintre cele mai recente descoperiri ale noastre prin Cluj în materie de activități dinamice, ludice, de echipă. Descoperire în sensul de experiență directă, căci în rest îl știam din How I Met Your Mother. În Cluj există câteva spații dedicate acestei activități și destul de puține persoane știu de ele sau chiar au testat jocurile. Recomandăm:
- Laser Tag Cluj – vizavi de Aeroport, pe str. Traian Vuia, nr. 208 (în clădirea Napotex) – se ajunge ușor și cu autobuzul (liniile 5 și 8), este chiar lângă stație;
- Laser Tag World Cluj – se află pe str. Luncii, nr. 19 (cu intrare de pe str. Fabricii).
#7 Sofar Sounds
Fenomenul Sofar Sounds există și în Cluj-Napoca. Un mod intim și autentic de-a simți muzica și concertele live, experiența este unică și doar pe bază de invitație. Despre proiect și pașii necesari pentru a participa: Un alt mod de-a te bucura de muzică: Sofar Sounds Cluj-Napoca. Cum poți participa?
#8 Poligon de Tir
În parcarea din spatele VIVO! Cluj-Napoca se află poligonul de tragere Squad Store, amenajat ca un buncăr recreativ unde curioșii cu vârsta peste 18 ani își pot testa abilitățile de țintire, coordonarea mâini-ochi sau timpul de reacție.
#9 Muzeul Apei
Am făcut recent o vizită la unicul muzeu al apei din România. Se află aici, la ieșire din Cluj-Napoca. În timp ce elevii școlilor clujene ajung la ineditul muzeu de obicei cu ocazia programului Școala Altfel, prea puțini clujeni sau turiști știu de existența acestui muzeu. Experiența noastră: Vizită la Muzeul Apei Cluj, unul dintre cele mai inedite muzee din județ, unic în România.
#10 Baza Sportivă Gheorgheni
Celor care nu au ajuns încă la Baza Sportivă Gheorgheni, le recomandăm să nu piardă timpul și să profite de spațiul pus la dispoziție comunității clujene. Vă spunem că există așa: terenuri în aer liber de mini-fotbal, badminton, baschet, tenis și volei de plajă, teren de paintball cu obstacole, pistă de alergare, de biciclete sau pentru role, spații de joacă, alei pentru promenadă, parc de aventură, zonă cu aparate dedicate seniorilor, zonă de parkour, de fitness și bouldering, precum și un amfiteatru. În interior, se poate practica tenis de masă și joc de popice. Detalii: www.complexsportivgheorgheni.ro . Accesul este liber și gratuit pentru toată lumea!
Cam atât pentru azi. Promitem să mai facem câte o astfel de selecție, pe măsură ce adunăm și noi experiențe frumoase și exclamații de uimire prin Cluj!
Iulia Marc, Cluj.com Ghid Local