Altfel de explorări 001: „nu toate au legătură cu geografia spațiului în care ne aflăm”

de | | 4 Minute

Altfel de explorări 001

Găsim mereu idei, proiecte și felurite explozii sau crâmpeie de creativitate pe care ne-am bucura să le împărtășim cu voi. Sunt altfel de explorări pentru noi – interioare, care îți hrănesc mintea sau sufletul. Însă cum nu toate au legătură cu geografia spațiului în care ne aflăm și nu știm în ce măsură ați fi interesați de ele, am amânat multă vreme publicarea lor. 

Însă, parcă, le-a venit momentul. Le vom grupa frumos, maxim câte șapte, să fie cifră magică, câte una pentru fiecare zi a săptămânii, dacă vreți. Ne-ar ajuta mult părerile voastre: dacă vă sunt de folos, dacă sunt prea multe, prea puține, dacă v-a bucurat vreo recomandare de-aici și ați dus explorările mai departe, dacă ați fi interesați de vreun soi anume de explorări. Trimiteți-ne și voi câte ceva, de ce nu; ne bucură fiecare e-mail venit de la voi! Comunitatea aceasta e minunată și suntem convinși că avem multe de împărtășit unii cu ceilalți, dincolo de locurile pe care le îndrăgim. Ne puteți trimite gândurile voastre la [email protected]

#1 Fotografie (de citit)

Găsită printr-un telefon vechi, la un transfer de date făcut zilele trecute. Ne-a atras atenția pentru că, într-adevăr, poate în această perioadă mai mult decât în altele, noi ca oameni și ca societate… pierdem esența (și răbdarea – după cum apărea și în descrierea fotografiei). Și poate uităm să acordăm timp lucrurilor care contează, lucrurilor importante, lucrurilor făcute cu migală.

altfel de explorari fotografii de citit

Proiectul Fotografii de citit nu mai este activ, dar sunt atât de multe scrieri frumoase, cu lumină și de mână, rămase pe pagină, încât ne tot întoarcem periodic acolo. Pe grupul privat al redacției noastre, una dintre fotografiile de citit este imagine reprezentativă deja de câțiva ani buni. De vreți, hai să ne jucăm: intrați pe pagina proiectului Fotografii de citit și aruncați o privire peste imagini. Suntem destul de siguri că veți ghici care e imaginea grupului nostru. Trimiteți-ne pe mail răspunsul și câteva gânduri despre stările pe care imaginea cu pricina vi le-a declanșat. Dintre cei care intrați în joc, alegem o persoană căreia îi trimitem un cadou simbolic. 

#2 Cărți

„Orașul iluziilor” este unul dintre primele romane ale scriitoarei Ursula K. Le Guin cu care am intrat în contact și care ne-a introdus în fascinantul univers Hainish, pe care autoarea îl explorează în numeroase alte romane și povestiri SF. Într-un viitor îndepărtat, pe Pământ, un om cu un aspect fizic neobișnuit încearcă să se (re)descopere. Cartea vorbește despre înstrăinare, pierderea și construirea identității, singurătate și izolare, într-un stil aproape liric, meditativ…

orasul iluziilor altfel de explorari

#3 Mâncare

În acest episod din seria Food History, aflăm una-alta despre impactul anumitor tipuri de alimente asupra istoriei umanității. Cei care au cochetat cu ideea sau chiar sunt vegetarieni / vegani cu siguranță au avut deja discuții interesante (și interminabile) despre rolul cărnii în dieta omului din punct de vedere evolutiv. Se discută aici despre grupele de alimente care au schimbat lumea deci: carnea, zahărul, tuberculii și cerealele.

#4 Muzică 

Peste vară, am urmărit cu interes inițiativa celor de la Music Hub Cluj, de a aduce trupe din Cluj și nu numai „la tine. În boxe, căști și pe ecran”. Da, ne era dor de concerte live. Și nu, nu-i totuna prin live streaming. Dar au fost ca o gură de aer proaspăt. Concertele s-au întâmplat joia, fiind apoi urcate pe canalul de Youtube Music Hub Cluj-Napoca. Puteți merge într-acolo sau le puteți explora în voie de-aici, pe rând (mai punem și în următoarele articole).

#5 Newsletter 

Pentru că ne-am tot abonat la newslettere bune în ultimele luni, care aduc valoare în viețile și ritmul nostru cotidian, ne gândim să vă recomandăm și vouă câteva. Începem cu Suplimentu’ Creativ, al Mirelei Petre. Puteți să vă abonați cu încredere, nu e spam, nu vi se vinde nimic dubios. Dimpotrivă. Sunt „vitamine pentru imaginație”, primite „într-o miercuri da, într-o miercuri nu”.

#6 Filme

In the Shadow of the Moon (În umbra lunii) e un thriller SF, apărut prin toamna 2019 pe Netflix. Filmul nu e vreo capodoperă cinematografică, nici nu propune idei revoluționare, dar ne-a picat bine într-o după-amiază ploioasă și am apreciat răbdarea de a spune povestea, atenția la conexiunile dintre oameni (pe care le descoperim, uneori, prea târziu) și focusul pe efectele distructive ale unui comportament obsesiv. Are și multe lacune, dacă punem lupa critică pe ele; noi l-am luat ca atare și a fost o vizionare plăcută. Nu recomandăm trailerul, de fapt, în general, nu recomandăm trailere – afli cam toată povestea din ele.

# Enciclopedia opiniilor

Un proiect inedit, Parlia își propune să așeze pe hartă opiniile oamenilor din întreaga lume. Dacă Wikipedia se ocupă de fapte și date reale, Parlia e despre opinii. Pentru a contribui cu răspunsuri, e necesară autentificarea, însă putem și doar explora opiniile deja înregistrate. Întrebările variază ca profunzime și domeniu de interes. Doar trei exemple » Do we have a soul? Is Moby-Dick worth reading? Should people switch to electric cars for the environment?


Vrei să împărtășim în comunitate și recomandările tale? Scrie-ne fără rețineri, la [email protected], despre cărți, filme, pictură, muzică, fotografie, radio și podcasturi, mâncare, sustenabilitate, board games, obiceiuri sănătoase și instrumente utile. Despre orice idei, proiecte și inițiative care merită a fi explorate.