Cetatea Bologa ( IV )

de | | 3 Minute

Sejurul este presarat cu momente istorice – Cetatea Bologa ( IV )

  Peste codri sta cetatea
                        Stăpânind singurătatea…
                        Luna plină strălucea…
– Peste codri sta cetatea… de Mihai Eminescu –

Paraseam asezarile omenesti ale satului Bologa, din comuna Poieni, spre o padure de foioase. Drumul parca se ingusta tot mai mult, determinandu-ne sa ne urmam calea la picior. Printre coronamentul bogat al copacilor, soarele se juca hazliu, infatisandu-ne un joc de lumini spectaculoase. Picurase inainte. Mirosul de pamant era imbietor. Parca ma ducea cu gandul la tropotele cailor din trupele austro-ungare care urcau in ritm galopant inspre ,,Ea”.

In urcare, peisajul semana tot mai mult cu ,,Padurea Spanzuratilor” a lui Liviu Rebreanu. Ma asteptam ca de dupa trunchiurile groase ale copacilor batrani sa apara garnizoana lui Apostol Bologa.

Furata de peisaj, nu realizasem ca la un moment dat ne-am abatut de la carare inspre stanga pana cand, ridicand privirea, am vazut-o. Statea neclintita in toata splendoarea sa – Cetatea.

Cetatea Bologa, comuna Poieni, Cluj

Sebesvár denumita inainte de 1300, Cetatea Bologa reprezinta una dintre cele mai importante fortarete din istoria Transilvaniei si a Tarii Romanesti. Donata in 1399 catre Mircea Cel Batran (Domnitorul Tarii Romanesti) de catre Sigismund de Luxemburg, Cetatea Bologa avea sa devina un punct de control important in drumul Sarii (sarea era vitala in secolele trecute, fiind considerata ,,frigiderul” antichitatii). De asemenea, Cetatea Bologa a adapostit numerosi osteni de furia apriga a otomanilor, cunoscand totodata si numeroase momente tensionate – fiind o zona de conflict.

Cetatea Bologa, comuna Poieni, Cluj

Orele de istorie parca prindeau viata odata cu inaintarea inspre zidurile cetatii. Turnul donjon, situat în extrema de sud a cetăţii, avea o alura triumfatoare. Ruinele cetatii imi dadeau senzatia unei aventuri in timp. Cu pasi marunti si grija mare, intrasem in interiorul fortaretei. Vegetatia luxurianta te ducea cu gandul la padurea amazoniana. Era un sentiment interesant. O combinatie intre aerul medieval cu incarcatura istorica si aspectul amazonian al lianelor. Sub rachitele dese, strajuiau ruinele zidurilor de aparare. Ma perindam din loc in loc, dintr-un turn al cetatii intr-altul, cautand privelisti spre spectaculoasele plaiuri mioritice.

Cetatea Bologa, comuna Poieni, Cluj

Urmele cuptoarelor cioplite manual in piatra si scarile interioare inguste, ma duceau cu gandul la puterea si forta de care dadeau dovada oamenii in timpurile trecute … dar care pare sa dainuie si acum in spiritul romanului din Apuseni.

Strasnica aparitie – Cetatea Bologa!

Redactor: Monica Gavrilă
Fotograf: Iosif Miclăuș, Robert Paul Igna

Articol inclus in proiectul Clujul Văzut Altfel. Pentru mai multe detalii despre comuna Poieni, click aici. Multumim voluntarilor pentru culegerea informatiilor, fotografii si text. 

Întregul sejur al Monicăi, îl puteți parcurge aici:
I. GENEZA
II. Prietenia Iubu – Blaga. Final de saptamana boem
III. Vindecatorul Apusenilor din Satul Hodisu
IV. Cetatea Bologa
V. Off-road spre Lumea Pierduta (Deznodamantul: Barajul Dragan)

Cetatea Bologa, comuna Poieni, Cluj