de | | 2 Minute

expeditia manaslu 2013

A mai ramas o zi pana la startul Expeditiei romaneasca Manaslu 8156 m. Trei dintre cei mai buni alpinisti clujeni vor porni intr-o expeditie care va aduce numele Clujului pe lista oraselor mari din tara care si-au vazut deja echipele calcand pe varfuri montane de 8000 metri.
Cei trei alpinisti clujeni care pornesc sa cucereasca varful Manaslu din Muntii Himalaya sunt:

Adrian Valean – 39 ani, Inginer si ghid montan; expeditii – Himalaya, Pamir, Caucaz, Anzi, Alpi

Vasile Cipcigan – 35 ani, salvamontist; expeditii – McKinley, Caucaz, Anzi, Kilimanjaro

Vlad Capusan – 23 ani, artist plastic si instructor alpinism; expeditii – Himalaya, Caucaz, Alpi

Varful Manaslu este al optulea ca inaltime din lume, avand o inaltime de 8156 m. Atingerea varfului ar insemna o premiera pentru Cluj si pentru clujeni.
Echipa a ales sa porneasca intr-o expeditie necomerciala, fara ajutorul serpasilor sau a tuburilor de oxigen si fara tabere permanente. Plecarea din Cluj are loc in seara de 28 august, iar o data ajunsi in tabara de baza (4800 m), in functie de starea meteo si perioada de aclimatizare, vor incepe escaladarea muntelui.
In tabara de baza, echipa va dispune de un bucatar si un ajutor de bucatar, pentru prepararea hranei. In timpul traseul spre varf, vor folosi mancare deshidratata, supe, iar apa si-o vor procura din zapada.

O mare parte din echipamentul necesar va fi transportat din Cluj, urmand sa fie montat treptat pe traseul muntelui, operatiunea necesitand mai multe drumuri intre tabere.
Varful Manaslu este un traseu foarte periculos, datorita furtunilor de zapada si a avalanselor, de aceea pentru cucerirea acestui varf este nevoie de multa experienta la altitudine, o conditie fizica foarte buna si un moral puternic.

Cluj.com sustine si este alaturi de intraga echipa. De asemenea, pe site-ul Cluj.com veti putea urmari exclusiv traseul alpinistilor pe durata expeditiei, care ne va fi transmis de pe un telefon cu conexiune prin satelit.
Ne bucuram si suntem mandri ca putem insoti echipa, in cucerirea varfului Manaslu, chiar daca doar virtual. Le dorim mult succes si sanatate si ii asteptam sa se intoarca victoriosi acasa!

Mai multe detalii despre membrii expeditiei si traseu gasiti aici.