Un alt mod de-a te bucura de muzică: Sofar Sounds Cluj-Napoca. Cum poți participa?

de | | 4 Minute

Un alt mod de-a te bucura de muzică: Sofar Sounds Cluj-Napoca. Cum poți participa?

Treci poarta unui hostel simpatic și zărești încă din curte, dincolo de ferestre, oameni fericiți printre instrumente muzicale. Ești primit cu bucurie, ca la un vechi prieten acasă, primești papuci de interior, poți servi o cafea, te așezi confortabil pe canapea, pe jos, pe unde vrei. Atmosfera e animată, dar liniștită. Iar muzica începe să răsune îndată, intim și aproape, de parcă sunetele ar exista doar pentru tine.

Fără întreruperi, fără conversații pe care nu ai dori neapărat să le auzi în surdină, fără telefoane care sună sau fotografiază neîncetat, fără oameni care nu-și chiar doresc să fie acolo sau care nu știu aprecia un act muzical. Momentele magice în care te conectezi 100% cu muzica, mai ales în cazul unor evenimente publice, nu sunt pe toate gardurile. Sofar Sounds își propune tocmai acest lucru: să aducă muzica și concertele live mai aproape de oameni, de cei care asistă la ele.

În fiecare lună, Sofar Sounds are loc în aproape 400 de orașe din întreaga lume.
Există și în Cluj…

Un concept inedit și un alt mod de a trăi experiența unui concert de muzică live, Sofar Sounds a luat naștere în anul 2009, în Londra, când niște prieteni, la invitația lansată de Rafe Offer și Rocky Start, s-au adunat într-un apartament pentru a se bucura de un mic și intim concert live susținut de un alt prieten de-al lor, muzician (Dave Alexander). Erau opt persoane care ascultau cu atenție muzica, în liniște totală. În astfel de momente, ia naștere acea magie a muzicii live, a conexiunii totale între instrumente, muzicieni și public…

Așa că ideea s-a răspândit rapid: de la opt oameni, la o comunitate de mii de artiști, gazde, călători și localnici, în sute de orașe din întreaga lume în care au loc lunar astfel de evenimente secrete, intime și inedite prin simplitatea și autenticitatea lor.

Cum poți participa la Sofar Sounds Cluj-Napoca?

Din fericire, conceptul a ajuns și la noi, la inițiativa unor oameni pasionați de muzică: Ana Sabău, apoi Adam Dobie și Tudor Adam. Pe parcurs, alți entuziaști li s-au alăturat: unii asigură echipamentul necesar sonorizării (Live Rental), alții se ocupă de filmarea evenimentelor (Grizzly Entertainment), alții de fotografii (deci poți uita de telefon o vreme), alții au grijă de sunet (Radu, Adi Sixx & Sebastian Arvai). Efortul este unul comun și voluntar, dintr-o pasiune pentru evenimente de calitate și, desigur, pentru muzică.

Spațiile în care au loc evenimentele Sofar Sounds Cluj-Napoca sunt mereu inedite și neașteptate, devenind temporar gazde plăcute pentru artiști, invitați și organizatori deopotrivă.

Iar acum urmează partea ludică a conceptului: fiind evenimente mici, numărul de participanți este, desigur, limitat. Selectarea participanților are loc printr-un fel de loterie online.

Pasul 1: Accesezi sofarsounds.com/cluj-napoca și îți creezi un cont (se poate crea rapid și ușor prin Facebook, dar și prin e-mail / cont clasic) > buton JOIN US.
Pasul 2: Selectezi evenimentul dorit și apeși pe „ATTEND”
Pasul 3: Butonul „Apply for Tickets” + există opțiunea de-a aduce încă o persoană cu tine -> bifează „I’m bringing a +1”
Pasul 4: Vei primi un e-mail de confirmare cum că aplicația ta a fost înregistrată. Dacă vei fi selectat, vei primi un alt e-mail de confirmare înainte de eveniment, cu informațiile necesare (adresa și alte aspecte organizatorice).

Odată ce ți-ai făcut cont, vei primi în fiecare lună o scurtă notificare pe e-mail cu data următorului Sofar Sounds din Cluj-Napoca. Dacă te tentează, poți să aplici.

Important pentru cei care nu au mai fost:

Cel mai probabil, va dura o vreme până să primești prima ta invitație la eveniment. Este normal, aplică sute de clujeni, iar locurile sunt puține – acesta e și farmecul. La fel de bine, însă, poți să primești invitație din prima încercare. Efortul de-a apăsa la început de lună pe un buton este nesemnificativ, raportat la atmosfera și trăirile muzicale de care te vei bucura la un eveniment Sofar Sounds. 🙂

De obicei, la fiecare eveniment sunt invitați 3 artiști diferiți, fiecare având alocate 20 de minute. Între concerte, se ia câte o pauză de 10 minute.

p.s. Evenimentele presupun multă muncă voluntară din partea celor implicați, dar puteți susține activitatea Sofar Sounds Cluj-Napoca prin donațiile la fața locului (o donație recomandată de 15 lei / eveniment). 

 

Iulia Marc, redactor Cluj.com Ghid Local
Fotografii: RotundPerfect, Cristina Vâjâean Photo, Calin Tamas, Raluca Popa, Silvia Silvy

sofar sounds cluj-napoca muzica live concerte cluj