Să iei Urișorul la pas… | #ClujulVăzutAltfel

de | | 3 Minute

Să iei Urișorul la pas… | #ClujulVăzutAltfel

Articol inclus în proiectul Clujul Văzut Altfel: 422 sate, 75 comune, 5 municipii, 1 oraș . Mulțumim voluntarilor Cristina Beșelea și Mitiș Nicolae pentru deplasare, culegerea informațiilor, realizarea fotografiilor și redactarea textului. Mulțumim și localnicilor Șimon Ioan, Mariana Sălătioan, Resmiveș Viorel pentru deschiderea de care au dat dovadă. 

La numai un kilometru de Dej am descoperit satul Urișor, o localitate așezată de-a lungul șoselei naționale care leagă Cluj-Napoca de Baia Mare. Ghidul nostru, Sebastian, zis Sebi, ne întâlnește și anunță că le știe pe toate în sat. Este puțin trecut peste douăzeci și știe să „joace”. Schimb o privire pe furiș cu fotograful, Cristina. Suntem amândoi întrucâtva uimiți că aici, la un kilometru de Dej, tinerii mai merg la joc. Pentru Sebi însă e o treabă ordinară. O luăm cu toții la pas și între timp aflu că, de fapt, jocurile nu mai sunt cum erau înainte.

Căminul cultural a fost închis, ne explică Sebi. Acum pe locul fostului cămin este o pajiște pentru cai.

Urisor Dej Cluj

Facem primul nostru popas la Biserica Ortodoxă „Sf. Arhangheli Mihail și Gavril”. Înăuntru e liniște. Preotul Pop Călin ne spune povestea bisericii. Este o biserică relativ nouă, ridicată după 1900. În curând, preotul pleacă. Peste o săptămână, lângă cimitir, pe locul unde cândva se ridica vechea biserică va fi sfințită o capelă mortuară modernă, iar preotul trebuie să pregătească, între timp, toate cele necesare. Ieșind din biserică, rămânem, totuși, cu o întrebare: „Ce s-a întâmplat cu biserica veche?”

Urisor Cluj biserica si capela

Urișor nu este un sat mare. Situat în apropierea Someșului, acesta găzduiește circa 1000 de oameni. Mulți din ei mai păstrează hainele de sărbătoare din bătrâni – reminescențele unui port tradițional bogat. Ie, fețe de perne – toate confecționate manual. Aceste elemente ale portului românesc încă se mai pot găsi în casele localnicilor. Nu-ți ia decât un mic efort pentru a descoperi aceste perle – să iei Urișorul la pas.

Urisor traditii Cluj

Continuând plimbarea noastră, aflăm că aici, în Urișor, avem ocazia să ascultăm muzică bună. Maestrul violonist Resmiveș Viorel, împreună cu formația sa, cântă la nunți și petreceri în toată comuna. Mânuiește vioara cu măiestrie și între timp ne povestește că Urișor, pe vremuri, aduna cântăreți din tot județul.

Acum, spune el, e diferit.

.

Interviu (2) Urisor Cluj violonist (Medium)

Satul Urișor are un relief de câmpie. Dealul vechii biserici, acolo unde l-am întâlnit pe maestrul violonist, oferă o vedere panoramică peste sat. În depărtare, dincolo de șosea, se vede Someșul. Lângă șosea pasc turmele de oi – un adevărat peisaj rustic.

Între timp, unul din localnici ne spune că, de fapt, satul pe care îl vedem astăzi a fost strămutat.

– Satul a fost acolo, pe malul Someșului. Dar în 1847-1848, după spusele bătrânilor, a venit o apă și a inundat tot satul. S-a ridicat din deal în deal. (Satul) l-a șters cu totul, inclusiv biserica veche din piatră, că a rămas din ea doar temelia. Și atunci oamenii pe care nu i-a luat apa s-au retras aici, sub poalele dealului. Tot aici au ridicat și biserica nouă, în 1910…

Satul Urisor Cluj (Medium)

La numai un kilometru de Dej se află satul Urișor. Așezat într-o câmpie liniștită, pe malul Someșului, satul este un adevărat refugiu pentru cei care s-au săturat de gălăgia orașului. Ai putea descoperi și tu poveștile ce se ascund printre casele satului. Nu trebuie decât să iei Urișorul la pas.

Redactor: Mitiș Nicolae
Fotograf: Cristina Beșelea
Mulțumim pentru implicare!