De ce Clujul se regăsește în topul recomandărilor turistice de la nivel internațional? | Turism urban

de | | 5 Minute

De ce Clujul se regăsește în topul recomandărilor turistice de la nivel internațional? | Turism urban

Încă de la sfârșitul anului trecut, revistele, site-urile și bloggerii selectau cu talent destinații turistice inedite, încercând să încurajeze explorarea locurilor noi, pline de farmec, cele care nu se regăsesc neapărat pe lista destinațiilor de călătorie clasice. Se înfățișa un an atractiv, exotic și fascinant. Din acest punct de vedere, Cluj-Napoca și-a adjudecat un onorabil loc în lista de recomandări speciale, fiind considerat un oraș frumos, relativ ieftin, cu bogate oferte de petrecere a timpului liber, care vor oferi turiștilor experiențe de calitate.

Foto: Travel with passion

Ne alăturăm cu mult drag acestor demersuri de promovare a Clujului ca destinație turistică de top și vom prezenta mai jos câteva motive care fac din orașul nostru o locație specială și unică în țară. Rezervați-vă așadar câteva minute bune pentru a afla mărturiile unor turiști care ne-au vizitat orașul, au rămas impresionați de ceea ce au găsit aici și au hotărât să spună lumii întregi despre descoperirea orașului comoară.

Garantăm delectare acustică și vizuală și, de asemenea, un motiv de mândrie moderată.

Clujul - turism urban
Foto: Abubu’s World – Colors&Travel

De prin lume adunate despre Cluj

Clujul-turism urban
Foto: Haihui
Viața de noapte vibrantă

Blogger-ul Omar Oualili, după ce a vizitat 100 de orașe din 46 de țări, a realizat o listă de 18 orașe care merită vizitate în anul 2018, printre care se regăsește și Cluj-Napoca. Tânărul face apel la experiențele personale, incluzând în lista sa de recomandări destinații mai puțin cunoscute, cum ar fi orașul Kazan (Rusia), Ostrova (Republica Cehă), Valparaiso (Chile), sau dimpotrivă, locuri deja consacrate pe harta turismului internațional, cum ar fi Viena (Austria), Hamburg (Germania), Ierusalim (Israel), Sevilla (Spania).

Despre orașul pe de Someșul Mic, Omar Oualili spune următoarele:

,,De la clădiri baroce la cafenele boeme, Clujul este destinația din România care trebuie văzută neapărat. Amplasat în partea de nord a Transilvaniei, orașul este cunoscut pentru viața de noapte vibrantă și pentru numeroasele festivaluri de muzică.”

Clujul - turism urban
Foto: valecustele
Unul din centrele artistice și culturale ale României 

În căutarea unor repere interesante pe lista de recomandări, site-ul Touropia, specializat în oferirea ,,celor mai uimitoare atracții din lume”, consideră orașul Cluj-Napoca o destinație turistică demnă de luat în seamă atunci când planifiicăm următoarea călătorie. Pe Touropia găsim următoarea descriere a urbei:

,, Gazda celei mai mari universități din țară, Cluj-Napoca este considerat capitala neoficială a regiunii istorice Transilvania. Orașul, care datează încă din perioada colonizării romane, este unul din centrele artistice și culturale ale României. Orașul de reședință a celei mai mari populații de etnici maghiari (din țară, n.r.), Cluj-Napoca are o statuie ridicată în cinstea unui rege ungar. Construită în secolul XIV, Biserica Catolică Sfântul Mihail deține cel mai înalt turn de biserică din țară. Muzeul Național de Artă, aflat în incinta unui palat, are o colecție vastă de lucrări ale artiștilor români.”

Clujul - turism urban
Foto: Andrei Tamas
Al doilea cel mai mare oraș al României 

Alături de destinații exotice cum ar fi Agadir, Dudrovnik, Almeria, Bristol sau Toulouse, Cluj-Napoca și-a găsit un loc în lista de recomandări turistice pentru 2018 a celor de la Lonely Planet. Faptul că popularitatea orașului în rândul turiștilor a crescut cu 67% față de anul trecut precum și reducerea prețului la biletele de avion cu 17%, fac din Cluj o destinație turistică atractivă, care abia așteaptă să fie explorată.

,,Nu faceți aceeași greșală. Începeți cu arhitectura, care variază între cea de-a doua cea mai mare biserică gotică din România, între clădirile baroce și ajunge până la turnuri medievale. Explorați galeriile și grădinile. Alocați-vă o dimineață pentru leneveală și pentru recuperarea de după o noapte incendiară petrecută în Cluj. Orașul, care mișună de studenți și artiști, este savuros, intriga fiind garantată.”

Clujul - turism urban
Foto: Paula Villaescusa
O poveste frumoasă fără vampiri 

Atunci când se amintește de Transilvania, turiștii străini devin curioși peste măsură și întreabă numaidecât de Dracula și alte asemenea povestiri despre vampiri. Desigur, este destul de greu să combați acest mit prin argumente. Trebuie să vizitezi ca să te convingi cu proprii ochi că tărâmul transilvan este primitor, pașnic și mai ales fără vre-un conte însângerat. Din dorința de a prezenta Clujul dintr-o altă perspectivă, publicația Vogue a enumerat câteva activități demne de luat în considerare atunci când vizitați acest oraș.

,,Gazda unor festivaluri de muzică precum Untold sau Electric Castle și de asemenea a Transilvania International Film Festival, Clujul este deopotrivă un centru cultural și un hub academic în care sunt concentrate 11 universități. Aerul tineresc al orașului poate fi experimentat cel mai bine pe strada Piezișa…”

Clujul - turism urban
Foto: Mihai Catoiu
De cum am văzut Clujul în fotografii am înțeles că acesta este orașul în care voi locui 

Clujul este o destinație minunată pentru turiștii din toate colțurile lumii. Pe lângă acest fapt, orașul este apreciat și pentru posibilitățile de dezvoltare pe care le oferă, pentru calitatea vieții, fapt ce îi conferă statutul de loc ideal pentru trai. Aia Ainetdinova, o rusoaică care a vizitat de mai multe ori Clujul, mărturisește pe Travelask.ru cum i-a devenit dragă urbea noastră, afirmând că dacă ar fi să se mute din orașul în care locuiește acum, s-ar stabili în Cluj-Napoca.

,,Pe de altă parte, el (Clujul, n.r.) cucerește prin atmosfera sa pașnică, liniștitoare. Plimbându-te pe străzile sale și observând detaliile clădirilor, nu vrei să te grăbești nicăieri, iar  în unele locuri ai impresia că timpuri s-a oprit în loc.”

Clujul- turism urban
Foto: valecustele