Locuri romantice în Cluj

de | | 4 Minute

Locuri romantice în Cluj

„Și sufletul? Un abur care trăiește și el și se tot plimbă.”
– Marin Preda

În lungile sau fugarele plimbări prin oraș, permite-ți luxul de a te opri în loc. Orașul poate fi romantic, dacă te lași vrăjit. Iar a ține de mână pe cineva, deși frumos, nu-i o condiție obligatorie pentru a putea savura romantismul anumitor locuri.

Cu-n suflet alături sau în liniște, tu și propria-ți minte, explorează acele câteva locuri romantice în Cluj. Nu sunt multe, dar sunt.

Străzi, parcuri, ziduri

Clasica Cetățuie te așteaptă cu răsărituri și apusuri de soare încântătoare. Îți poți începe și încheia relația de o zi sau de o viață cu orașul, aici, pe Cetățuie. Treptele, băncile și aleile ce străbat Cetatea Norilor sunt martori tăcuți și discreți a numeroase povești de iubire ce s-au înfiripat la Cluj.

Cobori cu picioarele pe pământ și îți lași pașii să te poarte pe aleile Parcului Central, înspre Lacul Chios. Aici poți admira de pe margine frumoasele lebede și rățuștele de pe insulă sau te poți plimba cu barca. De altfel, la Clădirea Casino se oficiază cununii civile, iar foișorul din parc este și el faimos pentru surprinderea unor astfel de momente romantice.

Grădina Botanică e un alt loc ce îmbie la visare și lungi plimbări în natură. Grădina Japoneză, aranjată în stilul tradițional gyo-no-niwa, serele, Grădina Romană sau Turnul de Apă sunt câteva dintre locurile ce emană romantism.

Însă o plimbare sau câteva clipe petrecute pe o bancă pot fi la fel de încântătoare. Parcul Etnografic ne întoarce puțin „la rădăcini”, pentru romanticii cu picioarele pe pământ, în stil tradițional 🙂

parcul etnografic cluj

Știai că avem și în Cluj un pod cu lacătele iubirii?

Este vorba de Podul Elisabeta. Se spune că pe acest pod își dădeau întâlnire, la începutul secolului trecut, soldații din garnizoana de pe dealul Cetățuia cu fetele tinere din oraș. Deși aspectul vizual actual al podului nu inspiră prea mult romantism, povestea locului a rămas în conștiința comună a clujenilor.

Lacătele de pe pod, povești blocate în timp

Dacă vorbim despre străzi romantice, vom da un vot, desigur, străzii Andrei Șaguna. Recent, ne-am îndrăgostit și de strada Arany János, cea de lângă Parcul Central, iar strada Galileo Galilei te transpune într-o altă lume.

Îndrăgostiții de istorie pot parcurge la pas zona vechiului zid al cetății (strada Potaissa, strada Fortăreței, strada Inocențiu Micu Klein), înspre Universitatea Babeș-Bolyai și Biserica Reformată de pe Kogălniceanu, cu un moment de răgaz la Turnul Croitorilor. 

5 locuri „altfel” de văzut în Cluj strada andrei șaguna

Pentru plimbări cu adevărat lungi și romantice, malul Someșului devine prieten de nădejde. De la an la an, Someșul e tot mai prietenos cu cei care aleg să se plimbe pe marginea lui.

8 clujul în 12 luni august 2

Dragostea trece prin stomac

Nu putem să vorbim despre locuri romantice în Cluj și să omitem acele fermecătoare oaze de răsfăț ce-ajută fluturii din stomac să se transforme în sentimente trainice și stabile. Restaurantele din Cluj pot fi spații cu adevărat romantice, mai ales în anumite perioade ale anului. Câteva restaurante și bistro-uri romantice? Iată: Restaurante în Cluj.

Panoramic Cetatuie

Foto: Panoramic Cetățuie | by Iosif Miclăuș

Locuri romantice presărate cu adrenalină sau relaxare

La doi pași de Cluj poți găsi infinite locuri care te vor cuceri și îți vor îmbogăți povestea de iubire.

Cetăți misterioase și ascunse privirilor profane, stânci, lacuri și cascade tumultoase, cărări de munte, păduri în care liniștea domnește, rezervații naturale – dacă e să fim sinceri, sinceri – ele sunt marea noastră iubire.

Totuși, cum nu putem rătăci la nesfârșit prin lume, am căutat și am găsit câteva locuri speciale, în apropiere de Cluj. Amintim de Wonderland Cluj Resort, cu centrul spa, restaurantul cu un design inedit, centrul de echitație și… balonul cu aer cald! Da, poți să zbori cu adevărat 🙂

zbor balon cu aer cald wonderland cluj

Iar dacă munții nu îți dau pace, vara, dragostea pentru natură te va purta prin minunații Apuseni… Pentru simple plimbări în natură, fără prea multe complicații, clujenii au Făgetul și Feleacul aici, aproape.

Totuși, fiecare dintre noi interiorizăm astfel de locuri în mod diferit. Câte suflete plimbărețe, atâtea moduri diferite de a simți un loc, am zice.

Pentru tine, care e cel mai romantic loc din Cluj (oraș sau județ)?

Iulia Marc, redactor Cluj.com
Foto: Cluj.com, Lucian Nuță, Marius Neag, Flegner Călin, Mihail Onaca, Pataki Ciprian, Iosif Miclăuș