Altfel de explorări 003 – „câte una pentru fiecare zi din săptămână”

de | | 5 Minute

Altfel de explorări 003

Ce-am mai găsit frumos, inedit și util prin lume în ultima vreme? Iată-le strânse cu grijă pe-aici, câte una pentru fiecare zi din săptămână. Explorări plăcute! 

Despre seria „Altfel de explorări”. Găsim mereu idei, proiecte și felurite explozii sau crâmpeie de creativitate pe care ne-am bucura să le împărtășim cu voi. Sunt altfel de explorări – interioare, care ne hrănesc mintea sau sufletul. Așteptăm cu drag și ideile voastre – comunitatea aceasta e minunată și suntem convinși că avem multe de împărtășit unii cu ceilalți, dincolo de locurile pe care le îndrăgim.

LUNI. Regândește modul în care te deplasezi prin oraș

Aplicațiile mobile ne pot ajuta să ne organizăm mai bine timpul, munca, pasiunile. Cum în ultimul an ni s-a restructurat o bună parte din activități și priorități, ne-am bucurat când am dat peste UrbanAir, o aplicație ce reunește într-un singur loc toți furnizorii de mobilitate alternativă – de la biciclete și trotinete electrice, la scutere și mașini în sistem shared. La ora actuală, UrbanAir este cel mai mare agregator de mobilitate alternativă din lume și, am aflat, aparține unui start-up românesc (Neobility, fondat de Mihai Rotaru). 

Scopul? Reinventarea modului în care te deplasezi în oraș, într-un mod mai rapid și sustenabil.
Unde? Aplicația poate fi utilizată în Cluj, Timișoara și București, dar și la nivel internațional, în orașe ca Paris, Madrid sau Berlin.
Cum funcționează? Dacă ai o destinație în vizor, o introduci, iar UrbanAir îți arată variante: cea mai ieftină, cea mai rapidă, cea mai prietenoasă cu mediul alternativă și furnizorul (cum e ClujBike la noi în oraș). Chiar și fără a introduce o destinație, poți să vezi distanța de la tine până la cel mai apropiat furnizor de mobilitate alternativă (trotinete, biciclete, car sharing).
Ce ne-a plăcut? Faptul că ți se calculează pentru fiecare cursă emisiile de carbon. Devii mai conștient de raportul timp – impact – prețul real al deplasărilor tale.

MARȚI. Luptă cu „Monștrii din groapă” – un quiz care te învață câte ceva despre colectarea selectivă

Durează 7 minute (sau mai puțin). Îți testezi cunoștințele despre regulile de colectare selectivă și, mai ales, afli câteva informații care te vor ajuta să decizi rapid ce anume din gospodăria ta poate fi reciclat și ce va merge direct la groapa de gunoi. De exemplu, e bine de știut că nu mai putem recicla cofrajele din carton pentru ouă (le putem composta, în schimb). Sau că medicamentele expirate sunt periculoase dacă ajung la gunoi, recomandarea fiind să le ducem la o farmacie. Reîmprospătează pagina și primești noi întrebări, noi informații. 

Știai Că… În România, doar 14% din totalul materialelor reciclabile ajunge să fie valorificat? Motiv pentru care ne aflăm în situație de sancționare din partea UE.  

Monstrii-din-groapa

MIERCURI. Învață să hrănești corect păsările în timpul iernii – SOR

Dacă ne urmărești și pe Facebook, poate ai văzut deja că urmărim activitatea Societății Ornitologice Române, că ne-am entuziasmat să aflăm că turturica e pasărea anului 2021 și că ne-am propus să hrănim corect păsările pe timp de iarnă – în urma unui articol cu informații tare utile și bine structurate pe această temă. 

Dacă vrei să ai grijă de pițigoi, vrăbii, cinteze și alte specii pe care, așa ca noi, habar n-ai momentan cum să le recunoști, dar ți-ar plăcea să o poți face, citește aici: „Hrănește corect păsările în timpul iernii!

https://youtu.be/_6MS4Q4ZIxg

JOI. „Blue Velvet vine la tine. În boxe, căști și pe ecran” – Music Hub Cluj

În 2020 aveam în plan să explorăm mai multă muzică locală, făcută și cântată de clujeni de-ai noștri, dar și de trupe din toată țara. În fiecare joi, cei de la Music Hub ne-au „înlesnit” atingerea acestui obiectiv. În explorările #altfel 001 și 002, am ascultat live Luna Amară și Quantum Drive. Acum avem în boxe, căști și pe ecran încă o trupă clujeană dragă nouă (cu mențiunea că suntem subiectivi, îi cunoaștem îndeaproape): Blue Velvet

Concertul lor, pe scurt (highlights): 

VINERI. Ia cu pâine! 

Ce-am făcut bine în 2020 a fost că am devenit mai atenți la ce mâncăm și mai dornici să gătim, să experimentăm prin bucătărie. Doar că te mai părăsește inspirația și motivația sau, așa ca unii dintre noi, n-ai idee cum se face, n-ai ce trebuie prin frigider, n-ai… merge la cumpărături etc. Cineva s-a gândit la toate astea și ne-a zis: hei, ia cu pâine! E cel mai nou și, de altfel, singurul concept de meal kit delivery din Cluj. 

Cum funcționează? Săptămânal, găsești pe iacupaine.ro rețetele (meniuri) pentru care ți se pot pregăti „meal kit”-uri, adică pachete cu toate ingredientele necesare + instrucțiunile de preparare. Faci comandă online, iar pachetele ți se livrează a doua zi.
De ce ne place ideea? Pentru că deși găsești rețete online, găsești și ingrediente prin magazine, poate nu ești genul care să gătească cu o anumită consecvență. Poate nu are sens pentru tine să cumperi 1 kg de făină, 1 kg de zahăr brun, ovăz și unt – mai ales dacă nu le consumi în mod normal – pentru a-ți satisface pofta de a mânca și tu o plăcintă crocantă cu mere. Dar poate că ai vrea totuși să îți gătești tu, să experimentezi. Așa că are sens să primești strict ingredientele (și instrucțiunile) necesare pentru câteva porții. 

altfel de explorari 003 ia cu paine

SÂMBĂTĂ. Deschide Cutia cu amintiri și ascultă povești despre Cluj

Ne-am bucurat tare mult când am descoperit canalul de Youtube al scriitorului clujean Ioan Ciorca. „Vă invit la o plimbare prin Clujul copilăriei mele.”, spune dânsul într-unul dintre primele videouri de pe canal, iar noi nu putem decât să ne lăsăm purtați prin povești despre un Cluj pe care fie nu-l știm, fie ni-l amintim prea vag din copilărie. 

Aici vei găsi listate toate videourile » Youtube Ioan Ciorca. Iar noi lăsăm ca mostră acest episod despre transportul public în Clujul de altădată și menționăm că e o plăcere să-i ascultăm vocea.

DUMINICĂ. Aruncă o privire peste un joc de cărți de TAROT reinterpretat de 40 de ilustratori din România

Spre sfârșitului anului 2020, Asociația Illustrart lansa un nou proiect de artă: jocul de cărți de Tarot ilustrat și reinterpretat de 40 de artiști români. Fiecare ilustrator a interpretat cărțile într-o manieră personală, pe alocuri ludică, pe alocuri „stranie”. 

De ce ne place? Fără a fi pasionați de divinație sau de Tarot, jocul de cărți este, într-adevăr, așa cum a fost și prezentat, ca „o colecție de artă în miniatură”. Îl puteți găsi în librăriile Bookstory și Cărturești. Asociația Illustrart mai are alte două proiecte similare, Măscărici și Măscărici de poveste, lansate în anul 2017, respectiv în 2018, ai căror fani declarați suntem deja.

altfel de explorari 003 joc de carti de tarot

joc de carti tarot

Vrei să împărtășim în comunitate și recomandările tale? Scrie-ne fără rețineri, la [email protected], despre cărți, filme, pictură, muzică, fotografie, radio și podcasturi, mâncare, sustenabilitate, board games, obiceiuri sănătoase și instrumente utile. Despre orice idei, proiecte și inițiative care merită a fi explorate.