Array
(
  [overall] => 0
  [count] => 0
  [criteria] => Array
    (
      [0] => 0
    )

  [reviews] => Array
    (
    )

)
Grădina Botanică „Alexandru Borza”-1 Ofertă City Card în aceasta locație: 1+1 La Gradina Botanica din Cluj beneficiati de oferta 1+1 ,,Hai cu un prieten la Gradina Botanica!''. La un bilet cumparat, al doilea il primiti gratuit cu City Card, la fiecare vizita! Include si vizitarea Muzeul Botanic UBB, precum si vizitarea serelor. Află mai multe

Gradina Botanica din Cluj este o institutie stiintifica, didactica si educativa, subordonata Universitatii Babes-Bolyai. Bazele acestei prestigioase institutii au fost puse de catre profesorul Alexandru Borza in 1920 . Pe o suprafata de 14 ha, pe un teren cu configuratie variata, potrivit pentru cresterea si dezvoltarea plantelor de pe diferite continente, sunt cultivate circa 10.000 de categorii specifice.

Gradina Botanica din Cluj este impartita in mai multe compartimente:

 • Ornamental – Gradina Botanica din Cluj gazduieste, in functie de sezon, multitudinea speciilor si varietatilor de plante care au calitatea de a fi, prin excelenta, decorative. Peste 120 de taxoni de lalele, zambile, branduse, narcise, sunt prezente aici in fiecare primavara. In sezonul estival, sectorul ornamental este populat de circa 350 de varietati de trandafiri , precum si de speciile si varietatile florilor de gradina, cunoscute si cultivate peste tot in lume, ca plante decorative. Sunt prezente aici peste 200 de taxoni de Tagetes, Zinnia, Callistephus, Petunia, Dahlia, Canna, Gladiolus, Ocimum, Verbena, Ipomoea si atatea altele.
 • Fitogeografic  – Orientul este reprezentat de gradina japoneza aranjata in stilul traditional “gyo-no-niwa” care cuprinde elemente de peisaj specifice. Flora din tara noastra este, de asemenea, foarte bine reprezentata pentru toate regiunile geografice: campia si podisul transilvan, zona Banatului, vegetatia munţilor Carpati, zona Moldovei si Olteniei, litoralul Marii Negre. O atractie deosebita este si gradina romana, cunoscuta si sub denumirea de gradina lui Pliniu, dominata de statuia zeitei Ceres si incadrata de doua sicrie veritabile descoperite in vechiul oras roman Napoca. Aici pot fi intalnite plante care se cultivau in orasele romane dar si in gradinile taranilor din Dacia Traiana, a caror denumire stiintifica poate fi regasita in denumirea populara a unor plante de la noi.
 • Sistematic – unul dintre cele mai importante compartimente din Gradina Botanica acoperind o suprafata de 4 ha si cuprinzand cele mai importante familii de plante. De asemenea, gradina beneficiaza de doua sere in care se cultiva plante din zona ecuatoriala, tropicala, subtropicala si care sunt importante pentru activitatea de cercetare. Complexul mare de sere, cuprinde sase compartimente: sera cu plante acvatice, sera cu palmieri, sera cu vegetatie din zona mediteraneana si Australia, sera cu plante suculente, cu bromaliacee, sera cu ferigi si orhidee.
 • Economic – acest sector grupeaza plantele dupa modul lor de utilizare in: plante alimentare, tehnice, furajere, melifere si tinctoriale.
 • Medicinal – continuand traditia primelor gradini botanice care erau mai ales gradini de plante medicinale, Gradina Botanica din Cluj detine un sector al plantelor medicinale. Aici se cultiva atat plante de leac traditionale, utilizate de poporul roman, cat si cele cuprinse in Farmacopeea Romana.

In cadrul gradinii mai exista două zone de interes general: Herbarul si Muzeul botanic. Herbarul conţine 655.000 de coli din toata lumea, cu valoare stiintifica deosebita si care sunt mereu la dispozitia studentilor si a cercetatorilor din Romania si din strainatate.

Website

Orar Gradina Botanica:
 Luni – Duminica: 08:00 – 20:00

Orar Sere: 

15 octombrie – 7 aprilie: serele sunt deschise între 9:00 – 16:00, Ultimii vizitatori intră la 15:45
8 aprilie – 14 octombrie: serele sunt deschise între 9:00 – 18:00, Ultimii vizitatori intră la 17:45
Serele sunt închise în prima zi de luni din fiecare lună.

Taxa de intrare pentru adulti*: 10 lei
Taxa de intrare pentru copii (peste 5 ani), elevi, studenti de la alte universitati, pensionari si seniori: 5 lei
*Accesul este gratuit pentru studentii si angajatii U.B.B., pe baza carnetului de student si a legitimatiei de serviciu, copiii sub 5 ani si persoanele cu dizabilitati.

Contact:
Str. Republicii, nr. 42
Telefon: 0264 592 152
Email: gradina.botanica@ubbcluj.ro

IMPORTANT: Oferta City Card este valabila incepand cu data de 1 martie 2016. 

fotografie sus: Iulia Iancu

Informatii de contact

Aceasta locatie nu are date de contact deoarece proprietarul nu a revendicat acest anunt. Daca sunteti proprietarul acestei afaceri si doriti sa aveti drepturi depline la acesta locatie (adaugare poze, date de contact, descriere si altele), va rugam sa ne contactati.

Va multumim!

Locație

User Reviews

0 Utilizatori (0 voturi)
Rating0
Scrie o recenzie

Array
(
  [0] => WP_Post Object
    (
      [ID] => 10839
      [post_author] => 6
      [post_date] => 2013-09-16 11:46:38
      [post_date_gmt] => 2013-09-16 08:46:38
      [post_content] => Arome de Cluj

Este greu de încadrat Clujul într-o definiţie. Pentru aceasta ar trebui să-i atribui nişte adjective, o senzaţie, o culoare, un miros, câţiva oameni şi o stare de spirit. Însă multe dintre aceste atribute nu pot fi integrate în aceiaşi frază.

Voi face în felul următor. Îl voi defini ca întoarcere şi astfel voi încerca să-i atribui adjectivele necesare. Nu ştiu ce înseamnă pentru alţii, căci poate fi definit în multe moduri. De aceea şi spuneam că graniţele sunt greu de pus în cazul de faţă, aducând mai degrabă o limitare decât o explicaţie.
Aşadar întoarcere. Momentan, Clujul înseamnă întoarcere pentru mine, deoarece este toamnă şi toamna îmi marchează revenirea în Cluj. În fiecare an regăsesc cu drag acelaşi oraş frumos, cu frunzele deja arămite, cu Parcul Central pierzându-şi verdele puternic în faţa exploziei de culori din gama roşului aprins, cu Cetăţuia desfrunzindu-se.

Vine vremea ceaiurilor prin localurile din Cluj. A vinului fiert, a trenciului, a eşarfelor, a cizmelor înalte, a nuanţelor de portocaliu, a dorului de mare şi a ploilor cu soare... Străzile Clujului se animează de o altfel de lume, ce trece spulberând frunzele risipite în graba lor. Oraşul se îmbracă în frunze şi culori.
Clujul este frumos din ceainării. Şi ceaiul mai dulce şi mai cald. Prin ferestre, soarele de afară pare mai puternic. Iar aromele ceaiului îţi încălzesc trupul şi sufletul.

Pentru cei care nu înţeleg destul de bine ce vreau să spun, le recomand o plimbare prin grădina botanică, pentru a sărbătorii toamna. Să-şi uite pentru un moment programul aglomerat, să privească cerul şi să dea atenţie petelor de culoare ce îmbracă frunzele copacilor. Să lase vântul să le mângâie faţa şi să culeagă o frunză galbenă de arţar, ca simbol al toamnei care a venit.

Acestea toate inseamna Clujul. Iar pentru cei care nu iubesc toamna, Clujul are de asemenea alternative. Te poţi oricând închide într-o ceainărie, printre arome de migdale, scorţişoară şi vin fiert. Să uiţi ca afară este o lume care trăieşte, pulsează, să uiţi că a căzut burniţa şi dimineaţa copacii sunt plini de chiciură. Poţi să stai la adăpostul ceaiului fierbinte şi să aştepţi primăvara..

Un articol de Ghejan Alexandra

Foto: Fazakas Emese
      [post_title] => Arome de Cluj
      [post_excerpt] => 
      [post_status] => publish
      [comment_status] => open
      [ping_status] => open
      [post_password] => 
      [post_name] => arome-de-cluj
      [to_ping] => 
      [pinged] => 
      [post_modified] => 2013-09-16 11:46:38
      [post_modified_gmt] => 2013-09-16 08:46:38
      [post_content_filtered] => 
      [post_parent] => 0
      [guid] => http://cluj.com/?post_type=articole&p=10839
      [menu_order] => 0
      [post_type] => post
      [post_mime_type] => 
      [comment_count] => 1
      [filter] => raw
    )

  [1] => WP_Post Object
    (
      [ID] => 10834
      [post_author] => 6
      [post_date] => 2013-09-16 11:55:17
      [post_date_gmt] => 2013-09-16 08:55:17
      [post_content] => Ce e Clujul? Vă spun eu: Clujul e totul, e cel mai frumos oraş pe care îl are Transilvania sau mai bine spus România, e toată agitaţia de la 7,30 până la 8 dimineaţa din jurul şcolilor centrale, toată forfota ce parcă nu se mai termină niciodată de pe Eroilor, toată liniştea pe care o găseşti în Grădina Botanică sau chiar toată dragostea care pluteşte în aer în Parcul Central şi care este animată de  suavele lebede de pe lacul Chios.

Oraşul comoară este un punct de intersecţie între generaţii, mentalităţi şi culturi diferite. Astfel,  în oraş  găseşti de toate:  de la absolut toate tipurile de mâncare, trecând foarte uşor de la mâncarea coreeana la varza a la Cluj, la absolut toate categoriile de oameni… Cu siguranţă şi tu ai un prieten român – ungur –rrom cu care te înţelegi de minune şi cu care  îţi pierzi majoritatea weekend-urilor pe Piezişa. În acest oraş găseşti atâta eleganţă, atâţia oameni frumoşi de la care ai doar de învăţat încât nu are cum să treacă o zi din viaţa ta petrecută în  oraşul de pe Someş fără să schiţezi un zâmbet veridic.

Clujul e totul iar acest tot este reprezentat de aceşti oameni ,,faini’’, cu mult bun simţ, care ştiu să se oprească 3 minute din fuga lor continuă de dimineaţa până seara pentru a cumpăra nişte flori de la bătrânica draguţă şi puţin îngheţată de gerul toamnei care tocmai a venit. Dacă la acest ,,tot’’ adunăm toate clădirile vechi de zeci de ani, poate chiar sute din Centrul Vechi rezultă cel mai frumos, misterios şi primitor oraş. Un oraş care nu duce lipsă de nimic: ai cele mai bune universităţi din ţară, cele mai impunătoare catedrale, cele mai misterioase străduţe înguste şi cea mai splendidă panoramă nocturnă a unui oraş (văzută de pe Feleac).  Un singur lucru ne lipseşte şi asta trebuie să recunoaştem: câinii maindanezi! Dar uiţi repede de acestă ,,problemă’’ când te plimbi pe malul Someşului alături de  fiinţa iubită şi vezi în reflecţia apei bijuteria de stadion a Clujului.

Astfel, trebuie să preţuim acest ,,tot’’ al nostru, al clujenilor în special şi al românilor  în general şi să-i aducem şi pe alţii în acest univers de basm numit Cluj.

Un articol de Mălina Prunduş

Sursa foto: www.ftr.ro
      [post_title] => Clujul e totul şi totul e în Cluj
      [post_excerpt] => 
      [post_status] => publish
      [comment_status] => open
      [ping_status] => open
      [post_password] => 
      [post_name] => clujul-e-totul-si-totul-e-cluj
      [to_ping] => 
      [pinged] => 
      [post_modified] => 2013-09-16 11:55:17
      [post_modified_gmt] => 2013-09-16 08:55:17
      [post_content_filtered] => 
      [post_parent] => 0
      [guid] => http://cluj.com/?post_type=articole&p=10834
      [menu_order] => 0
      [post_type] => post
      [post_mime_type] => 
      [comment_count] => 6
      [filter] => raw
    )

  [2] => WP_Post Object
    (
      [ID] => 11902
      [post_author] => 6
      [post_date] => 2013-10-16 13:05:16
      [post_date_gmt] => 2013-10-16 10:05:16
      [post_content] => Dependent de Cluj

De ce iubim Toamna? De ce iubim Clujul? De ce iubim Clujul Toamna? Simplu: pentru că aceste două elemente se întrepătrund armonios iar dacă vreţi să vedeţi rezultatul acestei simbioze perfecte vă invit să vizitaţi oraşul de pe Someş în oricare zi de toamnă! Deci  grăbiţi-vă, timpul este limitat altfel  riscaţi să prindeţi Clujul îmbrăcat în haine albe.  Iubim Toamna pentru că este cel mai colorat, cel mai magic şi cel mai sensibil anotimp, pentru că fiecare frunză se transformă ,oarecum, într-o floare, pentru că e anotimpul permanenţei şi al schimbării în acelaşi timp. Iar Clujul îl iubim pentru simplul fapt că este Cluj, mirificul nostru oraş care nu mai are nevoie de nici o descriere.

De ce ne mai place Toamna, mai ales Toamna în Cluj? Pentru că acest anotimp ne mai dă miliarde de motive pentru a iubi oraşul nostru. Acest anotimp este caracterizat de calm şi linişte sufletească, păi noi ardelenii nu ne mândrim că suntem cei mai calmi şi civilizaţi din România ?! Cum poţi să fii altfel când vezi Cazinoul în umbra nopţii sau întunericul misterios de pe pietonale înguste din central vechi?!

Clujul îşi reia viaţa normală odată cu sosirea Toamnei, mai exact odată cu sosirea şcolarilor şi a studenţilor care colorează şi mai mult viaţa de zi sau de noapte din cluburi sau terase. Cele mai bune cărţi citite sau cele mai bune sinteze pentru şcoală sunt făcute pe o bancă din Gradina Botanică înconjurat de pestriţul covor de frunze. Cele mai reuşite plimbări cu familia sunt făcute în Parcul Central pentru că bătrânul nostru parc încă îţi oferă posibilitatea să aduni castane împrună cu tatăl, fiul sau, de ce nu, persoana iubită! Să nu mai spun de seara cu totul şi cu totul specială pe care o ai atunci când te plimbi pe malul Someşului şi te prinde o ploaie liniştitoare şi bogată de octombrie! Satisfacţia este maximă atunci când priveşti de pe Cetăţuie cerul înstelat şi vântul îţi răscoleşte cele mai adânci simţiri!

Acest anotimp, Toamna, poate anotimpul tău preferat, te face să vezi altfel acest loc, acest oraş. Toamna îţi dă o mie de motive să iubeşti Clujul, să fii pur şi simpul dependent de Cluj. Dependent ca şi de cafeaua de dimineaţă sau de ţigara de după o ceartă, dependent de o carte bună sau de un prieten drag, dependent de aerul de oraş occidental dar şi de aerul său misterios la care noi, clujenii, sau tu, drag turist, contribui, păstrându-l mereu proaspăt şi mereu, simţindu-te acasă.

Un articol de Mălina Prunduş

Foto: razvee.com
      [post_title] => Dependent de Cluj
      [post_excerpt] => 
      [post_status] => publish
      [comment_status] => open
      [ping_status] => closed
      [post_password] => 
      [post_name] => dependent-de-cluj
      [to_ping] => 
      [pinged] => 
      [post_modified] => 2013-10-16 13:37:52
      [post_modified_gmt] => 2013-10-16 10:37:52
      [post_content_filtered] => 
      [post_parent] => 0
      [guid] => http://cluj.com/?post_type=articole&p=11902
      [menu_order] => 0
      [post_type] => post
      [post_mime_type] => 
      [comment_count] => 17
      [filter] => raw
    )

  [3] => WP_Post Object
    (
      [ID] => 5901
      [post_author] => 6
      [post_date] => 2013-05-16 14:07:36
      [post_date_gmt] => 2013-05-16 11:07:36
      [post_content] => Pulsul orasului Cluj nu se poate descrie in cuvinte, se simte ca atare sau se asculta prin pasarile care misuna prin parcul central sau Gradina Botanica.

Sunt mai mult ca sigur ca in fiecare om care a trecut prin acest oras a ramas ceva frumos, ceva viu si anume sentimentul acela de tinerete eterna, plimbandu-ma pe strazile orasului simt ca sunt una cu el, ma regasesc in fiecare straduta pavata acum cateva sute de ani, cladirile, unele vechi unele noi toate combinate intr-o armonie deosebita, am curajul sa marturisesc urmatorul lucru: Cluj Napoca e un oras de artisti, un oras in care nu poti sa nu te intalnesti cu ospitalitatea locuitorilor sau din contra, cu surprinderea de pe fata turistilor veniti cu zecile poate chiar sutele de mii anual sa viziteze aceste locuri superbe, cu energia studentilor care petrec in zilele de vara pana ce se ridica soarele peste umbrelele teraselor, cu intelepciunea batranilor orasului cu care daca intri in vorba nu pleci fara cateva povesti despre locurile acestea pline de istorie, rostite cu o blandete si cu un accent tipic ardelenesc.

Daca se intreaba cineva de ce sunt asa mandru si imi spune ca nu toate sunt "roz" la Cluj, ca sunt si lucruri la care mai trebuie muncit, le raspund mereu ca doar prin munca poti sa te ridici, doar cu ajutorul atator personalitati istorice ale Romaniei care au fost Clujeni aceste strazi sunt acum pline de povesti de istorie pe care ai vrea sa le asculti zi si noapte, sunt sigur ca asa in stilul nostru, incet dar sigur, ne indreptam catre fruntea oraselor Europene.

Iubesc sa ma trezesc dimineata sa ma plimb la pas prin oras doar sa-l ascult, sa-l simt, sa-i iau pulsul asa cum este el, cu bune si cu rele, imi va ramane in suflet oriunde as pleca pe mapa-mond.

Un articol de Moga Mihai Florin
      [post_title] => Pulsul orasului Cluj
      [post_excerpt] => 
      [post_status] => publish
      [comment_status] => open
      [ping_status] => open
      [post_password] => 
      [post_name] => pulsul-orasului-cluj-2
      [to_ping] => 
      [pinged] => 
      [post_modified] => 2013-05-23 18:30:13
      [post_modified_gmt] => 2013-05-23 15:30:13
      [post_content_filtered] => 
      [post_parent] => 0
      [guid] => http://cluj.com/?post_type=articole&p=5901
      [menu_order] => 0
      [post_type] => post
      [post_mime_type] => 
      [comment_count] => 0
      [filter] => raw
    )

  [4] => WP_Post Object
    (
      [ID] => 38295
      [post_author] => 4
      [post_date] => 2015-03-19 16:18:18
      [post_date_gmt] => 2015-03-19 14:18:18
      [post_content] => 

Parteneriat important Cluj.com - Universitatea Babes-Bolyai

Ii anuntam cu mare drag pe detinatorii de City Card, precum si pe cei care sunt interesati de dinamica vietii culturale si educationale din Cluj, faptul ca s-a incheiat contractul de colaborare intre Asociatia Clujul Vazut Altfel - Cluj.com si Universitatea Babes-Bolyai.

Este vorba de un contract strategic prin care ne dorim sa dezvoltam si mai mult ideea principala a acestui proiect, si anume sa promovam cat mai eficient, intr-o maniera axata pe concret si activ, institutiile culturale ale Clujului, evenimentele care pun in valoare ce are orasul mai de pret, locurile care merita cu adevarat vizitate.

Cluj-Napoca are multe comori ascunse care merita sa fie descoperite atat de turisti, cat si de clujeni! De exemplu, stiati ca la Cluj exista o colectie unica in Romania de pe vremea cand Transilvania era ,,sub ape''? Sau ca aici exista singurul cuib cu oua de dinozaur din Romania care a fost pastrat in pozitia sa initiala (cea de acum 65 milioane de ani) sau ca avem singura colectie de meteoriti din tara?

Aceste comori ale Clujului merita cu adevarat sa fie cunoscute de comunitate, de clujeni in primul rand. Toti suntem obisnuiti sa vizitam muzeele in alte orase, iar prin colaborarea de fata vrem sa va incurajam sa descoperiti minunatele exponate pe care muzeele din Cluj le adapostesc cu grija. Sa le pretuim, sa le valorificam, sa le spunem apoi si altora despre ele.

Colaborarea vizeaza cele 6 muzee care apartin de Universitatea Babes-Bolyai. Fiecare detinator de City Card va beneficia de 4 intrari gratuite / an  la aceste muzee. Cele 4 cupoane cu intrari gratuite la muzeele UBB vor putea fi folosite la alegere, la oricare dintre cele 6 muzee UBB.

*Update: Cupoanele pot fi folosite si pentru intrarea la Gradina Botanica (datorita faptului ca intrarea la Muzeul Botanic coincide cu intrarea in gradina). Detinatorii de City Card care doresc sa beneficieze de aceste 4 intrari gratuite la muzeele UBB sunt rugati sa solicite invitatiile aici. Veti primi pachetul de cupoane care include intrarile gratuite la toate muzeele din Cluj incepand de saptamana viitoare, de la sediul nostru. Cei care ati primit deja un astfel de pachet pentru intrarile la celalalte muzee, va rugam sa ne contactati pentru a le primi si pe cele valabile la muzeele UBB. 

meteorit cluj1. Muzeul de Mineralogie Program: Marti - Vineri: 11:00 - 14:00 Contact: Dr. Luminita Zaharia E-mail: luminita.zaharia@ubbcluj.ro Str. M. Kogalniceanu, Nr. 1 Tel: +40 0264 405 300 int. 5121 Tel: 0726-329491 sau 0747-452098 Fax: +40 0264 591 906

2. Muzeul Botanic si Gradina Botanica

muzeele ubb muzeul botanic muzeul universitatiiStr. Republicii, nr. 42 (Parterul Institutului Botanic din Gradina Botanica “Al. Borza”)

Program: Marţi şi Joi: 10:00 - 13:00

3. Muzeul Universitatii

Program de vizitare: Luni - Vineri: 9:30 - 13:30 Adresa: str. Mihail Kogalniceanu nr. 4 , Cluj-Napoca Persoană de contact: Dr. Ana-Maria Stan Telefon: 00-40-264-591471 Email: ana.stan@ubbcluj.ro

4. Muzeul de Paleontologie si Stratigrafie

Pentru vizitarea muzeului este necesară programarea în avans. Adresa: Clădirea Centrală a Universităţii Babeş-Bolyai (Str. M. Kogălniceanu nr.1), Catedra de Geologie-Paleontologie. cuib cu oua de dinozaur

5. Muzeul de Zoologie

muzeul zoologic cluj napocaLa Muzeul Zoologic se poate ajunge pe jos, venind din centrul oraşului direct pe strada Clincilor nr. 5-7, urcând până la baza complexului studenţesc ,,Haşdeu’’, unde se află clădirea Facultăţii de Biologie. Muzeul se află situat la parter.

Adresa: Str. Clinicilor nr. 5-7 Cluj-Napoca Telefon : 0264.59.57.39, int. 121

Program de vizitare: Marți - Vineri: 10:00 - 16:00 Sâmbata – Duminica: 10:00 - 14:00

6. Vivariu

Program de vizitare: fotografii din clujMarți - Vineri: 10:00 - 16:00 Sâmbata – Duminica: 10:00 - 14:00 Vivariul se găseşte pe str. Clinicilor nr. 5-7, la demisolul Institutului de Zoologie, aripa vestică a clădirii, sub Muzeul de Zoologie. Vom reveni cu noutati in ceea ce priveste colaborarea stabilita, iar intre timp va invitam sa descoperim impreuna aceste minunate colectii si comori pe care Clujul le are!

Echipa Cluj.com

[post_title] => Parteneriat important Cluj.com - Universitatea Babes-Bolyai [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => open [ping_status] => closed [post_password] => [post_name] => parteneriat-important-cluj-com-universitatea-babes-bolyai [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2015-03-20 15:57:47 [post_modified_gmt] => 2015-03-20 13:57:47 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => http://cluj.com/?post_type=articole&p=38295 [menu_order] => 0 [post_type] => post [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw ) [5] => WP_Post Object ( [ID] => 26299 [post_author] => 6 [post_date] => 2014-07-28 17:17:35 [post_date_gmt] => 2014-07-28 14:17:35 [post_content] =>

Grădina Botanică “Alexandru Borza”, Cluj-Napoca

Grădina Botanică din Cluj este locul unde agitația și zgomotul orașului rămân în afara zidului de vegetație. Este locul pe care niciun turist venit în Cluj-Napoca nu ar trebui să-l rateze, grădina botanică fiind locul preferat al clujenilor de petrecere a timpului liber și de a se refugia din calea caniculei din timpul verii. Vizitatorul se poate bucura de o plimbare relaxantă, admirând plante din întreagă lume.

Pe lângă funcția recreativă, Grădina Botanică “Alexandru Borza” este o instituție stiintifică, didactică și educativă, subordonat㠃Universităţii Babeș-Bolyai, constituind și o bază de cercetare pentru studenții facultății de Biologie. Grădina găzduiește Muzeul Botanic, care cuprinde peste 6.900 plante din întreaga lume și cel mai mare ierbar din țară, având aproximativ 650.000 file cu fragmente de plante conservate.

Suprafața de 14 ha, cuprinzând peste 10.000 de plante aduse din întreaga lume este împărțită în mai multe compartimente: ornamental, fitogeografic, sistematic, economic și medicinal.

Sectorul ornamental este zona cea mai dinamică și cea mai colorată a grădinii, cuprinzând în funcție de sezon, plante cu caracter exclusive decorativ.

În cadrul sectorului fitogeografic este prezentată o grădină japoneză cu un pârâu și o pagodă, amenajată astfel încât să redea cât mai fidel atmosfera calmă și meditativă specifică zonei nipone și grădina romană, cunoscută și sub numele de Grădina lui Plinius, dominată de zeița romană, Ceres, care este flancată de două sicrie descoperite în vechiul oraș roman, Napoca. Aici se găsesc plantele care creșteau în orașele și satele romane și chiar și în grădinile din Dacia Romană.

O atracție deosebită o reprezintă complexul format din cele 6 sere. Trei dintre acestea se găsesc în apropierea grădinii romane. În sera acvatică poate fi admirat lotusul de pe Amazon (Victoria Amazonica). Această plantă ocupă o mare parte din bazinul central, populat cu diferite specii de pești. Frunzele sale pot ajunge până la 1,5 m în diametru, putând să susțină greutatea unui copil, iar florile care se formează de primăvara până toamna, durează doar 24 de ore, schimbându-și culoarea de la alb spre roz.

Sera plantelor australiene și mediteraneene cuprinde o colecție de specii de ficus, Araucaria, Casuarina și ferigă australiană arborescentă Alsophila Australis iar sera palmierilor găzduiește peste 80 de specii de palmieri decorative sau cu funcție industrială, provenind din zone precum: Asia, Australia, Japonia, Insulele Canare.

Perioadă de vizitare cea mai potrivită este primăvara spre vara, când grădina este inundată de culoarea și parfumul florilor de pe aleea de la intrare și de florile cactușilor din sere.

Adresa: Strada Republicii nr. 42 Orar: 9-18, 19 (sere: 9-18, vara, 10-17, iarna) Tarif bilet: 4 lei adulții; copiii/studenții 2 lei Fotografierea: 20 lei Telefon: + 4 0264.592.152

(sursa fotografie)

[post_title] => Grădina Botanică “Alexandru Borza”, Cluj-Napoca [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => open [ping_status] => closed [post_password] => [post_name] => gradina-botanica-alexandru-borza-cluj-napoca [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2015-11-06 16:36:28 [post_modified_gmt] => 2015-11-06 14:36:28 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => http://cluj.com/?post_type=articole&p=26299 [menu_order] => 0 [post_type] => post [post_mime_type] => [comment_count] => 1 [filter] => raw ) [6] => WP_Post Object ( [ID] => 11925 [post_author] => 6 [post_date] => 2013-10-16 13:32:01 [post_date_gmt] => 2013-10-16 10:32:01 [post_content] => Toamna la Cluj - Zilele sunt din ce in ce mai scurte, vara a plecat si iata ca printre gandurile si pasii nostrii in lume a venit si toamna. E frig, si simt ca venele mi se inchid. Se duc la somn si ele. Acesta nu este un motiv de a sta in casa, de a sta tolanit pe canapea, e toamna si suntem in Cluj-Napoca. Un oras iubit si spectaculos in oricare dintre anotimpuri. Toamna este un anotimp frumos, dar si romantic daca traiesti in Cluj-Napoca. Terasele isi iau la revedere si te invita in casa lor. In Cluj, fiecare cafea are sentimentul ei, fiecare vodka are vorba ei, fiecare bautura are povestea ei. De ce iubim Clujul si ne place atat de mult indiferent de vreme, stare, anotimp ? Multi m-au intrebat acest lucru si nici nu a trebuit sa stau mult pe gand. Le-am raspuns : "Nu exista cuvantul "nu" in vocabular cand vine vorba de Cluj-Napoca. Plimbate prin el, iar apoi revino cu aceeasi intrebare". Parcul central al Clujului nu doarme nici toamna deoarece incepem plimbarile prin parc adulmecand cu picioarele fiecare frunza ce este cazuta pe jos. E toamna si totul este atat de frumos in Cluj. Nu mai conteaza ca e frig sau nu, fiecare colt al orasului, fiecare straduta te cheama la ea. Nu uitam nici de frumusetea Cetatuii. Miile de frunze ce ti se astern pe haine si te incalzesc cu durerea lor. Toamna, pentru altii e o perioada de hibernare. Toamna pentru noi in Cluj-Napoca e o iubire, pasiune. Dedicam fiecare pas ce il facem acestui oras. Dedicam totul pentru ca facem parte din el. Gradina Botanica e pline de flori tomnatice, poate cele mai parfumate flori din decursul anului. Crede-ma, nu ai cum sa nu iubesti acest oras, nu exista sa nu iti placa toamna. Clujul te incalzeste. Iubeste totul. Un articol de Lumiere Raluca Foto: Florina Caprar [post_title] => Toamna la Cluj [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => open [ping_status] => closed [post_password] => [post_name] => toamna-la-cluj [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2013-10-16 13:36:39 [post_modified_gmt] => 2013-10-16 10:36:39 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => http://cluj.com/?post_type=articole&p=11925 [menu_order] => 0 [post_type] => post [post_mime_type] => [comment_count] => 16 [filter] => raw ) [7] => WP_Post Object ( [ID] => 10841 [post_author] => 6 [post_date] => 2013-09-16 11:45:01 [post_date_gmt] => 2013-09-16 08:45:01 [post_content] => Un Cluj plin de şanse şi o umbră de curaj Nu ţi se întâmplă să ai strângeri de inimă când îi pronunţi numele? Cluj, oh Cluj! Te momeşte cu ritmul alert de dezvoltare, te cuprinde cu vibraţiile sale şi întotdeauna reuseşte să te provoace prin poftele lui ascunse, apropiindu-se cu o sete parşivă de tine. Şi-l laşi pentru că ştii că odată pătruns în suflet nu ţi se mai poate scurge printre degete. Şi-l laşi pentru că îţi place! Dacă pentru mine Clujul poate însemna plimbarea nocturnă pe străduţele ghemuite şi încărcate de intimitate din centrul vechi, glasul mlădios şi zâmbetul sincer al bunicuţei din colţ cu Memorandumului care-mi încălzeşte neprietenoasa dimineaţă de septembrie sau paşii grăbiţi către o nouă zi pe băncile facultăţii, pentru tine poate înseamna Chiosul în miez de noapte sau ploaia de vară care te-a surprins pe Eroilor. Pentru tine înseamnă apusul de pe Feleac iar pentru mine cel de pe Cetăţuie. Pentru tine înseamnă vara-n Parcul Central, hamacuri şi muzică jazz iar pentru mine nimic nu se compară cu 20 de grade în termometru, soare călduţ şi frunze devenite covor in Grădina Botanică. Poate aş alege şi parfumul primăvăratic clujean. Atunci în zilele lui martie când Universităţii şi Unirii-s în floare. La propriu. Sau poate tu preferi freamătul Piezişei în timp eu iubesc aroma unui ceai savurat în Piaţa Muzeului la prima oră a dimineţii. Pentru mine înseamnă TIFF, tu poate preferi „Ce nemaipomenită aiureală!” la Teatrul Naţional. Pentru mine înseamnă Peninsula, pentru tine Electric Castle. Pentru mine poate fi U Cluj, pentru tine poate fi CFR.  Pentru mine BCU, pentru tine BCJ. Clujul poate însemna frenezia lui octombrie versus liniştea lui august. Explozia-i urbană versus calmul ardelenesc. În final, haideţi să vă mărturisesc ce înseamnă Clujul: să străbaţi la pas acelaşi drum, ani şi nu zile, şi să ai impresia că colinzi lumea. Clujul înseamnă, aşadar, ceea ce vrei tu să însemne! Un articol de Andreea Goia Foto: Turau Alexandra [post_title] => Un Cluj plin de şanse şi o umbră de curaj [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => open [ping_status] => open [post_password] => [post_name] => un-cluj-plin-de-sanse-si-o-umbra-de-curaj [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2013-09-16 11:45:01 [post_modified_gmt] => 2013-09-16 08:45:01 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => http://cluj.com/?post_type=articole&p=10841 [menu_order] => 0 [post_type] => post [post_mime_type] => [comment_count] => 1 [filter] => raw ) [8] => WP_Post Object ( [ID] => 8838 [post_author] => 6 [post_date] => 2013-07-16 18:30:29 [post_date_gmt] => 2013-07-16 15:30:29 [post_content] =>

Vara la Cluj

Imi amintesc de copilarie, cand stateam pe banca cu 100 de amintiri din fata blocului in plina vara. Inca mai simt mirosul acela de normalitate, de oameni normali, de soarele ce ardea fara a spune o minciuna, imi amintesc fiecare vara in Cluj din 95` pana acum si sigur imi voi aminti si urmatoarele.

Imi amintesc cu blandete fiecare vizita la Gradina Botanica, mirosul de muschi verde, sunetul pasarilor si florile mai de care cu numele lor ciudate. Imi amintesc oaza mirosului din aer. Iubesc strazile fermecate pe care le frecventez zi de zi, Muzeului, Piezisa, Eroilor etc. Inca si acuma urmele de magie ma induc in eroare.

Cum sa nu iubesti Clujul vara? Cum sa nu iubesti verdeata din Parcul central ? Cum sa nu iubesti zambetele copiilor atunci cand merg la o balaceala in plin centru (Piata unirii)? Cum sa nu iubesti noptile petrecute intr-un cinematograf alaturi de persoana iubita sau cei mai nebuni prieteni ai tai, iar apoi berea rece ce te mangaie pe gat ? Precum ziceam si ma repet, cum sa nu iubesti Clujul vara ? Cand eram copil si treceam pe langa bazinul Olimpic de langa Sala Sporturilor, taicamiu imi zicea " aici vreau sa te aduc cand vei fi pregatita " . Mi se facea parul de gaina, era o stare care te facea sa astepti sa cresti mai mare, sa fie vara si frumos si sa te poti arunca ca un om ce a vazut pentru prima data un strand.

Daca as avea o masina a timpului as face mereu vara in Cluj. Si sa nu uitam de ce oamenii iubesc atat de mult vara. Festivalele non stop aduc o preponderenta maxima Clujului. Totul este magic si frumos. Iubesc momentele si zilele cand vad excursionisti sau turisti din alte orase/tari ca fac popas in fermecatorul nostru oras. Clujul este totul pentru noi, este iubire, tristete, bucurie. Toate la un loc, de aceea il iubim atat de mult, dar cel mai mult, iubim sa fie vara.

Un articol de Lumiere Raluca

[post_title] => Vara la Cluj [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => open [ping_status] => open [post_password] => [post_name] => vara-la-cluj [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2013-07-16 18:30:29 [post_modified_gmt] => 2013-07-16 15:30:29 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => http://cluj.com/?post_type=articole&p=8838 [menu_order] => 0 [post_type] => post [post_mime_type] => [comment_count] => 1 [filter] => raw ) )

Ultimele Articole

Arome de Cluj

Arome de Cluj Este greu de încadrat Clujul într-o definiţie.…

Vara la Cluj

Vara la Cluj Imi amintesc de copilarie, cand stateam pe…