Plimbari cu barca

Parcul Central Cluj

Parcul Central ,,Simion Barnutiu” sau Parcul Mare, asa cum mai este el numit, este o adevarata oaza de relaxare pentru clujeni, precum si unul dintre obiectivele turistice aflate, de obicei, pe lista celor care viziteaza Clujul. Delimitat de Cluj Arena la vest, Teatrul Maghiar de Stat la est, Somesul Mic la nord si strada Cardinal Iuliu Hossu la sud, parcul reprezinta unul dintre principalele spatii verzi din zona centrala a orasului, acoperind o suprafata de cca. 13 hectare.

Istoria parcului se intinde pe o perioada de peste 185 de ani, fiind inscris, incepand cu anul 2010, pe lista monumentelor istorice din judetul Cluj, elaborata de Ministerul Culturii si Patrimoniului National din Romania.

Numit candva ,,Parcul Poporului”, parcul este intr-adevar asimilat in constiinta comuna ca fiind ,,al nostru”, al clujenilor. In ultimii ani, in cladirea Casino-ului sau pe aleile parcului se organizeaza evenimente culturale sau recreative, fapt ce a dus la o schimbare pozitiva si binevenita in atmosfera parcului.

Fie ca participi la evenimente, fie ca vara te relaxezi in preajma lacului si, eventual, te plimbi cu barca, fie ca te retragi pe o bancuta si profiti de linistea si protectia batranilor copaci, fie ca, iarna, in zilele cu ninsoare, te pierzi fascinat pe alei feerice, rupte dintr-un basm parca, Parcul Central pare nemuritor. Ne asteapta zi de zi, mereu rabdator, sa ii trecem pragul, sa ne lasam adapostiti de el.

Scurt istoric:

1827 – moment de referinta – Asociatia de Binefacere a Femeilor inchiriaza terenul neamenajat, dorind sa creeze un loc recreativ.
1830 – Deschiderea parcului catre public, avand initial numele Nepkert (Parcul Poporului).
1860 – Ingrijirea parcului este preluata de Comisia Parc, presedintele acesteia fiind contele Imre Miko.
1862 – Infiintarea Corului Tinerilor Comercianti din Cluj care, sub dirijorul de opera Bela Stoger, obisnuia sa cante seara pe malul lacului.
1865 – Ingrijirea parcului este preluata de Asociatia Parcului care a organizat aleile, a sapat lacul si a construit pavilionul de muzica.
1871 – Lacul este inchiriat de Asociatia de Patinaj.
1874 – Construit dupa planurile arhitectului Henrik Zimmermann, a fost deschis Teatrul de Vara, astazi sediul Teatrului Maghiar de Stat.
1877 – Asociatia de Patinaj construieste un pavilion de lemn pe insula din mijloc.
1896 – 1897 – Au fost construite pavilionul de patinaj si chioscul, ambele proiectate de arhitectul clujean Lajos Pakey.
1900 – In noua cladire de langa parc, proiectata de catre arhitectul Ignac Alpar, incepe sa functioneze Scoala Superioara pentru fete De Gerando. Astazi cladirea adaposteste Facultatea de Chimie din cadrul Universitatii Babes-Bolyai.
1960 – Incepand cu acest an, in parc se vor afla statuile unor personalitati celebre: Antonin Ciolan, George Cosbuc, Liviu Rebreanu, Octavian Goga, Sigismund Toduta.
1989 – Dupa acest an, parcului i se atribuie denumirea de Parcul Central ,,Simion Barnutiu”.
2010 – Inscrierea parcului pe lista monumentelor istorice din judetul Cluj, elaborata de Ministerul Culturii si Patrimoniului National din Romania.
2011 – In timpul mandatului primarului Sorin Apostu, a avut loc betonarea aleilor, dar si distrugerea mai multor copaci seculari, fapt ce a starnit nemultumiri si proteste din partea mai multor clujeni.

photos: Stefan Levente Manaszes, Lucian Nuță

Informatii de contact

Aceasta locatie nu are date de contact deoarece proprietarul nu a revendicat acest anunt. Daca sunteti proprietarul acestei afaceri si doriti sa aveti drepturi depline la acesta locatie (adaugare poze, date de contact, descriere si altele), va rugam sa ne contactati.

Va multumim!

User Reviews

{{ reviewsOverall }} / 5 Utilizatori (0 voturi)
Rating0
Scrie o recenzie

Ultimele Articole

Toamna clujeană

Noi ne-am cunoscut într-o toamnă. Eu şi Clujul. Atunci l-am…

Toamna in Cluj

Toamna in Cluj Toamna este anotimpul emoţiilor, anotimpul în care…

Vara la Cluj

Vara la Cluj Imi amintesc de copilarie, cand stateam pe…