Măscărici de poveste: 28 de basme în cărți de joc

de | | 4 Minute

Măscărici de poveste: 28 de basme în cărți de joc  

Avem basmele copilăriei, cărți de joc, multă culoare și creativitatea a 28 de ilustratori români. Acestea ar fi ingredientele unui autentic Măscărici de poveste.

Măscărici este o reinterpretare contemporană și creativă a unui joc de cărți pe care mulți dintre noi ni-l amintim cu drag. Dacă unii ne mulțumim cu nostalgia copilăriei, iată că alții aduc la viață, într-o variantă contemporană și la timpul prezent, lucrurile care odată ne făceau să zâmbim. Măscărici de poveste este un joc de cărți al copilăriei, adaptat atât pentru copiii de-acum, cât și pentru noi, cei care între timp am devenit adulți. 

Așadar, celor care își hrănesc necontenit spiritul ludic, îndrăgesc jocurile de societate & board games sau sunt copii (indiferent de vârstă) le recomandăm să exploreze Măscărici de poveste. Pachetul de cărți a fost lansat sub egida Asociației Illustrart în vara acestui an, la Cluj-Napoca, și aduce la un loc 28 de ilustratori români, cu 28 de basme amestecate și frumos încâlcite, ca ițele poveștilor.

Un joc de cărți… scos din povești

Fiecare artist își recreează basmul, într-un stil personal, ilustrându-l într-un mod unic. Credem că acesta este marele atu al Măscăriciului de-acum. Câți oameni și artiști, atâtea povești și viziuni unice asupra lumii. Unele copilăroase și hazlii, altele mai bizare și sumbre, cărțile de joc te poartă în lumea basmelor culese de Frații Grimm, a poveștilor savuroase scrise de Ion Creangă, a basmelor populare românești culese de Petre Ispirescu și alții.

Măscărici de poveste are și doi jokeri renumiți: Papură Vodă – care a fost un personaj real și Statu Palmă Barbă Cot, o apariție frecventă în basmele noastre românești.

Primul pachet de cărți Măscărici a apărut în 2017, fiind unul dintre cele 3 proiecte artistice câștigătoare sprijinite de Fondul Jazz in the Park. Ideea proiectului le-a aparținut lui József Vass și Mariei Cucu, cei care de altfel au invitat artiștii să participe la proiect și să creeze primul Măscărici. Pachetul conține 26 de perechi îmbrăcate în costume tradiționale specifice unor țări din întreaga lume + un Măscărici. 

Măscărici de poveste ne propune în schimb un periplu în lumea poveștilor și basmelor care ne-au fascinat copilăria. Cu privire la acest nou pachet, Măscărici ne spune că…

„Știam deja că vrem să le dăm artiștilor mai multă libertate de expresie. Basmele au fost pretextul perfect – am stabilit o listă de povești și fiecare și-a ales ce ar dori să ilustreze.”


foto: Expoziție ilustrații – Lansare iunie 2018 » Măscărici de poveste @ Cărturești Iulius Mall.

Măscărici de poveste poate fi găsit în librăriile Cărturești, precum și în librăria independentă Bookstory din Cluj-Napoca.
Din primul Măscărici, pachetul care ilustrează costume tradiționale din întreaga lume, poate mai aveți noroc să găsiți ultimele exemplare prin Cărturești (am zărit un pachet în urmă cu ceva timp). 

De urmărit îndeaproape pagina de Facebook Măscărici pentru noutăți și doze mici de ludic și artă.
Vă recomandăm cu drag jocul, e un mod relaxant de-a lega prietenii – așa, ca la o poveste!

Imagini: Măscărici & Alexia Udriste-Olteanu (foto sus)

Câteva perechi de cărți Măscărici de poveste