Clujul copiilor: activități pentru prichindei și părinții lor

de | | 5 Minute

Clujul copiilor: activități pentru prichindei și părinții lor 

Din multitudinea de fațete pe care ni le prezintă zilnic orașul este un chip pe care nu îl vei observa imediat. Este fațeta minunată, mereu inocentă și senină, cea care te cucerește și te dezarmează instantaneu. Clujul cu chip de copilărie este la fel de fascinant ca cel al oamenilor mari, al petrecăreților, al devoratorilor de evenimente și, în general, a tuturor oamenilor care îl populează și îl fac frumos. Dacă la noi, adulții, lucrurile par simple atunci când vine vorba de activități, la copii treaba nu este așa simplă precum pare la o primă vedere.

Foto: CDaniel, Maftei Vlad, Mini Reactor

,,Te rog frumos să te gândești și la ceea ce fac eu pentru că nu intenționez să merg cu tine la concert.”

Populația prichindeilor din oraș are gusturile, pretențiile și rigorile sale. Dacă avem tendința să subestimăm independența copiilor, este cazul să ne rafinăm această percepție și să tratăm cu seriozitate preferințele lor în materie de timp liber. Venim cu câteva sugestii demne de luat în seamă atunci când suntem în căutare de activități educative și distractive pentru copiii noștri.

Copiilor le place teatrul!

,,Când un om mare, să zicem un aviator, știe că un desen cu o pălărie nu e o pălărie, ci un șarpe boa care a înghițit un elefant, iar unei flori nu îi mai este frică de tigri și de ghearele lor, înseamnă că vede cu ochii unui copil.”

Pentru publicul aflat la vârsta îmbobocirii, recomandăm cu încredere două-trei spectacole pe lună. Sau poate și mai multe pentru că suntem absolut convinși că odată intrați pe poarta Mini Reactor-ului, copiii se vor simți cuprinși de o energie benefică, iar actorii îi vor face să se simtă extraordinar. Dacă se mai ia în considerare faptul că ,,Micul Prinț” sau ,,Cel mai mare Gulliver” va stârni și interesul părinților, putem spune că fericirea reciprocă și absolută este garantată.

De asemenea, se poate încerca și o vizită la Teatrul ,,PUCK”, o prezență longevivă și apreciată pentru măiestria cu care trezește pofta de spectacol prin … spectacole.

Clujul copiilor activități
Foto: Mini Reactor
Pictură pe ceramică pentru artiștii juniori 

Pentru micuții Picasso, da Vinci, Malevici sau Dali avem recomandări pe măsura talentului tinerilor pictori. Clujul oferă posibilități nelimitate de exprimare artistică prin intermediul culorilor și a pensulelor. Astfel, dacă prichindeii se simt atrași de artă, venim cu îndemnul de a le servi arta, dar nu oricum, ci în sesiuni speciale și repetate de pictură pe ceramică, de modelaj în lut și de string art. Ceramic Cafe e locul potrivit pentru asemenea activități recreative și mai ales educative.

Clujul copiilor activitati
Foto: Ceramic Cafe
Vizită la muzeu 

O vizită la muzeu este o recomandare bună pentru o zi dedicată lucrurilor frumoase. O vizită la muzeu cu copilul este și mai provocatoare pentru că va pune părintele în situația unui ghid, poate unul dintre cele mai complexe exerciții de cultură generală. Așadar, pentru a savura experiența artistică prin ochi de copil și senzații de adult este musai să vă faceți timp pentru a vizita un muzeu din oraș … sau mai multe. Sugerăm și câteva idei pentru o dimineață de excepție:

 • Muzeul de Artă
 • Muzeul Etnografic al Transilvaniei
 • Muzeul Apei ⇒ noi l-am vizitat și am scris despre această experiență AICI 
 • Muzeul de Istorie a Farmaciei
 • Muzeul Copiilor
 • Vivariul
 • Parcul Etnografic ,,Romulus Vuia”
 • Muzeul Zoologic
 • Muzeul Botanic
Clujul copiilor activități
Foto: Iulia Marc

Copiii improvizează și creează propriile povești

Universul copilăriei înseamnă creativitate, energie și exuberanță. Pentru o porție bună de distracție, pentru băieții care vor să fie supereroi, dar și pentru fetițele care vor să o interpreteze pe frumoasă prințesă Elsa, recomandăm cea mai recentă descoperiere a noastră – cursurile de teatru. Școala de Teatru Allegria este una dintre locațiile unde se organizează astfel de cursuri. La finalul acestora, copiii au ocazia să joace într-un spectacol pe care îl prezintă în fața publicului.

Clujul copiilor activități
Foto: Școala de Teatru Allegria

Se filmează… 1,2,3 

Un film bun și amuzant nu a făcut rău nimănui, niciodată! 🙂

Clujul copiilor activități
Foto: Cinema Mărăști, Cinema Florin Piersic, Karo Dybała

Laser Tag

În vremurile pe care le parcurgem nici jocurile nu mai sunt ce-au fost. Pentru a vă convinge de acest lucru, merită să încercați o sesiune de laser tag. Senzația este fantastică și, după cum bine puteți intui, greu de descris în cuvinte.

Recomandăm ceva potrivit pentru părinți și pentru copii deopotrivă:

 • Laser Tag Cluj – vizavi de Aeroport, pe str. Traian Vuia, nr. 208 (în clădirea Napotex)
 • Laser Tag World Cluj – se află pe str. Luncii, nr. 19 (cu intrare de pe str. Fabricii).

Clujul copiilor activități

O plimbare pe un lac cu… dragoni roz 

În centrul Clujului se află un lac. În acel lac, numit Chios, nu vom găsi monștri, ci doar dragoni și flamingo uriași și roz, hidrobiciclete și lebede. Dacă aceste preliminarii nu au fost suficiente pentru a vă asigura de natura inofensivă a lacului, mai spunem că distracția este asigurată atât pentru copii, cât și pentru părinți. Ce poate fi mai plăcut decât o sesiune de pedalat pe un lac, în comapania lebedelor maiestuoase?!

Clujul copiilor activitati
Foto: Mátyás Dan, Bogdan Constantin, Laura Pop
La pas alergător prin Clujul copiilor 

De cele mai multe ori, copiii ne dau o lecție valoroasă despre cum ar trebui să trăim noi, oamenii mari, noi cei care uităm să ne mai mișcăm din fața monitoarelor și evităm să ne obosim corpurile cu mersul pe jos, cu alergări și cu gimnastica. Noroc că de pe la o anumită vârstă devenim obsedați de aspectul fizic și ne înscriem la sală. În altă ordine de idei însă, putem încerca un cros sau o alergare scurtă împreună cu copiii. Ambele părți vor fi câștigate!

Clujul copiilor activități
Foto: Emil Boc
Cine petrece o zi în hamac crește cât alți copii într-o lună 

Pentru creșterea sănătoasă și armonioasă, corpul are nevoie de sesiuni repetate și constante de vitaminizare. Și după cum știm foarte bine că cea mai bună vitamină este soarele, recomadăm plimbările lungi și dese în aer liber, dar și odihna într-un hamac. Voiniceii vor fi fericiți!

În acest sens, venim cu câteva idei ⇒ Parcul, iarba verde și hamacul: unde te poți relaxa în Cluj?

Clujul copiilor activități
Foto: Leonard Bordea