Revoluția din 1989 la Cluj | O amintire a luptei pentru libertate

de | | 3 Minute

Revoluția din 1989 la Cluj pare a fi deja o memorie îndepărtată pentru mulți. Dar nu trebuie să uităm ce a însemnat aceasta și cum ne-a definit ca și popor liber

Au trecut deja 29 de ani de la Revoluție.  Acest eveniment ne-a marcat semnificativ ca națiune și a fost un moment de cumpănă pentru ceea ce înseamnă poporul român. Dar cum s-a manifestat Revoluția din 1989 la Cluj Napoca?

Când mergem spre Piața Unirii, chiar la intersecția unde se află Strada Napoca, Strada Universității și Bulevardul Eroilor, putem vedea 7 stâlpi ce se înalță falnici, dar parcă totuși triști. Nu multă lume le știe povestea, fiind doar niște ”ornamente” pentru cei mai mulți trecători. Însă acești stâlpi au o semnificație aparte: ei reprezintă un monument al martirilor Revoluției de la 1989.

Stâlpii Împușcați Revoluția din 1989 la Cluj

Stâlpii Împușcați, cum îi vedem astăzi, comemorare a victimelor din Revoluția din 1989 la Cluj (foto: AB’s Universe)

Totul a început pe 21 decembrie 1989, la ora 15:34. Atunci, un grup de 12 oameni au arătat rezistență regimului comunist, după ce autoritățile locale au început să fie neliniștite ca urmare a evenimentelor ce au izbucnit în Timișoara și în alte zone ale țării. Ei au protestat față de regim, fiind împușcați pe loc de autoritățile comuniste. Conform celor spuse, tinerii stăteau cu pieptul gol în fața milițienilor, iar aceștia au tras în ei pur și simplu. Mai apoi, alte persoane care s-au opus comunismului au fost împușcate, numărul total al victimelor ajungând la 26. La numărul acesta se va mai adăuga mai târziu o persoană, traumatizată în urma evenimentelor la care a asistat și care s-a sinucis la câțiva ani după revoluție.


Omagiu adus victimelor din Revoluția din 1989 la Cluj (foto: Eugen Moritz)

Alte 57 de persoane au fost rănite în urma evenimentelor din 21 decembrie 1989. Acest lucru este comemorat de ansamblul statuar al stâlpilor mai devreme pomeniți. Pe aceștia apar, în mod simbolic, urme de gloanțe, în amintirea acestor victime. Numele eroilor Revoluției de la Cluj le putem vedea pe două plăcuțe de bronz amplasate pe stâlpi.

Astăzi, după atâția ani trecuți de la acest eveniment, trebuie să ne oprim pentru o clipă din tot ceea ce facem și să medităm la ceea ce s-a întâmplat. Acum 29 de ani, la ora aceasta, unii oameni mureau pentru ca noi să avem simplul drept de a fi aici. Nu trebuie să uităm ce a însemnat Revoluția din 1989 la Cluj, căci din uitare apare ignoranța, iar ignoranța duce la pierzanie.

Mai multe imagini ce surprind momentele de după 21 decembrie 1989 puteți vedea mai jos.

Adunare revoluționară Revoluția din 1989 la Cluj

Adunare Revoluția din 1989 la Cluj

Marșul revoluționarilor Revoluția din 1989 la Cluj

Baricada Revoluția din 1989 la Cluj

România Liberă Revoluția din 1989 la Cluj

Foto sus: Eugen Moritz