Stâncile Niculii, o pitorească alunecare de teren din județul Cluj

de | | 3 Minute

Stâncile Niculii, o pitorească alunecare de teren din județul Cluj

Suntem mereu în căutare de locuri deosebite prin Cluj și împrejurimi. Le colecționăm așa cum alții adună bancnote vechi, poșete sau cărți. Ieri am mai adăugat listei de vizitat încă un loc, cu entuziasmul specific noilor descoperiri.

Stâncile Niculii este o formațiune rezultată în urma unei alunecări de teren, cu o vegetație aparte. Nici foarte extinsă, nici foarte înaltă, zona ne promite însă o desfătare a culorilor, cu priveliști pitorești fie înspre satul din apropiere, Nicula, fie înspre Gherla.

[Fotograf: Capra Claudiu ]

Cum ajungem la Stâncile Niculii?

Cu pornire din Cluj, ne îndreptăm spre Gherla. Avem cam 45 km de parcurs, pe un drum atât de familiar deja multora dintre noi. Din Gherla la Nicula (unde se află și renumita Mănăstire Nicula), ar fi o distanță de aprox. 4-5 km. Nu vom ajunge însă în sat, căci drumul spre Stâncile Niculii trece printr-o pădure așa cum doar țara noastră mai are. Sălbatică, autentică, liniștită.

Stâncile Niculii Gherla Capra Claudiu (4)

Varianta 1: cu bicicleta 

Din Gherla până la părăsirea drumului, la baza dealului, înainte de intrarea în satul Nicula, ar fi doar 2-3 km de parcurs. După aprox. 20min, la o viteză medie de 13km/h se poate ajunge sus, lângă pădure. Urcușul prin pădure prezintă însă dificultăți și traseul cu bicicleta va alterna, în mod sigur, cu mersul la pas, pe lângă bicicletă. Poate fi parcurs în aprox. 1h, cu scurte pauze și fotografii incluse.

Efortul este răsplătit din plin, odată ajuns la stânci. Traseul poate fi găsit pe bikemap.net » aici.

traseu cu bicicleta stancile niculii

Stâncile Niculii Gherla Capra Claudiu (5)

Varianta 2: la pas

Se poate porni la pas chiar din Gherla, fiind vorba de o distanță relativ scurtă. Altfel, până la baza dealului, se poate merge cu mașina. Urcușul se face apoi înspre pădure și prin pădure. Recomandare: de stat în tihnă la stânci, de admirat împrejurimile și culorile toamnei.

Traseul poate fi găsit pe wandermap.net » aici (vă puteți salva coordonatele GPS).

De Stâncile Niculii am aflat de la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică din Gherla (P-ța Libertății, nr. 3, Gherla) » Facebook: Gherla Sunt eu

traseu la pas stancile niculii

Stâncile Niculii Gherla Capra Claudiu (5)