Gigantul din Apuseni: arborele de sequoia

de | | 4 Minute

Gigantul din Apuseni: arborele de sequoia

Puțină lume știe că la doar 80 km de Cluj-Napoca se află cel mai impunător arbore din Munții Apuseni: un arbore sequoia ce depășește deja 40 de metri, dominând Dealul Domnului pe care se află de mai bine de un veac. Arborele se află la poalele masivului Vlădeasa, între satele Săcuieu și Rogojel, județul Cluj.

Acești arbori giganți pot trăi până la 5000 de ani, pot ajunge la o înălțime de 145 de metri și o circumferință de 38 de metri! În mod normal, cresc prin Munții Sierra Nevada (California), la peste 2000 de metri altitudine. Iată că, totuși, câțiva au reușit să crească și în România, iar cel mai impunător arbore din Munții Apuseni se află chiar în județul Cluj.

arborele de sequoia cluj săcuieu

La poalele masivului Vlădeasa și nu numai… 

Arborele de Sequoia din Săcuieu – Rogojel a fost plantat de baronul Gal Silvestru. Acestuia îi plăcea să studieze pomii, plantând în zonă mai multe specii rare: sequoia, pinul negru (Pinus Nigra) sau Zada (conifer cu frunze căzătoare, cunoscut și ca „larice” sau Larix Decidua).

Din fericire, gigantul din Apuseni nu este singur la noi în țară. Mulțumită unor iubitori de natură, mai multe exemplare de sequoia au fost plantate pe meleagurile noastre. Astfel, pe lângă arborele de sequoia din județul Cluj, doi arbori similari pot fi admirați pe Dealul Mare din satul Măderat, județul Arad, aduși din California de către baronul Dietrich Jozsef, în anul 1845. Cu o circumferință de peste 5 metri, cei doi arbori au o înălțime de aproximativ 35 de metri.

Oradea este fericitul oraș cu cei mulți arbori giganți: trei exemplare pot fi admirate aici, în apropiere de Școala Generală Nr. 14. Străjeri urbani de mai bine de un veac și ei, arborii de sequoia din Oradea au înălțimi ce variază între 19 – 22 metri, cu un diametru între 64 și 90 cm.


Încă un exemplar de sequoia putem admira la Băile Herculane (jud. Caraș Severin). Arborele de aici, aflat pe Valea Cernei, la o altitudine de numai 160 de metri, dovedește că acești mamuți ai naturii sunt capabili să se dezvolte și în condițiile unei altitudini mult reduse, comparativ cu cea optimă, natală. Arborele de sequoia de la Băile Herculane aparține unei specii rare de Sequoia Gigantea.

Îi priesc incendiile forestiere… 

Un aspect interesant despre acești arbori impresionanți este faptul că, datorită structurii scoarței, rezistă la foc și, cu atât mai mult, s-a descoperit chiar că incendiile forestiere îi fac bine. Scoarța arborelui este spongioasă, poate ajunge până la un metru grosime (!) și conține o substanță ce reușește să țină departe insectele. Lemnul arborelui este foarte dur și îmbibat cu rășină.

Arborele de Sequoia ca obiectiv turistic – cum ajungem la el? 

Arborele de Sequoia din Cluj se află în Rezervația Forestieră Arborele de Sequoia, aflată la poalele masivului Vlădeasa din Munții Apuseni. Nu e extrem de dificil de ajuns la el, noi am optat pentru traseul Cluj-Napoca – Huedin – Bologa – Săcuieu – Rogojel. Treceți de satul Săcuieu și, imediat după intrarea în Rogojel, există pe partea dreaptă un drum forestier, foarte abrupt și îngust, care duce înspre Arborele de Sequoia. Preferabil, lăsați mașina la șosea și porniți într-o plimbare. În aproximativ 30 de minute ar trebui să ajungeți în vârful dealului. Indicații (vezi și pe hartă): la răspântii, faceți dreapta 🙂

arborele de sequoia cluj

Și, în caz că ideea de a vizita un arbore, fie el și monument al naturii, nu vă convinge, vă lăsăm ca momeală câteva fotografii cu minunatele priveliști de care vă puteți bucura până să ajungeți la gigantul arbore de pe Dealul Domnului:

arborele de sequoia cluj gabriel roșca săcuieu (1) arborele de sequoia cluj gabriel roșca săcuieu (1) arborele de sequoia cluj gabriel roșca săcuieu (1) arborele de sequoia cluj gabriel roșca săcuieu (1) arborele de sequoia cluj gabriel roșca săcuieu (1)

Photos by Tarfin Æé & Gabi Roșca