Brandul apus și totuși prosper al Clujului: Fabrica de Bere Ursus
Acum câțiva ani, cam prin 2013, compania Ursus Breweries, filiala autohtonă a producătorului sud-african de bere SAB Miller, demola efectiv Fabrica de Bere Ursus din Cluj. Asta se întâmpla după ce, în 2010, aceeași companie hotărâse oprirea producţiei şi transferarea acesteia la Buzău, Braşov și Timişoara. Atunci, și câțiva ani buni după, demolarea Fabricii a reprezentat un subiect delicat pentru clujeni, intens dezbătut în media și în privat, o sursă de întrebări despre ceea ce a însemnat berea Ursus la Cluj încă din anul 1878.
Pentru nostalgicii mirosului de hamei de pe Calea Mănăștur, ne-am gândit să facem un mic salt în istorie și să urmărim parcursul excepțional al acestui brand de Cluj care, astăzi, produce masiv berea Ursus doar la sute de kilometri depărtare de aici.
? 1919, curtea Ursus
Cu pași atenți, ne întoarcem în secolul al XVIII…
Se spune că-n Cluj, încă de la începutul secolului al XVIII-lea, călugării iezuiți care locuiau în Conventul de la Mănăștur, binecunoscuta Calvaria, au înființat o casă a berii. Conform practicii obișnuite din acea vreme, producția berăriei era exploatată prin luarea în arendă de anumiți suspuși. (se presupune că și alte episcopii din țară aveau în proprietate berării). În 1773, călugării iezuiţi au fost expulzaţi din zonă, astfel că Statusul Romano – Catolic a preluat domeniul iezuit din Mănăştur, cu tot cu berărie.
Aproximativ 100 de ani mai târziu, se povestea deja despre o fabrică de bere adevărată, al cărei ultim arendaș a fost brașoveanul Czell Friedrich, cel care a achiziționat Fabrica și a pus-o într-un lung proces de dezvoltare.
În România, berea a devenit populară pe la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea. În 1908 existau în Vechiul Regat 18 fabrici de bere, iar producţia era de aproximativ 180.000 hl. Cantitate însemnată de bere se importa din Transilvania unde la 1898 erau active 31 de fabrici de bere.
Dezvoltarea secolului XX
Prima decadă a secolului al XX-lea a însemnat construirea clădirii principale a Fabricii, cu spațiile de fermentare, pivnițe, secțiile de umplere a sticlelor și butoaielor, clădirile adiacente cu secțiile pentru mașini și fierbere, respectiv spațiile pentru birouri. Doar câțiva ani după Primul Război Mondial, Fabrica a început să producă sub denumirea de ”Fabrica de bere Czell”.
La câţiva ani după Primul Război Mondial, fabrica funcţiona sub denumirea „Fabrica de bere Czell”. Firma „Fabricile de Bere Unite din Cluj și Turda Ursus SA” a luat naștere abia în 1928, când concernul „Dr. Wilhelm Czell” a vândut acţiunile sale către Fabrica de Bere din Turda.
În ‘48, Fabrica de Bere Ursus din Cluj şi secţia ei producătoare de malţ din Turda au fost naţionalizate și puse sub titulatura de Fabrica de Bere Înainte – Cluj”.
Prima bere pasteurizată din România s-a produs aici, la Cluj, în 1958.
30 de ani mai târziu apărea și prima bere de tip Premium din România, tot marca Ursus.
După Revoluţie, prima companie privatizată prin ofertă publică a fost… Ursus.
Și acum?…
Mai mulți ani la rând brandul Ursus a fost în topul celor mai puternice branduri clujene la nivel național, ținând stindardul sus alături de Farmec, Gerovital și Napolact. Se discuta de vânzări de 1.4 hectolitri de bere, adică mai bine de 10% din piața berii în România.
Noiembrie 2010 a fost momentul în care concernul SABMiller a anunțat închiderea fabricii clujene, motivul principal fiind costurile prea mari de operare. 3 ani mai târziu, în martie 2013, începeau procedurile de demolare. Alți câțiva ani mai târziu, adică oarecum în prezent, consumăm berea Ursus proaspătă doar în localul numit „Fabrica de Bere Ursus”, de pe Calea Mănăștur, unde mai găsim încă elemente active din procesul de fabricare a berii.