Clujul e totul şi totul e în Cluj

de | | 2 Minute

Ce e Clujul? Vă spun eu: Clujul e totul, e cel mai frumos oraş pe care îl are Transilvania sau mai bine spus România, e toată agitaţia de la 7,30 până la 8 dimineaţa din jurul şcolilor centrale, toată forfota ce parcă nu se mai termină niciodată de pe Eroilor, toată liniştea pe care o găseşti în Grădina Botanică sau chiar toată dragostea care pluteşte în aer în Parcul Central şi care este animată de  suavele lebede de pe lacul Chios.

Oraşul comoară este un punct de intersecţie între generaţii, mentalităţi şi culturi diferite. Astfel,  în oraş  găseşti de toate:  de la absolut toate tipurile de mâncare, trecând foarte uşor de la mâncarea coreeana la varza a la Cluj, la absolut toate categoriile de oameni… Cu siguranţă şi tu ai un prieten român – ungur –rrom cu care te înţelegi de minune şi cu care  îţi pierzi majoritatea weekend-urilor pe Piezişa. În acest oraş găseşti atâta eleganţă, atâţia oameni frumoşi de la care ai doar de învăţat încât nu are cum să treacă o zi din viaţa ta petrecută în  oraşul de pe Someş fără să schiţezi un zâmbet veridic.

Clujul e totul iar acest tot este reprezentat de aceşti oameni ,,faini’’, cu mult bun simţ, care ştiu să se oprească 3 minute din fuga lor continuă de dimineaţa până seara pentru a cumpăra nişte flori de la bătrânica draguţă şi puţin îngheţată de gerul toamnei care tocmai a venit. Dacă la acest ,,tot’’ adunăm toate clădirile vechi de zeci de ani, poate chiar sute din Centrul Vechi rezultă cel mai frumos, misterios şi primitor oraş. Un oraş care nu duce lipsă de nimic: ai cele mai bune universităţi din ţară, cele mai impunătoare catedrale, cele mai misterioase străduţe înguste şi cea mai splendidă panoramă nocturnă a unui oraş (văzută de pe Feleac).  Un singur lucru ne lipseşte şi asta trebuie să recunoaştem: câinii maindanezi! Dar uiţi repede de acestă ,,problemă’’ când te plimbi pe malul Someşului alături de  fiinţa iubită şi vezi în reflecţia apei bijuteria de stadion a Clujului.

Astfel, trebuie să preţuim acest ,,tot’’ al nostru, al clujenilor în special şi al românilor  în general şi să-i aducem şi pe alţii în acest univers de basm numit Cluj.

Un articol de Mălina Prunduş

Sursa foto: www.ftr.ro