Frumoasele clădiri de lângă Parcul Central

de | | 4 Minute

Frumoasele clădiri de lângă Parcul Central

O străduță scurtă și boemă din Cluj înșiră niște clădiri ca niște mărgele în calea celor ce-și ridică privirile din rutina cotidiană.

Ai drum spre centru, dar te poartă pașii înspre parc… Îți fug ochii după frumuseți și observi copacul secular, falnic străjer al parcului. Picioarele ți-o iau înainte, te apropii de minunatul arbore. Trebuie să mergi spre centru, oricum.

Însă când deschizi ochii, începi să vezi. Dincolo de copac, te așteaptă o lume la fel de boemă precum Parcul, o dovadă că omul își poate „construi” viața într-o plăcută armonie cu natura.

frumoasele clădiri de lângă parcul central

De aici încolo, începe strada Arany János. E strada pe care se află Facultatea de Chimie și Inginerie Chimică UBB – așa o știu studenții. Strada pe care cauți vreun loc de parcare când ai treabă în zonă – așa o știu șoferii. De-acum, pentru noi e strada pe care se află frumoasele clădiri de lângă Parcul Central. Clădiri vechi, boeme, cu un aer aparte. Am parcurs străduța în pași molcomi, cu oprire la fiecare casă, fiecare clădire.

Ni s-au înșirat ca niște mărgele, etalându-și frumusețea ce și-o poartă cu ele de zeci de ani.

Numărul 21

Intrarea în clădire e încadrată de pomi cu frunze căzute pe aleea ce duce la intrare. Ne plac ferestrele centrale de la etajul al II-lea, ușa masivă de lemn de la intrare și ghivecele cu flori de la balcoane, care dau o pată de culoare clădirii.

Clădirile frumoase - numarul 21

Numărul 19, casa cu turn

Mai înaintezi pe stradă și zâmbești zărind casa cu turn. Pare un castel de mici dimensiuni. Motivul turnului se repetă și la intrarea în clădire. De apreciat din nou formele diversificate ale ferestrelor, vin din niște timpuri în care obsesia pentru repetiție și simetrie nu își avea locul.

Clădirile frumoase - numarul 19 (1)

Numărul 17, casa în care a trăit Onisifor Ghibu

Timp de 19 ani, în perioada 1921 – 1940, în casa de pe str. Arany János, la nr. 17, a trăit ilustrul pedagog și profesor universitar Onisifor Ghibu. Acest fapt simplu îl afli de pe plăcuța de la intrarea în clădire. De-am putea răsplăti oamenii și altfel, oameni care și-au sacrificat viețile personale pentru binele societății. Pentru idealuri pe care noi, azi, le trăim poate prea inconștient…

frumoasele clădiri de lângă parcul central onisifor ghibu

frumoasele clădiri de lângă parcul central onisifor ghibu

Numărul 15

Pe-acum, ochii deja-ți sunt însetați de poezie, istorie și frumos. Strada își continuă șirul de clădiri-mărgele… Te întrebi cum s-au adunat atâtea comori urbane, arhitecturale, pe-o străduță atât de mică. Cu parcul într-o parte și toamna pe alei, admiri și casa de la nr. 15.

Clădirile frumoase - numarul 15

Numărul 13, casa în care s-a născut Sinor Denis

Admirând și casa de la nr. 13, afli că aici s-a născut „savantul părinte al studiilor altaistice, istoric, filolog, orientalist, Membru fondator al Permanent International Altaistic Conferences (PIAC), Sinor Denis.” Încă o personalitate distinsă are legături cu această frumoasă stradă de lângă Parcul Central. Clădirea pare o idee mai sobră decât celelalte, inedită în felul ei, mai ales datorită ușii de la intrare. Aspectul îi este îndulcit de frunzele copacilor din jur și de plantele din ferestre.

Clădirile frumoase - numarul 13

Numărul 11, Facultatea de Chimie și Inginerie Chimică

Nu-i musai să fi fost student aici. E foarte probabil ca măcar un curs să îl ții în amfiteatrul de la Chimie. Clădirea ne e oricum tuturor familiară. E emblematică și recunoscută pentru vecinătatea ei cu Parcul Central. De când cu plimbarea liniștită pe strada Arany János, parcă o apreciezi mai mult…

Clădirile frumoase - numarul 11

Numărul 9

Lași în urmă facultatea și începi să vezi agitația urbană. Doar mașinile parcate sau aflate în căutarea unui loc de parcare îți mai aminteau că ești în secolul vitezei. La numărul 9 pare a fi ultima clădire boemă a străzii…

Clădirile frumoase - numarul 9

Numărul 7 (sau 5)

Înainte de a te avânta spre miezul traficului urban, mai ridică o dată privirile. Un simpatic balcon îți amintește că lucrurile simple se pot găsi în cele mai neașteptate „colțuri” de străzi, de lume… 🙂

Clădirile frumoase - numarul 5Text: Iulia Marc, redactor Cluj.com
Foto: Béla Balla