Scărița Belioara

de | | 3 Minute

Scărița Belioara

Traseu: Cluj-Napoca – Stațiunea Muntele Băișorii – Scărița Belioara
Dificultate: medie
Durată: 8-9 ore de mers (traseu la pas)

Iubitorii de natură, însetații de aer curat și cei care știu că muntele vindecă orice, pot oricând evada din aglomerația urbană. La mică distanță de Cluj-Napoca, se află Stațiunea Muntele Băișorii, un fel de centru existențial pentru toate rătăcirile frumoase de care simțim uneori nevoia. De acolo, alegi direcția și pornești. Drumul nu te va dezamăgi, nu a făcut-o niciodată…

scarita belioara 2

scarita belioara 2

scarita belioara 2

scarita belioara 2

De data aceasta, după o călătorie scurtă pe patru roți, din oraș până în stațiune (1h – 1h30), ne-am îndreptat pașii înspre rezervația naturală Scărița – Belioara. Am văzut în ultimii ani câteva fotografii din rezervație: stânci și priveliști care îți taie respirația!

În pas alert, traseul l-am simțit apăsător pentru plămânii mult prea întoxicați de aerul urban. Dar cu fiecare inspirație, ți se limpezesc gândurile, cu fiecare pas făcut, te simți mai aproape de cer, de tine, de ceilalți.

scarita belioara 2

scarita belioara 2

scarita belioara 2

Scărița – Belioara este o rezervație geo-botanică din masivul Muntele Mare, cu vârfuri muntoase pe care să îți așezi relaxat privirea, numeroase peșteri, un platou calcaros aflat la peste 1 350m altitudine (rezervația Șesul Craiului), spectaculoase abrupturi și stânci tăioase, toate într-o armonie și liniște care impresionează călătorul.

scarita belioara 2

scarita belioara 2

Rezervația Scărița Belioara adăpostește numeroase specii de plante rare și protejate, unele chiar unice în Europa: sângele voinicului, argințica, mărtăloaga, căldărușa, gențiana, buzata, crinul pestriț. De asemenea, specifice masivului sunt și endemismele barba mugurului, mălăoaie și strugurii ursului (Arctostaphylos uva-ursi), o relicvă glaciară care a ajuns pe teritoriile acestea din Peninsula Balcanică.

Aici, în bătaia puternică a vântului, te vei putea bucura de momente neprețuite în inima naturii. Rezervația cuprinde, pe o întindere de 47,7 ha,  platoul calcaros Șesul Craiului (1350m altitudine), pădurea de pe muntele Scărița și abrupturile ce străjuiesc obârșiile Văii Belioara, un afluent al Văii Poșăgii.

Lasă-ți gândurile și grijile acasă și aventurează-te în lume. O lume minunată aflată la doar doi pași de Cluj!

scarita belioara 2

Le mulțumim celor de la TerraMont Carpați pentru îndrumare 🙂

Iulia Marc
Redactor Cluj.com