Altfel de explorări 002: „ne scapă lucrurile frumoase printre degete”

de | | 7 Minute

Altfel de explorări 002

Luptăm unii pentru atenția celorlalți și suntem spectatorii, victimele și deopotrivă beneficiarii acestei avalanșe de informații ce marchează începutul secolului XXI. Suprasaturați, consumăm superficial, fără a ajunge la miezul, la esența informațiilor. Citim titluri. Zărim o idee bună, dar nu facem pasul necesar familiarizării cu aceasta. Citim un articol, dar nu aprofundăm subiectul propus. Ne scapă lucrurile frumoase printre degete, aproape la propriu, căci ne ajung sub priviri pentru o secundă, înainte ca derularea să continue neobosit. Trăim într-un scroll down perpetuu.

Sub apăsarea acestor gânduri s-a născut, probabil, nevoia aceasta de a păstra lucrurile bune și frumoase, de a le „salva” pentru explorări prezente și viitoare. Azi vă spunem despre singurul newsletter care ne face să ne deschidem căsuța poștală electronică (cea personală) la prima oră a dimineții, fără regrete; despre o hartă inedită în care pădurile își fac vocea auzită; despre o biografie a omului care a devenit imaginea incontestabilă a noțiunii de geniu; vă atragem atenția asupra unei petiții prin care noi, cetățenii, solicităm anchete și pedepse serioase în cazul celor care agresează sexual minori. Vă mai spunem despre un proiect inedit de colectare a capacelor de plastic, despre o artistă pe care am descoperit-o plimbându-ne, într-o noapte, prin galeriile de artă ale Clujului și vă lăsăm, la final, în compania Music Hub Cluj.

Despre seria „Altfel de explorări”. Găsim mereu idei, proiecte și felurite explozii sau crâmpeie de creativitate pe care ne-am bucura să le împărtășim cu voi. Sunt altfel de explorări – interioare, care ne hrănesc mintea sau sufletul. Le colectăm de multă vreme și credem că ar aduce valoare și în viețile voastre. Ne-am bucura mult să știm dacă vă sunt de folos, dacă o anume recomandare de aici a schimbat ceva pentru voi. Așteptăm cu drag și ideile voastre – comunitatea aceasta e minunată și suntem convinși că avem multe de împărtășit unii cu ceilalți, dincolo de locurile pe care le îndrăgim.

Concentrat DoR

Newsletter„Concentrat este esența DoR într-un newsletter matinal.”

Consumul de informație trebuie făcut, credem noi, cu intenție, conștient, voit. Abonarea la newslettere de calitate reprezintă o strategie eficientă pentru a recâștiga controlul asupra fluxului de informații care vine haotic înspre noi. Concentrat, newsletter-ul zilnic pe care DoR îl livrează a devenit unul dintre obiceiurile noastre matinale preferate.

În 15 minute de lectură, ne punem la curent cu ce s-a mai întâmplat relevant la nivel național, dar aflăm totodată poveștile oamenilor din jurul nostru. Ne place tonul prietenos, potrivit și pentru aceia dintre noi care se trezesc mai greu, precum și faptul că nu asistăm la o vânătoare de click-uri, căci Concentrat e de sine stătător, adică aflăm ce-i de aflat dintr-un shot, iar dacă vrem să aprofundăm un subiect, putem bineînțeles să o facem. Faceți un test. S-ar putea să vă placă: dor.ro/concentrat.

Sounds of the Forest

Hartă – „Sounds of the Forest” – Sunetele pădurii

Am aflat zilele trecut despre acest proiect inedit: prima hartă care adună sunetele pădurilor din întreaga lume. Inițiativa le aparține organizatorilor Timber Festival – un festival britanic dedicat conexiunii dintre oameni și păduri, conexiune exprimată prin artă, muzică și idei creative. Harta Sounds of the Forest crește frumos, căci oricine poate contribui cu o înregistrare. Librăria audio este open source, adică putem asculta și putem utiliza înregistrările în creațiile proprii. Cu pornire de la sunetele pădurilor, o mână de artiști își vor prezenta creațiile muzicale, audio sau artistice, în general, în cadrul festivalului din 2021.

Momentan, România este prezentă pe hartă cu sunetele pădurii din Câmpu Cetății, Transilvania. O singură înregistrare vine însă din țara noastră și credem că putem să ne aducem și noi contribuții semnificative. Transilvania, cu numele și pădurile sale, nu poate lipsi de pe o astfel de hartă! ? ?

Biografie Einstein - Altfel de explorări 002

Cărți „Einstein – Viața și universul său” – de Walter Isaacson

Cele mai bune două motive pentru a participa la un club de carte țin de faptul că (1) te ajută să te mobilizezi și să îți dezvolți un ritm constant de lectură și (2) te scoate din zona de confort. Vei citi, cu alte cuvinte, acele cărți pe care probabil, în contextul cotidian și al preferințelor tale de lectură, nu te-ai motiva să le citești. Cu ocazia celei de-a doua ediții publica.files, un club de carte lunar organizat de Editura Publica, am reușit să citim prima biografie completă a lui Albert Einstein realizată după ce toate documentele sale au devenit accesibile.

Am descoperit un Einstein pasionat de muzică (știam, însă nu știam ce rol important a jucat muzica în viața lui și în procesele sale creative), o minte ce gândea în imagini, nu în cuvinte, un om cald, însă detașat de dramele relațiilor interumane, un om care – în ciuda înțelegerii greșite de către public a teoriei relativității ca relativism – a căutat constanța și armonia universului pe parcursul întregii sale vieții. Ce ne-a surprins? Firea sa rebelă, veșnic în opoziție cu orice noțiune de autoritate, curajul de a da la o parte tot ceea ce se știa și se accepta academic și științific la momentul respectiv. Pe lângă geniul său, aceste trăsături sunt cele care au dus la răsturnarea vechilor principii universal acceptate în fizică. Ne-a surprins apoi teama și negarea implicațiilor pe care propriile sale descoperiri le-au avut, descoperiri care au dus la dezvoltarea mecanicii cuantice. A fost una dintre cele mai neașteptat de plăcute lecturi din acest an!

[Fotografie carte: Iulia Marc – @colorblissu]

Declic - petitie abuz sexual

Implicare civică – petiția „Nu mai lăsați prădătorii sexuali să scape!”

În ultimii ani, petițiile își găsesc tot mai frecvent răspunsuri concrete, ducând la soluționarea unor probleme sociale și legislative din țara noastră. Comunitatea Declic este una dintre forțele care au mișcat cu adevărat lucrurile în acest sens. Vă atragem atenția asupra campaniei și petiției „Nu mai lăsați prădătorii sexuali să scape!” – adresată ministrului Justiției și Procurorului General al României.

De ce e important să se adune cât mai multe semnături? Lăsăm mai jos un paragraf din prezentarea petiției:

„La sfârșitul anului 2017, din 788 de agresori sexuali majori, 785 nu au fost condamnați nici măcar la o zi de închisoare! Judecătorii au fost la fel de blânzi și cu peste 500 de pedofili, chiar dacă rata de recidivă în cazul acestor indivizi pe care statul îi lasă liberi este de peste 70%! Din păcate, trei din patru cazuri de acte sexuale cu victime copii sunt luate de judecători ca relații consimțite.”

Capace cu suflet

Sustenabil – Capace cu suflet

Un proiect inedit, „Capace cu suflet” a apărut pentru prima dată în anul 2013. Atunci, o mână de oameni s-a mobilizat și a colectat capace de plastic pentru ca sumele obținute apoi din reciclarea acestora să meargă înspre tratamentul medical de care avea nevoie Alexandra, o fetiță de 13 ani a cărei dezvoltare psihică și locomotorie era inferioară dezvoltării unui copil de 1 an.

Proiectul a continuat și ulterior, iar în prezent funcționează simplu: toți cei care doresc, în loc să arunce capacele de plastic de mici dimensiuni, le pot strânge cu grijă. Când se adună o cantitate cât-de-cât, acestea pot fi duse la punctul de colectare din oraș (se discută cu echipa, le puteți scrie pe pagina de Facebook). Echipa implicată în proiectul „Capace cu suflet” valorifică toate aceste capace, în schimbul cărora obțin niște sume de bani – nu foarte mari, dar care se adună. Cu ajutorul acestor bani, „Capace cu suflet” reușește să ajute diverse cauze și să îmbunătățească viața unor persoane care, așa ca Alexandra, au nevoie de sprijinul comunității.

Ce fel de capace? Capace din plastic, de mici dimensiuni: de la PET-uri, de la sticle de lapte sau de iaurt, de la sticlele de gel de duș, șampon, balsam de păr, balsam de haine sau detergent de vase, capace de la stick-urile cu lipici, de la spray-uri, creme de față, creme de corp etc. Să fie mici, să fie din plastic.

Altfel de explorari - Ilyes Babi

Pictură – „Passing time” – Ilyés Babi

Galeriile de artă din Cluj ascund tot felul de comori. Nu suntem cunoscători ai artei plastice în adevăratul sens al cuvântului, însă tânjim după frumos. În noaptea în care galeriile clujene și-au deschis porțile publicului larg, am ajuns și la „Salonul de Toamnă al Artiștilor Plastici”, la Cluj Art. Ne-au atras atenția mai multe lucrări, mai mulți artiști, bineînțeles. Azi vă spunem despre portretul „Passing time”, realizat în tehnica uleiului și a colajului. Ne-au surprins crenguțele de lemn uscat ce dădeau viață lucrării, contrastând în același timp tocmai cu efemeritatea acesteia, culorile vii și privirea misterioasă a femeii. 

Portretul este realizat de Ilyés Babi, absolventă a Școlii Populare de Arte „Tudor Jarda” din Cluj-Napoca, artistă pe care o puteți urmări pe pagina de Facebook RoseBaby Art sau pe profilul său personal Ilyés Babi (Deák RoseBaby Art).

Muzică „în boxe, căști și pe ecran” – Music Hub Cluj

Vă spuneam data trecută, în explorările 001, că urmărim cu interes inițiativa celor de Music Hub Cluj de a aduce trupe din Cluj și din țară mai aproape de public în această perioadă plină de incertitudini și distanțări sociale. În zile de joi, așadar, trupele „vin la tine. În boxe, căști și pe ecran”. Concertele au și un public la fața locului, foarte, foarte restrâns, fiind transmise live și apoi urcate pe canalul de Youtube Music Hub Cluj-Napoca.

Fie și numai pentru a ne familiariza cu ce se mai cântă la noi în țară, recomandăm cu drag. Noi vom adăuga aici, pe rând, aceste explorări muzicale.

Pentru nerăbdători: săriți la minutul șase. 


Vrei să împărtășim în comunitate și recomandările tale? Scrie-ne fără rețineri, la [email protected], despre cărți, filme, pictură, muzică, fotografie, radio și podcasturi, mâncare, sustenabilitate, board games, obiceiuri sănătoase și instrumente utile. Despre orice idei, proiecte și inițiative care merită a fi explorate.