Fiecare dintre noi asteapta sfarsitul de saptamana pentru a se detasa de grijile cotidiene. Gradina Botanica din Cluj este locul ideal in care sa te bucuri de frumusetea naturii, chiar in mijlocul aglomeratiei urbane.
Odata trecuta de poarta, am inceput sa ma destind si sa ma bucur de ceea ce ma inconjura: linistea, susurul indepartat al apei, „dialogul” pasarilor si „parada de moda” sustinuta de sutele de flori.
Tineri, varstnici si copii au ocazia sa se piarda pe aleile intortocheate ale gradinii, sa se plimbe linistiti, sa admire florile, sau sa poposeasca pe cate o banca pentru a se bucura de frumusetea naturii si a discuta. Am vazut si tineri care se grabesc spre anumite banci, preferate de ei, unde se aseaza si isi scot cartile sa invete pentru urmatorul examen.
Turisti sau localnici, straini sau vizitatori fideli, cu totii admirau parca pentru intaia oara fiecare gradina ce sugera un alt colt de lume.
A fost ca si cand as fi facut inconjorul lumii. Fiecare gradina prin care am trecut mi-a aratat un alt colt de lume: din trecut, sau din prezent.
Gradina Romana, spre exemplu, o are in centru pe zeita agriculturii, Ceres. Tot aici se gasesc si 2 sarcofage romane ce provin din cimitirul fostului municipiu roman Napoca, cat si o parte dintr-o presa de struguri romana. Plantele din aceeasta portiune sunt cele specifice unei gradini romane obisnuite, printre care se numara plante alimentare, medicinale, textile.
Impresionante sunt si serele care ofera conditii propice dezvoltarii plantelor tropicale si ecuatoriale. Printre acestea se numara palmieri uriasi, o gama larga de specii de cactusi, cat si cel mai mare nufar din lume Victoria Cruziana.
O alta gradina, usor accesibila, care a fost amenajata pe o suprafata de aproximativ 150 m², cuprinde plante ale caror proprietati le permit sa fie sesizabile datorita mirosului lor specific. Acest spatiu a fost conceput pentru a oferi persoanelor cu deficiente de vedere oportunitatea de a „aduce lumea plantelor mai aproape de cei pentru care aceste senzatii sunt foarte bine dezvoltate”.
Personal, trebuie sa recunosc, am fost fascinata de Gradina Japoneza. Aceasta reprezinta o reconstituire a unui peisaj din Japonia, intr-un stil ce evoca traditionala gradina japoneza, asa cum era amenajata in trecut. Foisorul, construit sa semene cu o ceainarie pe malul unui lac, pictata in culori intense asemenea podului peste apa, insulita atent ingrijita, cat si micile detalii precum lanternele si fantanile de piatra – toate par sa trezeasca la viata o lume de mult uitata.
Dupa cateva ore petrecute in Gradina Botanica, imi doresc deja sa ma reintorc. Nu stiu de cat timp as avea nevoie ca sa pot asimila frumusetea ei. Fiecare planta are propria poveste si creste dupa propriile-i reguli, dar impreuna, confera farmec si unicitate locului.
Hai sa evadam din jungla urbana si sa hoinarim prin gradinile luxuriante!
Articol scris de Popa Laura (elevă, 18 ani)
în cadrul programul de voluntariat EduBiz la redacția Cluj.com
Foto: Instagram @sannaahj, @andrei_abel, @sorinconstantin, @discover.nem, @aidagramxx, @lincanamaria