Toamna clujeană

de | | 2 Minute

Noi ne-am cunoscut într-o toamnă. Eu şi Clujul. Atunci l-am privit pentru prima dată, de după geamurile unui taxi se deschidea o altă lume. O lume complet diferită de tot ce trăisem până la acel octombrie.
…Nu iubeam toamna, nu înainte.  Toată melancolia şi liniştea ei mă făceau să mă simt mică, lipsită de vreun fel de substanţă vitală. Clujul urma să le schimbe pe toate, să-mi aranjeze frunze ruginii pe rafturile sufletului. Să integreze deopotrivă nostalgie şi energie tomnatică. Pentru că aici anotimpul sensibilităţii şi culorii e altfel, unic. Că am putea afirma  existenţa unei toamne specific clujene.

Cum e toamna clujeană? Bănuiesc că fiecare ardelean, student sau turist a simţit-o în felul său. Oraşul ăsta e atât de cosmpolit, atât de diferit, atât de plin de suspans  tânăr şi creator. E de ajuns să ieşi în centru ca să descoperi diversitatea de porturi, zâmbete, preocupări şi să-ţi dai seama că, cu toate astea, fiecare se simte în largul lui. La fel e şi cu toamna – se schimbă de la un capăt al oraşului la altul, de la generaţie la generaţie şi până la urmă, de la un suflet la celălalt.Totuşi extremele în Cluj par să se completeze mult prea bine. Nostalgia obişnuită de   octombrie cu entuziasmul studenţesc neobosit. Seri de jazz în cafenele şi petreceri în cluburi de fiţe. Mersul agitat de la Haşdeu în centru, din centru la facultăţile înşirate în tot oraşul şi ambuteiajele de dimineaţă.

Reînvie după vara redusă la un fel de pustiu. Am impresia că toamnă e de fapt o altă primăvară pentru acest oraş juvenil.  Pentru că  aduce odată cu trenurile pline de studenţi, ambiţie, inocenţă şi dorinţa de a lăsa ceva în urmă. Pe străzile cu aromă medievală se nasc mii de vise, în Parcul Central înfloresc primele iubiri, forfotă la târgul din Piaţa Muzeului. Apoi Casa de Cultură se umple de evenimente, teatrul de spectatori, amfiteatrele de cursuri. Şi ce dacă Clujul nu e în stare să le îndeplinească pe toate, visele ?! Şi ce dacă mulţi dintre noi sunt doar în trecere pe aici?! Şi ce dacă în curând ne vom reîntoarce în localităţile natale sau vom înainta spre Vest?! Trăim clipa, restul sunt detalii.
Toamna în Cluj e mai mult decât un anotimp, e o stare.

Un articol de Marcela Cucereanu

Foto: Monica Chirila