10 locuri de vizitat în zonele montane ale județului Cluj | #ClujulVăzutAltfel

de | | 6 Minute

10 locuri de vizitat în zonele montane ale județului Cluj | #ClujulVăzutAltfel

Când vremea și, mai ales, echipamentul și starea de spirit ne invită să cutreierăm păduri și munți, încotro ne îndreptăm? Poate marii munți ai Carpaților Meridionali nu sunt tocmai la îndemână, dar putem oricând să lăsăm marele oraș în urmă și să luăm la pas potecile din zonele montane ale județului nostru.

Așa că pentru zilele în care ne mistuie dorul de ducă, avem în cap și-n suflet vreo 10 locuri de vizitat în zonele montane ale județului Cluj.

#1 Pietrele Mărunte și Piatra Cântătoare (Muntele Mare)

Pentru noi, unul dintre cele mai dragi trasee din țară. Din Stațiunea Muntele Băișorii, pornim pe un traseu ce ne duce pe lângă pârtia Băișoara, sus printre jnepeni, spre Vf. Buscat (1676m), coborâm apoi spre Șesu Cald (pe la baza pârtiei de la Buscat), după care urmăm drumul și poteca spre Vf. Pietrele Mărunte (1735m). Dacă am fost foarte matinali și timpul ne permite, putem continua traseul spre Vf. Piatra Cântătoare – Muntele Mare (1826m).

baisoara - buscat - muntele mare cluj

Clujul văzut altfel Județul Cluj Băișoara

#2 Stațiunea Muntele Băișorii – Șesul Craiului – Scărița Belioara

Tot în masivul Muntele Mare, tot cu pornire din Stațiunea Muntele Băișorii, ne putem îndrepta spre Scărița-Belioara (județul Alba), o rezervație geo-botanică ce ascunde peșteri, abrupturi spectaculoase, stânci tăioase și un platou calcaros aflat la 1350m altitudine (Șesul Craiului).

Și un update trist: Dezolant. Mafia lemnului înconjoară Rezervația Naturală Scărița Belioara

 

scarita belioara 2

#3 Țâcla Gavrii din Mărișel

În Mărișel se află bustul Pelaghiei Roșu – cea care a condus grupul de femei în bătălia de la Mărișel din 1848. În apropiere, poți vizita Muzeul Satului, iar Drumul lui Antonescu te va duce, în cele din urmă, la Crucea Iancului și la Țâcla Gavrii, o stâncă de unde poți admira în voie Defileul Răcătăului.

Varianta ușoară: ia legătura cu cei de la Popasul Iancului. Ei te pot îndruma la fața locului și, în plus, îți pot pune la dispoziție și activități tradiționale ce-ți vor rămâne pentru totdeauna în amintiri. Experiența noastră: „Împărăția lui Zamolxe privită din Mărișel

imparatia lui zamolxe marisel cluj

#4 Plimbări la pas prin Beliș

Probabil una dintre cele mai cunoscute zone din județ, Belișul nu dezamăgește. Te poți opri la baraj sau te poți opri în vreun alt punct de belvedere asupra lacului. Recomandarea noastră: documentează-te în avans și poți parcurge un traseu ușor în zonă.Noi am urmat traseul de punct roșu: Clujul Văzut Altfel: road trip de o zi”.

road trip de o zi in cluj belis fantanele

road trip de o zi in cluj belis fantanele

road trip de o zi in cluj belis fantanele

#5 Smida

Satul se află în comuna Beliș și ne-a ajuns la suflet datorită zilelor de vară și a muzicii bune din cadrul Smida Jazz Festival. Zona e tare frumoasă și poate fi vizitată și în restul anului, însă da, vara, în august, să ajungi prin Smida e o experiență deosebită.

#6 Măguri-Răcătău » la pas prin Defileul Someșului Rece (+ Cheile Dumitresei)

Știm că există confuzii cu privire la această zonă, așa că: avem comuna Măguri-Răcătău, în alcătuirea căreia regăsim 3 sate: satul Muntele Rece, satul Măguri (care se află mai sus, pe măgură) și satul Măguri-Răcătău, care e reședință de comună și se află jos, în vale, accesibil ușor cu mașina. La pas pornim așadar din Măguri-Răcătău, de la Pensiunea La Ionel încolo, pe drumul 107T. Dacă tot ținem drumul înainte, ajungem la baraj, străbătând astfel Defileul Someșului Rece.

Pe direcția aceasta de mers, destul de devreme în plimbarea pe 107T, în partea stângă a drumului, se află Cheile Dumitresei. Noi încă nu ne-am aventurat pe-acolo (era iarnă când am fost prin zonă), însă urmează.

La pas prin Măguri Răcătău Cluj (8)

La pas prin Măguri Răcătău Cluj (3)

#7 Cetatea Liteni

Una dintre cele mai pitorești cetăți-ruine medievale din zona Transilvaniei, Cetatea Liteni nu poate lipsi din lista obiectivelor de interes. Altitudinea nu este exagerat de… montană, însă priveliștea peste marea de brazi și foioase din zona Valea Ierii și Băișoara, de pe marginea vechilor ziduri medievale, îți taie respirația. De mers, de savurat, de plimbat. Se pot continua trasee la pas înspre Valea Ierii.

drumul cel mai scurt spre cetatea liteni la doi pasi de cluj

#8 Gigantul din Apuseni: arborele de Sequoia

La doar 80 km de Cluj-Napoca se află cel mai impunător arbore din Munții Apuseni: un arbore sequoia ce depășește deja 40 de metri, dominând Dealul Domnului pe care se află de mai bine de un veac.

Arborele se află la poalele masivului Vlădeasa, între satele Săcuieu și Rogojel, județul Cluj. Despre arbore și traseu » aici.

arborele de sequoia cluj săcuieu

arborele de sequoia cluj gabriel roșca săcuieu (1)

#9 Cascada Vălul Miresei și, mai ales, traseele care pornesc de aici

Cascada Vălul Miresei este, probabil, unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din județ și, deși o vizită la cascadă e oricând binevenită, am început să îndrăgim deopotrivă și alte locuri din imediata-i vecinătate. Încearcă traseul spre Vf. Lespezi, de unde vei avea un punct de belvedere deosebit și vei putea admira cascada de la înălțime; în aceeași zi, poți porni și pe Circuitul Grotelor (vezi experiența noastră într-o zi de martie cu iarnă neașteptată: aici). De ajuns și la Pietrele Albe (Vf. Piatra Grăitoare – 1557 m), tot cu pornire de la cascadă.

vf-lespezi-rachitele-cluj-2-1 dsds

#10 Barajul Drăgan-Floroiu de pe Valea Drăganului

Unul dintre cele mai mari baraje din țară se află cam la 90 km distanță de Cluj-Napoca, pe o vale desprinsă parcă din povești. Direcție: Cluj – Huedin – Poieni – Valea Drăganului – Lunca Vișagului – Barajul Drăgan-Floroiu.

Să aveți drumuri și drumeții plăcute!

Fotografi 10 locuri de vizitat : Cluj.com, Robert Paul Igna, Edgar Dumea, Tarfin Æé, Lucian Nuță, Marius Mariș / Smida Jazz Festival, Zoly Zelenyak, Gabriel Roșca, Călin Precup.

off-road valea draganului, comuna poieni, judetul cluj

Valea Draganului, Barajul Dragan - Floroiu, comuna Poieni, judetul Cluj

Articole recomandate: