Unde găsim produse locale și cum adică „se mută” străzile din Cluj în online?

de | | 5 Minute

Unde găsim produse locale și cum adică „se mută” străzile din Cluj în mediul online?

De ce să ne pese și de ce să susținem micii producători locali? Și unde găsim produse locale – mai ales în această perioadă? Discutăm în episodul 003 din „Clujul Văzut Altfel: fie vorba între noi”. ?

Dezvoltată de către echipa Cluj.com, seria „Clujul Văzut Altfel: fie vorba între noi” și-a pus în plan să-ți apropie Clujul. În scurte episoade audio, în doar câteva minute, vom explora săptămânal fragmente din oraș sau din împrejurimi, noutăți și proiecte inedite din comunitate, vom descoperi împreună locuri și oameni #faini. 

Vă invităm să ascultați varianta audio. Dacă preferați o lectură în tihnă, găsiți mai jos toate informațiile, într-o transcriere adaptată. La final, avem și o întrebare pentru voi.

În primul rând, pentru că discuția se va învârti mult în jurul mediului online, vă reamintim că prietenii noștri de la SEO 365 le oferă antreprenorilor consultanță gratuită în această perioadă pentru a discuta despre strategii eficiente de marketing online » seo365.ro/consultanta-gratuita

Cum și ce consumăm? 

Din mai toate discuțiile pe care le avem cu prieteni sau cunoscuți, când vine vorba de produse locale, am tras concluzia că una dintre provocările cotidiene pare să fie această ieșire din zona de confort sau, în acest caz, din zona de consum confortabil, dacă vreți. Este mai la îndemână să cumpărăm din supermarket – acesta e adevărul. Și o facem chiar dacă oferta nu se aliniază întru totul idealurilor noastre de consum responsabil sau sustenabil. 

Înainte să ne închidem în casă, am fi cumpărat (declarativ, cel puțin) oricând o legătură de ceapă proaspătă de la bunicuța din piață sau de la fermierii care veneau săptămânal în piețele volante din Cluj… numai dacă ne-am fi făcut timp să chiar mergem până acolo. Magazinul de la colțul blocului este mai aproape. Cumpărăturile din marile centre comerciale par să rezolve rapid mai multe pentru noi. 

Iar dacă înainte de toată această distanțare și izolare, nu era suficient că nu reușeam noi să ajungem la micii producători locali, aceștia s-au trezit într-o poziție mult mai vulnerabilă, căci nu au mai putut nici ei să ajungă la noi. E un moment cât se poate de potrivit să ne analizăm, fiecare, la noi acasă, comportamentul de cumpărători și modul în care alegem să consumăm. De cele mai multe ori, ține doar de puterea obiceiurilor și a rutinei. 

De ce să-ți pese? 

Pentru că, vă spunem din proprie experiență, odată ce îți vin la ușă cartofii, menta, legătura de ceapă și alte legume proaspete și toată casa ți-e învăluită într-un parfum autentic de grădină și de sănătate, nu ai cum să nu înțelegi diferența și să nu vrei ca măcar când vine vorba de anumite produse, să alegi altceva, să ai tu acei producători locali de încredere de la care să comanzi una-alta.

Dincolo de asta, de ce să ne pese? Prin susținerea micilor producători locali, susținem, evident, economia locală și contribuim tocmai la rezolvarea uneia dintre nemulțumirile principale când vine vorba de produsele locale: prețurile mai mari. Cumpărând, dezvoltăm piața și se creează cerere, prin urmare crește competitivitatea și automat și calitatea produselor, iar prețul scade. E simplu. 

Made in Cluj

Ceva bun s-a întâmplat totuși în ultimele câteva luni în această direcție. Planau ideile deja de ceva timp prin Cluj și părea să fie doar o chestiune de timp până apăreau primele inițiative. Pe la început de aprilie, s-a lansat deci Made in Cluj, un magazin online pus la dispoziția producătorilor locali în mod gratuit, de către doi antreprenori clujeni. Made in Cluj crește frumos, dovadă că nevoia era acolo, astfel că după doar o lună de la lansare, erau peste 1.000 de produse listate pe site, de tot felul: produse alimentare, cosmetice, cărți și jucării, haine, accesorii sau produse pentru casă și grădină. Toate produse local. Avem de unde alege, așadar. 

» Despre Made in Cluj » cluj.com/articole/madeincluj-ro/

MadeInCluj

USAMV Cluj-Napoca

Vreo două vești bune au venit și dinspre USAMV. O dată, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca și-a deschis cel de-al doilea magazin cu produse locale (aduse de la ferma Cojocna, de la Stațiunea de Cercetări Horticole și de la alți parteneri locali). Pentru cei care nu știați: pe Calea Mănăștur, la nr. 7, există deja de ceva timp un magazin al universității. Din aprilie, un al doilea magazin a fost deschis în cartierul Gheorgheni, la capătul străzii Liviu Rebreanu și al liniilor de autobuz 33 și 48. 

Apoi, toate produsele au devenit disponibile și prin comandă online, cu livrare la domiciliu. Magazinul propune o diversitate de produse proaspete, alimente de natură animală și vegetală: lactate, produse de carmangerie, patiserii, pâine, ouă, produse bio, ulei, miere, sucuri naturale etc.

al doilea magazin

Magazin Produs de Cluj

În aceeași perioadă, Consiliul Județean Cluj, a lansat, prin intermediul Asociației Produs de Cluj, un spațiu online dedicat micilor întreprinzători clujeni. Pe platforma magazinprodusdecluj.ro găsim produsele tradiționale care provin de la 23 de mici fermieri și antreprenori clujeni. Se pare că există foarte multe solicitări venite din afara județului Cluj, prin urmare se livrează deja la nivel național

Cum spuneam, interes și cerere ar fi, însă era important ca astfel de produse să devină cât mai accesibile, cât mai aproape de zona noastră de confort, a consumatorilor. Din Magazin Produs de Cluj putem cumpăra uleiuri presate la rece, dulceață, siropuri și sucuri naturale, lactate și brânzeturi, legume proaspete, produse apicole, prăjituri, pâine, dar și produse cosmetice și obiecte de artizanat.

micii intreprinzatori clujeni

Strada Potaissa

Ce înseamnă, în tot acest context, să „muți” o stradă în mediul online?

Trei ani la rând, micii producători locali s-au alăturat inițiativei de a transforma strada Potaissa în cea mai frumoasă stradă din România. Datorită lor, strada a prins viață, la propriu. Asociația Daisler, cea care a venit cu inițiativa de a transforma Potaissa într-o piață de flori altfel, vine acum în sprijinul acestor producători. Pe stradapotaissa.com găsim lavandă la ghiveci, plante curgătoare și agățătoare, plante aromatice, cactuși, suculente sau aranjamente florale decorative. Dacă vi se face dor de Strada Potaissa, așa cum era ea – plină de viață și culoare, o puteți aduce mai aproape de voi!  

Detalii aici: cluj.com/articole/strada-potaissa-piata-de-flori-altfel-online/

Strada Potaissa - Piața de flori altfel

Terrawell – produse fără plastic

Și un bonus » În caz că sunteți interesați să consumați mai multă calitate, dar mai puțin plastic, vă recomandăm cu maximă încredere Terrawell. Veți găsi și produse locale în magazinul lor, însă aici focusul este pe sustenabilitate. Nu mai știm cum i-am descoperit, dar sunt și ei tot de-aici, de prin Cluj, o mână de oameni care fac tot posibilul să încurajeze un consum responsabil în rândul comunității clujene, fără plastic inutil. Chiar există alternative. 

terrawell unde gasim produse locale


Nu mai lungim vorba. Până data viitoare, aveți grijă de voi. Și poate ne recomandați nouă și celor din comunitatea Cluj.com câțiva producători locali de care sunteți încântați. Cu alte cuvinte, nu țineți informații valoroase doar pentru voi. 🙂