Cum am plantat dragostea pentru lectură într-un sat clujean alături de My Secret Land și poveștile lor personalizate

de | | 4 Minute

Cum am plantat dragostea pentru lectură într-un sat clujean alături de My Secret Land și poveștile lor personalizate

Într-o demonstrație de generozitate și implicare comunitară, My Secret Land, un start-up clujean care realizează cărți personalizate pentru copii, a desfășurat o acțiune caritabilă memorabilă în satul Vultureni din județul Cluj. 

V-am povestit acum câteva luni de campania „Plantăm dragostea pentru lectură la sat” prin care My Secret Land s-a angajat să doneze copiilor din mediul rural o carte personalizată pentru fiecare carte cumpărată în perioada campaniei. 

„Am decis să lansăm această campanie deoarece considerăm că în mediul rural dragostea pentru lectură are nevoie de mai multă dedicare pentru a fi plantată. Așadar, ne-am decis să le oferim în dar copiilor câte o poveste în care fiecare dintre ei este eroul!”, a spus Cristina Clima, fondator My Secret Land și autorul poveștilor.

Iată că s-a încheiat campania și spiridușii au terminat de personalizat cărticelele pentru copiii din Vultureni, iar noi am fost invitați să luăm parte la acțiunea de donare a acestora.

Vă povestim aici cum a fost și cum am reușit să plantăm nu doar dragoste pentru lectură, ci și bucurie și inspirație în inimile copiilor din comunitățile din împrejurimile satului Vultureni. 

Cum am plantat dragostea pentru lectură într-un sat clujean alături de My Secret Land și poveștile lor personalizate (1)

Cluj-Napoca ➡️ Vultureni 

Vineri, 10 noiembrie, am pornit alături de Cristina și Tavi (fondatorii My Secret Land) către Vultureni într-o misiune importantă. O vizită prin care ne-am dorit să încurajăm și să sporim lectura și creativitatea copiilor prin cărțile personalizate special pentru fiecare dintre ei.

Cum am plantat dragostea pentru lectură într-un sat clujean alături de My Secret Land și poveștile lor personalizate (2)Fiecare carte donată a fost personalizată pentru fiecare copil din clasele primare cu numele / locul acțiunii /data nașterii și ilustrațiile, iar astfel am reușit să aducem zâmbete pe chipurile lor atunci când și-au regăsit numele printre personajele principale ale cărticelelor donate. 

Cum-am-plantat-dragostea-pentru-lectura-intr-un-sat-clujean-alaturi-de-My-Secret-Land-si-povestile-lor-personalizate-foto-2 Cum am plantat dragostea pentru lectură într-un sat clujean alături de My Secret Land și poveștile lor personalizate foto (1)Cum am plantat dragostea pentru lectură în Vultureni

Când am ajuns la Școala Gimnazială din Vultureni, copiii claselor primare deja se adunau în clasă pentru a descoperi ce urmează să se întâmple. Pe fețele lor se citea curiozitatea și nerăbdarea, iar Cristina le-a povestit motivul pentru care i-am adunat laolaltă și le-a împărțit cărțile. 

Cum am plantat dragostea pentru lectură într-un sat clujean alături de My Secret Land și poveștile lor personalizate (4)Atmosfera a fost plină de entuziasm și căldură încă de la început, când fiecare copil își răsfoia cărticica și împărtășea primele impresii despre poveștile primite. Însă momentul cu adevărat memorabil și plin de bucurie a fost apariția surprinzătoare a Somnului – mascota My Secret Land și unul dintre îndrăgitele personaje din povestea personalizată „Noaptea în care Somnul a dispărut”. 

Copiii au strigat entuziasmați numele personajului, iar o prezență jucăușă și plină de culoare a apărut, aducând un val de zâmbete și exclamații de uimire în toată clasa.

Cum am plantat dragostea pentru lectură într-un sat clujean alături de My Secret Land și poveștile lor personalizate (10) Cum am plantat dragostea pentru lectură într-un sat clujean alături de My Secret Land și poveștile lor personalizate (13)

Ai avut vreodată coșmaruri?

Tu dormi și acum?

Somnul, tu ești somnambul? 

Tu ești Somn sau Somon?, au fost câteva dintre întrebările pe care copiii le-au adresat Somnului 🙂.

Gânduri și impresii la final de activitate

Activitatea și interacțiunea directă cu elevii din Vultureni a adus povestirile din cărți la viață și ne-a transformat ziua într-o experiență emoționantă pe care o să ne-o amintim cu drag.

Apariția Somnului nu a fost doar un element de divertisment, ci și o modalitate magică de a consolida legătura dintre copii și poveștile personalizate pe care le-au primit. A fost o bună activitate care să le stimuleze imaginația și să ofere momente de amuzament și bucurie pentru toată lumea. 

Cum am plantat dragostea pentru lectură într-un sat clujean alături de My Secret Land și poveștile lor personalizate (14)Cât despre reacțiile copiilor, ele au fost diferite și interesant de privit. Zâmbetele luminoase și privirile lor au reflectat recunoștința și fericirea pe care le-am adus-o, care nu doar că îi va însoți în aventura lecturii, dar va rămâne și o amintire frumoasă. 

Atât pentru ei, cât și pentru noi. După-amiaza petrecută alături de copii mi-a amintit de importanța implicării în comunitate prin astfel de activități și de cât de ușor poți să semeni fapte bune dacă îți deschizi sufletul. Bunătatea zace în fiecare dintre noi, iar noi trebuie doar să o lăsăm liberă și să-i urmăm cursul 🙂.

My Secret Land rămâne un exemplu inspirațional pentru cum o afacere poate deveni un agent de schimb pozitiv în comunitate, iar această acțiune credem noi că este doar începutul unei călătorii continuă spre construirea unui viitor mai luminos pentru copiii din mediile rurale. S-a demonstrat încă o dată că dragostea pentru lectură poate fi cultivată și în comunitățile mai puțin privilegiate prin implicarea activă și inițiative realizate cu dragoste. 

Cum am plantat dragostea pentru lectură într-un sat clujean alături de My Secret Land și poveștile lor personalizate (14)Nu uitați că lectura nu doar sporește abilitățile lingvistice și de comunicare, dar joacă și un rol crucial în stimularea imaginației, dezvoltarea empatiei și construirea abilităților cognitive. Încurajarea lecturii de la o vârstă fragedă nu contribuie doar la dezvoltarea intelectuală, ci și la formarea unor cetățeni responsabili și creativi, pregătiți să facă față provocărilor viitorului. Astfel, fiecare pagină deschisă reprezintă o șansă pentru copii de a descoperi lumi noi și de a-și modela propriul viitor.


Informații despre My Secret Land și poveștile originale în care fiecare copil poate deveni personajul principal dintr-o poveste găsiți pe site-ul oficial, Instagram, Facebook.

Parteneri campanie: Un Dulce de Vlad Mureșan, Daisler Print House, Cărțile pe față, Festivalul Internaţional de Carte Transilvania, Cluj.com – Ghid Local

Foto: Iustin Grigoraș