Trasee turistice în zona Răchițele, comuna Mărgău, județul Cluj
Foto-Redactor: Maria-Cristina Mihuț
Articol inclus în proiectul Clujul Văzut Altfel. Îi mulțumim voluntarei noastre Maria-Cristina Mihuț pentru culegerea informațiilor, realizarea fotografiilor și redactarea textelor, precum și pentru toată implicarea sa în promovarea zonei.
1. Circuitul Răchitele
Cu pornire de la punctul Salvamont, se urcă pe vf. Lespezi. Se coboară în sat pe Dealul Măcrişului, trecând pe lângă biserica satului, se ajunge pe Valea Stanciului şi de acolo până la Cascada Valul Miresei.
Marcaj: punct rosu
Distanţa: 13.4 km
Diferenţa de nivel: 458 m
Grad de dificultate: mediu. Accesibil permanent.
2. Circuitul Răchiţele-Vlădeasa
Punct Salvamont – Valea Stanciului – Ponorul de la Tău – Făget – Pietrele albe – Dealul Petrieni – Refugiul Vlădeasa – Dl Chicera Orzaşilor – Valea Răcadului cu V. Zănoghii – Dosu Răcadului – Biserica Frăsinetanilor – Vf. Cetăţii – Vf. Lespezi – Punct Salvamont
Marcaj: punct albastru
Distanţa: 32 km
Grad de dificultate: dificil,accesibil permanent, iarna este practicabil pe schi de tură sau rachete de zăpadă, cu petrecerea nopţii la mijlocul traseului pe Vlădeasa, la Baza de Salvare Vlădeasa.
3. Traseul Poiana Lespezi – Vârful Lespezi – Creasta Estică – Peştera Mică
Marcaj: cruce roşie
Distanţă: 3,5 km
Diferenţă de nivel: 300 m
Grad de dificultate: mediu
4. Drumeţiile sau turele de drumeţie cele mai practicate sunt:
*Răchiţele centru – Cascada Valul Miresei – Pietrele Albe, durata fiind de 5-6 ore dus – întors. Grad de dificultate: uşor
*Răchiţele centru – Piatra Arsă, cu durata de 4 ore dus – întors. Grad de dificultate: uşor.
5. Nu este deloc de neglijat potenţialul zonei pentru escaladă şi alpinism, în zonă fiind amenajate peste 19 trasee pentru practicarea acestor sporturi, cu lungimi diferite de până la 30 m şi grad de dificultate 9.
6. Întreaga zonă se pretează practicării ciclismului, un avantaj deosbit în acest sens fiind reprezentat de numeroasele drumuri forestiere care brăzdează zona în toate direcţiile, permițând alegerea unui traseu mai uşor pentru începători sau mai dificil, pentru cei care au o experienţă mai mare şi sunt dotaţi cu biciclete speciale pentru traseele montane. Dintre turele de ciclism cele mai practicate, amintim:
*Răchiţele centru – Cascada Valul Miresei – Pietrele Albe. Durata: 2 ore dus-întors. Grad de dificultate: uşor
*Răchiţele centru – Cotul Firii – Peşterile Şura Mică – Şura Mare. Durata 4-5 ore dus-întors. Grad de dificultate: uşor
*Răchiţele centru – Piatra Arsă. Durata 2 ore dus-întors. Grad de dificultate: uşor.