Arome de Cluj

de | | 2 Minute

Arome de Cluj

Este greu de încadrat Clujul într-o definiţie. Pentru aceasta ar trebui să-i atribui nişte adjective, o senzaţie, o culoare, un miros, câţiva oameni şi o stare de spirit. Însă multe dintre aceste atribute nu pot fi integrate în aceiaşi frază.

Voi face în felul următor. Îl voi defini ca întoarcere şi astfel voi încerca să-i atribui adjectivele necesare. Nu ştiu ce înseamnă pentru alţii, căci poate fi definit în multe moduri. De aceea şi spuneam că graniţele sunt greu de pus în cazul de faţă, aducând mai degrabă o limitare decât o explicaţie.
Aşadar întoarcere. Momentan, Clujul înseamnă întoarcere pentru mine, deoarece este toamnă şi toamna îmi marchează revenirea în Cluj. În fiecare an regăsesc cu drag acelaşi oraş frumos, cu frunzele deja arămite, cu Parcul Central pierzându-şi verdele puternic în faţa exploziei de culori din gama roşului aprins, cu Cetăţuia desfrunzindu-se.

Vine vremea ceaiurilor prin localurile din Cluj. A vinului fiert, a trenciului, a eşarfelor, a cizmelor înalte, a nuanţelor de portocaliu, a dorului de mare şi a ploilor cu soare… Străzile Clujului se animează de o altfel de lume, ce trece spulberând frunzele risipite în graba lor. Oraşul se îmbracă în frunze şi culori.
Clujul este frumos din ceainării. Şi ceaiul mai dulce şi mai cald. Prin ferestre, soarele de afară pare mai puternic. Iar aromele ceaiului îţi încălzesc trupul şi sufletul.

Pentru cei care nu înţeleg destul de bine ce vreau să spun, le recomand o plimbare prin grădina botanică, pentru a sărbătorii toamna. Să-şi uite pentru un moment programul aglomerat, să privească cerul şi să dea atenţie petelor de culoare ce îmbracă frunzele copacilor. Să lase vântul să le mângâie faţa şi să culeagă o frunză galbenă de arţar, ca simbol al toamnei care a venit.

Acestea toate inseamna Clujul. Iar pentru cei care nu iubesc toamna, Clujul are de asemenea alternative. Te poţi oricând închide într-o ceainărie, printre arome de migdale, scorţişoară şi vin fiert. Să uiţi ca afară este o lume care trăieşte, pulsează, să uiţi că a căzut burniţa şi dimineaţa copacii sunt plini de chiciură. Poţi să stai la adăpostul ceaiului fierbinte şi să aştepţi primăvara..

Un articol de Ghejan Alexandra

Foto: Fazakas Emese